Sezóna sladkých, šťavnatých a chrumkavých jabĺk je konečne tu. Ak sa môžete pochváliť dobrou úrodou, určite budete uvažovať, ako toto zdravé a chutné ovocie zužitkujete. Niečo treba odložiť na zimu, niečo zavariť, možno tiež urobiť džem či kompót. Bola by však škoda, nepoužiť čerstvé jablká do receptov pri varení. Oblizovať sa budete nielen po sladkých koláčoch, ale aj po voňavom mäsku s jablkami.
Recepty pochádzajú od manželov Ľuboša a Hanky Mičovcov zo Záhoria. Obaja radi cestujú a ich cesty sú vždy spojené s objavovaním gastronómie. Milujú zaujímavé jedlá, recepty zbierajú a uverejňujú ich na Facebooku na blogu s názvom „Recepty Gurmánsko Blog“. Všetky, samozrejme, poctivo testujú. Dokonca ponúkajú možnosť vybrať si ktorékoľvek jedlo z ich blogu a Ľuboš ho príde uvariť priamo do kuchyne záujemcu. My sme sa tentoraz zamerali na tie najlákavejšie a najchutnejšie jablčné recepty. Nech už vyskúšate čokoľvek, zaručene nebudete sklamaní.
Jesenný jablkový koláč s pudingom
Potrebujeme
- 400 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 kávovú lyžičku prášku do pečiva
- 250 g masla
- 6 veľkých žĺtkov
- 2 polievkové lyžice hustej kyslej smotany
Plnka
- 10 ks jabĺk nastrúhaných nahrubo
- 50 ml vody
- 100 g cukru
- 3 kávové lyžičky škorice
- 3 polievkové lyžice zemiakového škrobu
- 3 kávové lyžičky citrónovej šťavy
Pena
- 6 bielok
- 50 g cukru
- pudingový prášok Zlatý klas
- 3 polievkové lyžice strúhanky
Postup
- Vo veľkej miske zmiešame múku, práškový cukor a prášok do pečiva. Nastrúhame maslo a pridáme ho do múky. Miesime, kým sa nezačne topiť.
- Potom pridáme vaječné žĺtky, kyslú smotanu, a vymiesime tuhšie cesto. Rozdelíme ho v pomere 1/3 a 2/3, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke stuhnúť cca 2 hodiny.
- Jablká dáme do hrnca, pridáme vodu, premiešame, prikryjeme asi na 15 minút a už nemiešame. Ochutíme škoricou a cukrom. Vmiešame škrob a citrónovú šťavu a 2 minúty povaríme. Hmota by nemala byť príliš tuhá, stuhne pri chladení.
- Rúru vyhrejeme na 180 °C, formu vytrieme maslom, 2/3 cesta navrstvíme na dno a pečieme 8 minút. Necháme vychladnúť.
- Bielka vyšľaháme do tuhej peny, ku koncu postupne pridávame cukor a nakoniec pomaly vmiešame pudingový prášok.
- Vychladnutý plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme jablkovú plnku, pudingovú penu a navrch nastrúhame zvyšnú 1/3 cesta. Nakoniec vložíme do rúry na 170 °C a pečieme približne hodinu dozlatista.
Teľacia pečeň s karamelizovanými jablkami a mandľami
Potrebujeme
- 800 g teľacej pečene
- 3 jablká
- lúpané mandle
- 3 cibule
- 2 dcl suchého červeného vína
- maslo
- cukor
- soľ
- olej
Postup
- Umytú a očistenú pečeň nakrájame na 4 rovnako veľké kúsky. Osušíme ich papierovou utierkou a vložíme rozpáleného oleja. Na začiatku opekáme sprudka z každej strany, pridáme na kolieska nakrájanú cibuľku. Potom stiahneme sporák na minimum.
- Odložíme bokom na teplé miesto a osolíme. Do výpeku pridáme mandle a chvíľu zarestujeme.
- Ocukrujeme ich, necháme cukor rozpustiť a zalejeme vínom. Omáčka sa bude redukovať. Osolíme, okoreníme a počas varenia pridáme na kolieska nakrájané jablká.
- Do odstavenej omáčky vmiešame kocku studeného masla. Podávame s francúzskou bagetkou.
Pomaly pečená kačka bez polievania
Potrebujeme
- 1 kačku
- 2 jablká
- soľ
- rascu
Postup
- Očistenú kačku umyjeme, osušíme papierovou kuchynskou utierkou. Kožu niekoľkokrát šikmo narežeme, aby sa lepšie vypiekol tuk z kačky. Zvonka i zvnútra dobre nasolíme, dáme do pekáča a odložíme na noc odpočívať do chladničky.
- V deň pečenia zavčas rána kačku vyberieme a necháme ju voľne aklimatizovať pri izbovej teplote približne hodinu. Zatiaľ odstopkujeme a zbavíme jadrovníkov dve neošúpané jablká. Umyjeme ich, prekrojíme a vložíme kačke do brušnej dutiny. Jablká výborne ochutia kačacie mäso.
- Kačku posypeme rascou a pekáč bez podlievania natesno prikryjeme alobalom alebo druhým pekáčom. Vložíme do rúry a pečieme na 130 °C štyri hodiny prsiami nahor. Po celý čas bez otáčania, prelievania vypečenou šťavou a nakúkania pod pokrievku.
- Po štyroch hodinách alobal odstránime, zvýšime teplotu rúry na 200 °C a kačku dopečieme tak, aby bola koža pekne červenohnedá a chrumkavá. Trvá to približne 30 minút.
- Upečenú kačku vyberieme na dosku, prikryjeme alobalom a necháme 30 minút odpočívať, aby sa šťavy vo vnútri ustálili a pri krájaní nevytiekli. Až potom porciujeme.
- Hotovú kačku podávame horúcu s domácou varenou kysnutou knedľou, červenou kapustou na karameli a s pečeným jablkom.
Tradičný obrátený koláč s jablkami, čokoládou a makom
Potrebujeme
Plnka
- 1 kg jabĺk
- 2 ČL škorice
- 3 ČL rumu
- 60 g kryštálového cukru
Cesto
- 6 vajec
- 350 g kryštálového cukru
- 14 PL teplej vody
- 100 ml oleja
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 360 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok
- štipku soli
- 130 g nepomletého maku
Čokoláda
- 400 g horkej čokolády
- 4 ČL masla
Postup
- Jablká očistíme a nastrúhame na tenké plátky. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme ich škoricou, polejeme rumom a posypeme kryštálovým cukrom.
- Bielka oddelíme od žĺtkov a žĺtky vyšľaháme s cukrom pomocou mixéra. So stále zapnutým mixérom šľaháme a postupne pridávame vodu po lyžiciach. Potom postupne zašľaháme aj olej. Pridáme vanilkový extrakt.
- Bielka si vyšľaháme so štipkou soli do peny. Do žĺtkovej hmoty postupne striedavo pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom a vyšľahaný sneh. Cesto rozdelíme na polovicu, pričom do jednej polovice vsypeme mak a premiešame. Makové cesto vylejeme na jablká. Obyčajné cesto navrstvíme na makové a rozotrieme.
- Pečieme cca 25 – 30 minút na 180 °C. Či je koláč hotový, otestujeme pomocou špajdle.
- Po vybratí z rúry necháme koláč vychladnúť, potom ho preklopíme na druhú stranu. Odstránime papier na pečenie a polejeme čokoládou, ktorú sme roztopili nad parou spolu s maslom.
- Poliaty koláč dáme stuhnúť do chladničky a podávame.
Zdieľať na
Zdieľaní