Inšpirujte sa jedálničkom starých mám: Na čom si Slováci pochutnávali pred rokmi?

Halušky

wikipedia.org

Hamburgery, pizze, japonské, čínske či iné reštaurácie – s tým všetkým sa stretávame denne. Ako sa však stravovali naši predkovia v minulosti? Aké jedlá boli ich každodenným osudom? V minulosti jedlá z núdze, dnes mimoriadne chutné špeciality domácej kuchyne.

Spoločné stolovanie? Len zlý pokus o žart

Poznáte to. Nedeľný obed, pri stole sa zíde celá rodina, všetci ponorení do družného rozhovoru. V minulosti to tak nebolo. Najlepšie miesto mal gazda, naopak gazdiná nemohla jesť spoločne s ostatnými. Rovnako aj mladé nevesty v dome museli jesť postojačky, pretože ak by si sadli, utrpeli by v budúcnosti núdzu.

Spočiatku sa v slovenských domácnostiach jedávalo len trikrát denne a hlavnými jedlami boli raňajky a večera. Na raňajky sa podávali napríklad husté polievky, cestoviny či kaše. Pred ťažkým dňom na poli to bola nevyhnutnosť. Štyri až päť jedál denne sa u nás udomácnilo až v 19. storočí.


Mohlo by vás zujímať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby


Ako sa varilo?

Spočiatku sa všetky jedlá pripravovali na otvorenom ohni. Napáchli ale dymom a preto sa neskôr vynašiel predchodca sporáku, na ohnisko sa dala železná platňa. Najchudobnejšie rodiny piekli v zemnej peci. Šlo o jednoducho vyhrabanú jamu, mäso sa obložilo ohriatymi kameňmi a prikrylo sa zeminou. Kuchynský kút bol vždy výsostným územím gazdinej.

Veľa slovenských jedál malo pre mnoho cudzincov netradičnú kyslastú príchuť. Či už ide o smotanu, kyslé mlieko či kapustu. K jedlám sa pridávalo aj mnoho prírodných korenín, ku ktorým patrili rasca, kôpor, cibuľa, cesnak, rozmarín a iné. Klinčeky, paprika či zázvor, boli až postupom času dovezené zo zahraničia.

Základnými zložkami stravy boli mlieko, zemiaky, strukoviny, kapusta a múka. Mlieko bolo obľúbené nie len sladké, ale aj kyslé, či to v podobe žinčice. Pre ľudí bolo výhodnejšie mať z dobytku dlhodobo príjem mliečnych výrobkov ako jednorazovo mäsovú hostinu.

Kaše aj halušky zasýtili

Mnoho jedál bolo založených na obilninovom základe z pšenice, raže a prosa. Približne v 18. storočí k nám dorazila ryža a kukurica. Aj z nich sa vyrábali rozšírené kaše. Šlo o lacné a jednoduché jedlo, preto ju mnoho rodín malo na stole každý deň. Jačmenná, krúpová, kukuričná a tak stále dookola.

Najznámejším a najpopulárnejším slovenským jedlom sú halušky. Pred príchodom zemiakov sa vyrábali z ražnej, prosnej a pohánkovej múky. Mali mnoho druhov: od bryndzových, cez strapačky (s kapustou) až po vtedy menej obvyklé halušky s tvarohom. Okrem nich sa na stole výnimočne objavovali aj knedle plnené ovocím, mäsom alebo bryndzou. Mäso však bývalo na jedálničku naozaj zriedkavo.


Mohlo by vás zujímať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


A čo chlieb?

Chlieb sa začal na našom území piecť približne v 14. storočí. Bol pečený z viacerých druhov múky (a neskôr zemiakov). Ak jej bol nedostatok, do cesta sa pridávala kôra stromov, mach či dokonca korene rastlín. Napriek tomu bol pre ľudí darom od Boha a pri jeho príprave sa ľudia 7x prežehnávali. Na dlhé stáročia sa stal neodmysliteľnou súčasťou stravovania mnohých ľudí.

Polievky nám chutia dodnes

V minulosti boli v centre pozornosti husté a výdatné polievky. Najznámejšími sú kapustová, šošovicová a fazuľová polievka. Mimoriadnej obľube sa aj dodnes teší cesnačka. Do polievok sa dávalo všetko, čo bolo po ruke. Od zeleniny, cez mäso, ryby až po hríby. Z polievok sa neskôr vyvinuli prívarky, akési zahustené polievky. V každej domácnosti bol raz za čas na programe tekvicový, fazuľový či hrachový prívarok.

Obľúbené sladkosti

Aj v neutešenej dobe sa aspoň párkrát do roka naskytla príležitosť pripraviť čosi lepšie, fajnovejšie, na čo sa tešili hlavne deti – obľúbené koláče. Neraz sa piekli najmä na Vianoce a Veľkú noc, nešlo teda o bežný pokrm. Postupom času sa stali bežnou súčasťou jedálnička, šlo hlavne o rôzne záviny a štrúdle. Ku slávnostnejším koláčom patrí štedrák, mačacie oči, medvedie labky, medovníky, pagáče. Šúľance sa stali obľúbené pre svoju rýchlu prípravu. Obľúbené boli rovnako aj rezance s makom či tvarohom.

Mnoho z našich typických jedál sa dostáva na tanier aj deťom v školských jedálňach. Kto by nepoznal ryžový nákyp, parené buchty či žemľovku? Dnes trochu podceňované jedlá, no treba podotknúť, že napríklad parené buchty boli kedysi pochúťkou mešťanov a sú obľúbené nielen u nás, ale napríklad aj v Rakúsku.


Mohlo by vás zujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti


To najlepšie priamo pod nosom

Ani zďaleka sme nevymenovali všetky tradičné špeciality slovenskej kuchyne. Na to je príliš bohatá a rôznorodá. Lokše, zemiakové placky, granadír, huspeninu, praženicu či zabíjačkové jedlá miluje mnoho ľudí. Naše jedlá síce nie sú celosvetovo preslávené ako japonské suši či talianska pizza, no sú mimoriadne chutné a zaujímavé. Neobvyklé arómy a chute, s ktorými sa pri ich konzumácii stretnete, sú niečím, čo možno na prvýkrát cudzinca neohúri, no aspoň my by sme mali byť verní tradíciám aj v kuchyni.


Ktoré jedlá z tradičnej slovenskej kuchyne najčastejšie jedávate vy? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: wikipedia.org, wikipedia.org, David

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close