5 najčastejších mýtov o zdravom pečení: Uverili ste im aj vy?

Mýty o pečení

Zozbierali sme pre vás najčastejšie mýty o pečení (Zdroj: GettyImages)

Kedysi bol koláč jednoducho koláč. Z múky, bieleho cukru, tuku. Bodka. Dnes? Spomeňte si na akýkoľvek tradičný zákusok a určite nájdete na internete recepty na jeho zdravšiu fit verziu. No sú skutočne zdravšie? Prinášame vám niekoľko tipov, čo si pri takýchto receptoch všímať, aby ste nakoniec, ako sa hovorí, neskočili z blata do kaluže.

Mýtus č. 1: Zaraďte do pečenia orieškové maslá a orechy

Tu si asi poviete, čo je na orieškoch zlé? Veď sú predsa zdravé a často sa odporúčajú ako vhodná alternatíva k čipsom alebo slaným tyčinkám. Áno, orechy sú skvelá potravina na spestrenie jedálnička a majú svoje benefity – obsahujú bielkoviny, vlákninu, zdravé tuky a ďalšie vitamíny, no pozor na skonzumované množstvo. Vďaka spomínaným tukom majú aj vysokú kalorickú hodnotu, a to platí aj pre orieškové maslá a populárne orieškové nátierky typu proteinella.

V rozumnej miere sú orechy výborná voľba, ale zbystrite pri koláčoch, ktoré sú takmer celé zložené z orieškov. Ukážkovým príkladom sú nepečené verzie fit tyčiniek. Tie kombinujú rozomleté orechy spojené orechovým maslom, prípadne kokosovým olejom. Často sa pridávajú ešte avokádo či horká čokoláda, ktoré sú tiež významným zdrojom tukov. Opäť platí, že v rozumnej miere sú aj tieto potraviny úplne v poriadku, ale keď to všetko spojíte do jedného, dostanete nutrične nevyvážené jedlo.

Mýtus č. 2: Klasickú pšeničnú múku nahraďte inými druhmi

Nešťastný lepok si v poslednom období získava čoraz horšiu povesť. Viac a viac nadpisov pri receptoch hlási: „Koláč bez múky!“ Až to evokuje myšlienku, že ak je niečo bez múky, tak je to automaticky zdravšie. Nie, nemusí byť. Pokiaľ netrpíte celiakiou, nemáte intoleranciu alebo alergiu na lepok, tak sa nemáte čoho obávať.

Keďže spomínanú pšeničnú múku musíte niečím nahradiť, prichádzajú na rad alternatívy – orechové, makové či kokosové múky. Dnes už nájdete na trhu múky od výmyslu sveta. Pri týchto sa opäť dostávame k podobnému problému ako v prvom mýte. Sú to v podstate orechy a semiačka, len v inej forme, čím pridávame do koláča tuk naviac. Možno dodajú o niečo viac vlákniny, ale tú má aj klasická celozrnná múka. Navyše, môže sa s nimi pracovať ťažšie – majú inú konzistenciu, obsahujú viac tuku a pri pečení sa správajú inak.

Mýtus č. 3: Pridávajte proteín do každého pečenia

Ak ste už niekedy vyhľadávali zdravšie verzie koláčov, určite ste natrafili na veľa receptov, v ktorých je použitý proteínový prášok. Je to však naozaj potrebné? Vôbec nie. Ak máte vyvážený jedálniček a viete, že počas dňa prijímate dostatok bielkovín, proteín konzumovať nepotrebujete.

Proteín je ale dobrý spôsob, ako pridať do koláča bielkoviny naviac. Ak pečiete koláč, ktorý neobsahuje ani tvaroh, ani jogurt či vajíčka a chcete z neho spraviť nutrične vyváženejšiu verziu, tak proteín pokojne použite.


Mohlo by vás zaujať: Fakty a mýty o zdravom stravovaní: Toto by vám mal povedať aj váš lekár


Mýtus č. 4: Nahraďte biely cukor iným sladidlom

Med, trstinový cukor, kokosový cukor, rôzne sirupy od datľového, čakankového cez agáve až po javorový sirup a k tomu ešte umelé sladidlá. A tu zoznam určite nekončí. Na trhu existuje už toľko alternatív, že to človek nestíha sledovať, nie sa v nich ešte vyznať.

Ak budete pri pečení nahrádzať klasický cukor iným cukrom alebo sirupmi, treba vziať do úvahy aj zmenu konzistencie a odlišnú sladivosť a tomu treba prispôsobiť množstvo ostatných surovín. Je teda naozaj nutné nahrádzať obyčajný cukor? Každé z uvedených sladidiel sa v zložení trochu líši. V niečom je lepšie, v niečom horšie, niektoré má takých vitamínov viac, onakých zase menej.

Uvedomiť si však treba jednu vec. Všetky sú, koniec koncov, i tak cukor. Len v inom kabáte. Množstvo prospešných látok zo všetkých tých populárnych sirupov je úplne zanedbateľné. Oveľa viac rovnakých vitamínov viete získať z omnoho zdravších zdrojov. Tým chceme povedať, že sa nemusíte veľmi zaťažovať hľadaním náhrady, lebo nakoniec to zaťaží akurát tak vašu peňaženku.

Mýtus č. 5: Nahraďte kravské mlieko ovseným alebo mandľovým

Nielen múka a cukor rozšírili svoje rady o iné druhy, ale aj mlieko. To je dobrá správa pre tých, ktorých trápi intolerancia na laktózu, no pokiaľ vám klasické mlieko nerobí problém, nemusíte sa mu vyhýbať. Je významným zdrojom vápnika a bielkovín a do väčšiny koláčov zvyčajne použijete len trochu.

Dúfame, že sme vám priniesli trochu iný pohľad na túto tému. Mýty berte skôr ako inšpiráciu, nemusíte sa ich držať zubami-nechtami. Predsa len aj tu platí pravidlo – všetko s mierou. Nechceme teraz povedať, že tie klasické „nezdravé“ koláče sú vlastne zdravšie. Tak isto ako netvrdíme, že nahradením múky a cukru budú koláče zaručene zdravšie. Aj ten nezdravý koláč môže byť súčasťou vyváženého a pestrého jedálnička. Pokojne si doprajte aj taký. Avšak s mierou.



Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close