Jahodové maškrty ideálne pre teplé dni: Doprajte si ich v rôznych variáciách

Jahoda

thinkstockphotos.com

Konečne je tu – sezóna jahôd prichádza a s ňou aj plno dobrôt, ktoré možno z týchto úžasných plodov pripraviť. Jahody však nie sú len slastnou pochúťkou. Ich sladká šťava v sebe skrýva oveľa viac. Sú nabité množstvom nesmierne výživných látok, najmä vitamínov C, B, ale obsahujú aj minerály ako napr. fosfor, železo, mangán či meď. Okrem toho v sebe ukrývajú aj vlákninu, flavonoidy, triesloviny a významné antioxidantypolyfenoly. Mimochodom, jahody patria k najsilnejších antioxidantom, aké poznáme. Tak teda hurá na ne!

Jahodový cheescake

Potrebujeme:

  • ½ kg syru ricotta
  • ½ kg jahôd
  • 1 biely jogurt
  • 100 g masla
  • 200 g sušienok
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 vanilínový cukor
  • nastrúhanú citrónovú kôru
  • 1 balenie želatíny

Postup: Sušienky si rozdrvíme a zmiešame s roztopeným maslom, pričom nám vznikne cesto. To utlačíme na dno okrúhlej tortovej formy a dáme piecť pri teplote 150°C asi na 7 – 8 minút. V miske si zatiaľ zmiešamericottu s jogurtom, pridáme cukor, vajcia, vanilkový cukor a vymiešame na hladkú zmes. Tú vylejeme na cesto a dáme opäť zapiecť do rúry. Tentokrát asi na 30 – 35 minút. Po vychladnutí na tortu naukladáme napoly prekrojené a umyté jahody a polejeme ich želatínou, ktorú sme si pripravili podľa návodu na obale. Nakoniec dáme koláč do chladničky na pár hodín stuhnúť.


Mohlo by vás zaujímať: Skvelé sladké variácie: Tieto koláče si vaša návšteva bude pamätať poriadne dlho


Jahodová pena

Potrebujeme:

  • 100 g jahôd
  • 1 smotanu na šľahanie
  • 2-3 lyžice trstinového cukru

Postup: Smotanu s cukrom vyšľaháme, kým nezhustne. V miske zvlášť rozšľaháme jahody. Obidve zmesi následne spolu spojíme a môžeme podávať ako prílohu ku sviežim letným dezertom.


Mohlo by vás zaujímať: Maškrtenie bez výčitiek: Upečte si tieto dve dobroty aj bez cukru!


Jahodové tiramisu

Potrebujeme:

  • 2 dcl horúcej vody
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 2 citróny
  • 1 balenie podlhovastých piškót
  • 1 kg jahôd
  • 300 g mascarpone
  • 100 g sladkej smotany na šľahanie
  • 200 g bielej čokolády
  • na posypanie granko, alebo kakao

Postup: V horúcej vode rozpustíme cukor, pridáme šťavu z citrónov, poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme bielu čokoládu. Polovicu jahôd rozmixujeme. V miske vyšľaháme šľahačku, pridáme do nej roztopenú bielu čokoládu, mascarpone, rozmixované jahody a vymiešame na krém. Prichystáme si misu na tiramisu a môžeme vrstviť. Každú piškótu namáčame do pripravenej citrónovej vody a keď máme piškótami vyložené celé dno, dáme na ne vrstvu krému. Na krém dáme časť z jahôd, ktoré sme odložili bokom. Kto chce môže si ich pokrájať na menšie kúsky, aby sa tiramisu lepšie jedlo.  Takto vrstvíme, kým neminieme všetky suroviny. Vrchnú vrstvu krému posypeme grankom a hotové tiramisu dáme stuhnúť do chladničky.


Máte radi jahody? Na prípravu akých jedál ich používate vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame