Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby

Placky

wikipedia.org

Jedno z najtradičnejších slovenských jedál – zemiakové placky. Jednoduchá a nenáročná pochúťka, ktorá však vždy poteší chuťové bunky a navodí pocit domácej pohody. Konzumovať ich možno na stovky spôsobov. Vyskúšať môžete majoránkovo-cesnakové, s kuracím mäskom, či pečenú „haruľu“ v rúre s opečenou slaninkou.

Majoránkovo-cesnakové placky

Potrebujeme:

  • 8 väčších zemiakov
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 2 kopcovité lyžice hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 lyžicu majoránky
  • soľ
  • korenie
  • domácu masť
  • kúsok slaniny podľa chuti

Postup: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme koreniny, vajcia, pretlačený cesnak a premiešame. Ďalej pridáme múku a dobre premiešame. V panvici rozpustíme domácu masť, naberačkou naberieme zmes a v panvici vytvarujeme placky, ktoré opečieme z obidvoch strán.


Mohlo by vás zaujímať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


Placky s kuracím mäskom

Potrebujeme:

  • 6 veľkých zemiakov
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • ½ kg kuracích pŕs
  • 1 strednú cibuľu
  • mletú červenú papriku
  • 1 lyžičku paradajkového pretlaku (kečupu)
  • olej

Postup: Z nastrúhaných zemiakov, vajec, korenín a múky pripravíme cesto na placky, z ktorého ich potom postupne upečieme. Pokrájame si cibuľu a kuracie mäso. Cibuľu dáme opražiť na rozpálený olej a pridáme ku nej nakrájané kuracie mäso. To opečieme, pridáme ku nemu soľ, korenie a červenú mletú papriku, podlievame ho vodou a dusíme ho dovtedy, kým nebude hotové. Pred dovarením pridáme lyžičku paradajkového pretlaku (kečupu). Ako prílohu ku mäsu podávame placky.


Mohlo by vás zaujímať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!


V rúre pečená „haruľa“ so slaninkou

Potrebujeme:

  • 7 väčších zemiakov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • mletú rascu
  • olej
  • kúsok slaniny podľa chuti
  • zakysanku

Postup: Zemiaky nastrúhame na strúhadle, alebo kuchynskom robote a dáme do misky. Posypeme ich koreninami, pridáme vajcia a múku. Zmiešame, vylejeme na vymastený plech a dáme upiecť do rúry na teplotu 170 °C na asi pol hodinu, alebo kým nebude hotová. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a pokrájame ako koláč na väčšie štvorce. Slaninu pokrájame na kúsky a opečieme na oleji. Haruľu podávame so slaninkou a zakysankou.


Poznáte nejaké ďalšie chutné recepty na prípravu placiek? Napíšte ich ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: wikipedia.org, wikipedia.org, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close