Sezóna jahôd vrcholí a vy už pomaly neviete čo s nimi? Chutné červené plody obsahujú veľa vitamínu C, sú zdrojom železa aj draslíka a sú tiež vhodné aj pre diabetikov. Dokonca sa ani nemusíte báť, že by ste vďaka nim pribrali. Naopak. Sú vhodné aj na chudnutie. Vyčarujte z nich pár chutných zákuskov, ktoré vám zaberú len niekoľko minút.
Jednoduchá jahodová piškóta
Potrebujeme:
200 gr. cukru
200 gr. hl. múky
4 vajcia
1 dcl vody
1 dcl oleja
1 vanilkový cukor
1 jahodový puding
mlieko
čerstvé jahody
strúhaná čokoláda
Postup: V miske vymiešame žĺtka, kryštálový cukor a vanilínový cukor. Pridáme vodu a olej. Po premiešaní pridáme aj múku, zmiešanú s práškom do pečiva. Vmiešame sneh z bielkov, zmiešame a dáme upiecť. Uvaríme si puding, ktorý zmiešame s na kúsky nakrájanými jahodami a vylejeme na upečené cesto. Necháme vychladnúť a posypeme nastrúhanou čokoládou.
Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?
Jahodová roláda
Potrebujeme:
250 gr. čerstvých jahôd
6 vajec
6 lyžíc polohrubej múky
6 lyžíc práškového cukru
1 prášok do pečiva
500 gr. mascarpone
1 dcl. smotany na šľahanie
1 vanilkový cukor
100 gr. práškového cukru
Postup: Vajcia s cukrom vyšľaháme. Pridáme múku, ktorú rozmiešame s kypriacim práškom. Cesto vylejeme na papier na pečenie a pečieme asi 10 minút. Potom ho preložíme aj s papierom na vlhkú utierku, hneď zvinieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí odstránime papier na pečenie, naplníme plnkou a opäť zvinieme. Plnku pripravíme tak, že zmiešame mascarpone s posekanými jahodami, pridáme ku nim šľahačku, práškový cukor a vanilkový cukor.
Mohlo by vás zaujať: Lahodné osvieženie na letné dni: Prekvapte blízkych domácou zmrzlinou!
Tvarohovo-jahodová torta
Potrebujeme:
200 gr. cukru
200 gr. hl. múky
4 vajcia
1 dcl vody
1 dcl oleja
1 vanilkový cukor
500 gr. čerstvých jahôd
500 gr. mascarpone
250 ml. jahodovej šťavy
40 gr. Zlatého klasu
2 balíčky vanilínového cukru
100 gr. práškového cukru
6 plátkov želatíny
10 gr. červeného tortového želé
Postup: Pripravíme si piškótové cesto. V miske vymiešame žĺtka, kryštálový cukor a vanilínový cukor. Pridáme vodu a olej. Po premiešaní pridáme aj múku, zmiešanú s práškom do pečiva. Vmiešame sneh z bielkov, zmiešame a dáme upiecť. Z jahodovej šťavy a zlatého klasu si uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť. Mascarpone zmiešame s vanilínovým a práškovým cukrom. Želatínu, ktorá napučala v ovocnej šťave pridáme do tvarohu spolu s pudingom a vymiešame. Na cesto natrieme jahodovú plnku, na ňu poukladáme čerstvé jahody a prelejeme ich pripraveným tortovým želé.
Máte tip na dobrý jahodový zákusok? Podeľte sa s ostatnými v diskusii.