Na Vianoce to ide aj bez kapra: Inšpirujte sa týmito receptami na chutné ryby

Losos

freedigitalphotos.net

Ak ste roky zvyknutí jedávať počas štedrej večere vianočného kapra, možno je na čase zmeniť zabehnutý zvyk. Napriek tomu, že ide o tradíciu, mnohým ľuďom tieto ryby lezú, takpovediac, hore krkom. Množstvo kostí, dlhé rady pri nákupe alebo chuť, ktorá nevyhovuje všetkým. Aj to sú dôvody, prečo ľudia skúšajú na Vianoce aj iné ryby. Prekvapte vašich najbližších malou, zaujímavou chuťovou obmenou. Tá osvieži vaše vianočné menu a dodá mu novú iskru. Vaše sviatky tak budú o niečo zaujímavejšie.

Tuniak na bielom korení a horčici

Potrebujeme:

  • 500 gr. tuniaka
  • 1 lyžicu masla
  • 1 lyžičku horčici
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletého bieleho korenia
  • soľ
  • citrónová šťava

Postup: Tuniaka nakrájame a posolíme. Okoreníme bielym korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Dáme na pol hodinu odležať na chladnom mieste. Potom rybu položíme na panvicu s roztopeným maslom a grilujeme. Podlejeme vodou, pridáme horčicu, trochu soli, citrónovej šťavy, cesnak a biele korenie. Necháme dusiť asi 10 – 15 minút a môžeme podávať k zemiakom.


Mohlo by vás zaujímať: Losos, sumec alebo pstruh: Ako často jesť ryby a ktorá je tá najzdravšia?


Losos na póre

Potrebujeme:

  • 4 filety z lososa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 menší pór
  • 1 lyžica olivového oleja
  • strúhaný syr
  • citrón
  • soľ

Postup: Lososa umyjeme, osušíme, nakrájame a pokvapkáme citrónom. V olivovom oleji rozmiešame soľ a prelisovaný cesnak a potrieme každý kus touto zmesou. Pór nakrájame na kolieska a opražíme na olivovom oleji. Pridáme lososa, pričom ho pravidelne otáčame a dusíme asi 20 minút.  Pred podávaním posypeme strúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujímať: Ryba patrí na vianočný stôl: Na čo si dať pri jej kúpe pozor?


Pstruh na červeno

Potrebujeme:

  • 500 gr. pstruhov
  • 250 ml. červeného vína
  • 1 malú cibuľu
  • bobkový list
  • soľ
  • citrónovú kôru

Postup: Umyté pstruhy osolíme a dáme na 1 hodinu do chladu odležať. Do hrnca nalejeme červené víno, do neho nasypeme pokrájanú cibuľu, vložíme bobkový list, citrónovú kôru a necháme zvariť. Následne vložíme pstruhy a varíme ešte asi 15 – 20 minút. Uvarené pstruhy vyberieme, prelejeme precedeným vývarom a môžeme podávať.


Akú rybu si pripravujete počas vianočných sviatkov vy? Podeľte sa o recept s čitateľmi v diskusii. 

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Oliver

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close