Lepší zrak, trávenie aj silnejšie srdce: Pozrite, prečo sa oplatí jesť papriku!

Červená paprika

Chutná paprika so sebou prináša množstvo zdravotných benefitov (Foto: GettyImages)

Chrumkavé pestrofarebné plody nájdeme v obchode po celý rok. Cenné živiny, ktoré v sebe ukrývajú, tak máme stále poruke. Pravidelná konzumácia papriky chráni žalúdok a črevá, čo sú ideálne predpoklady dobre fungujúceho obranného systému. Ak ste jej doteraz „neprišli na chuť“, vyskúšajte ju upraviť inak, než ste boli zvyknutí.

Bohaté zloženie

Obsah bielkovín, tuku a sacharidov nie je vysoký, zato má dostatok vlákniny. Dôležitý je podiel minerálnych látok, draslíka, vápnika, horčíka, fosforu, železa, medi a zinku. Jej sila však spočíva vo vitamínoch. Červená paprika je skvelým dodávateľom vitamínu C spomedzi zeleniny. Malý plod pokryje hravo jeho dennú potrebu.

Žiarivé sfarbenie dosahuje rôznym množstvom flavonoidov. Významný je obsah betakaroténu, vitamínu E, K a B vitamínov. Za typickú vôňu a chuť môžu silice, za štipľavosť vďačí kapsaicínu. Nachádza sa v semenách a bielych deliacich stenách a používa sa na liečbu ťažkostí spôsobených nedostatočným prekrvením. Ak budete papriku jesť častejšie, môžete naplno využiť pozitívne účinky jej bohatého zloženia.

Silnejšia imunita

Vláknina povzbudzuje činnosť čriev, vitamínový mix ACE z nej urobil obranného špecialistu. Ich účinky podporuje selén a zinok, ukryté pod šupkou. Posilňujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu a chránia pred rôznymi infekciami. Kapsaicín štipľavých paprík napáda škodlivé baktérie a vírusy. Choroby z prechladnutia, zápaly nosových slizníc či ústnej dutiny tak nemajú žiadnu šancu. Čím je chuť papriky ostrejšia, tým viac sa povzbudia žľazy produkujúce žalúdočné šťavy, čo je prevenciou zápalu sliznice žalúdka – gastritídy.


Mohlo by vás zaujať: Štipľavá dáma paprika: V primeranom množstve pomáha, vo veľkom môže škodiť!


Zdravé srdce a cievy

Správny obeh krvi pomáha udržiavať zdravé srdce. Flavonoidy v paprike zrieďujú krv, chránia pred trombózami a poruchami prekrvenia, a napokon aj pred infarktom myokardu a krvácaním do mozgu. Vitamín K sa stará o optimálnu zrážavosť krvi a kyselina listová o znižovanie hladiny homocysteínu v krvi, ktorý poškodzuje cievy.

Dobrý zrak

Vysoký obsah karotenoidov, najmä luteínu a zeaxantínu, môže výrazne zlepšiť zdravie očí. Tieto látky slúžia ako prevencia šedého zákalu a makulárnej degenerácie. Bohaté sú na ne hlavne žlté plody.

Mladistvá pokožka

Vitamíny A, C a E sú „priateľmi pokožky“, pomáhajú zachovať jej pružnosť a spomaliť tvorbu vrások. Veľa vitamínu E má zelená paprika. Dostatok kyseliny listovej prospieva nervovej sústave a krvotvorbe. Najviac betakaroténu, zľahka pokrývajúceho dennú dávku, majú červené plody. Obsiahnutý lykopén chráni pred zhubnými nádormi.


Mohlo by vás zaujať: Paprika je plná zdravia: Vyskúšajte niektorý z našich receptov!


Chutná je studená i teplá

Môžeme ju jesť surovú, grilovať, variť, dusiť či zavárať. Dá sa plniť mäsom, syrom, pridať do omáčok, gulášu a zeleninových šalátov. U nás sú obľúbené plnené papriky s paradajkovou omáčkou, no existuje veľa iných chutných variácií. Patríte k ľuďom, ktorým paprika spôsobuje žalúdočné ťažkosti? Vyhnite sa zeleným plodom. Červenú papriku upečte, zaparte a po vychladnutí olúpte.

Polievka z pečenej papriky

Potrebujete: 4 veľké červené papriky, 4 PL olivového oleja, 3 vetvičky tymianu, 1 ČL údenej papriky, 1 šálka cherry paradajok, soľ, mleté čierne korenie, sladkú smotanu a citrónovú šťavu.

Postup: Očistené papriky uložte na plech, pokvapkajte olejom a pečte 25 minút pri 220 ˚C. V hrnci na oleji opražte tymian, údenú papriku a paradajky. Poduste 2 minúty, osoľte, okoreňte a podlejte vodou. Polievku nechajte zovrieť, pridajte upečenú papriku a rozmixujte. Na zjemnenie pridajte trochu smotany a citrónovej šťavy.

Plnená paprika na studeno

Potrebujete: 4 ks červenej mäsitej papriky, 250 g hrudkovitého tvarohu, 2 ks vajec uvarených natvrdo, 1 ks jarnej cibuľky, aspoň 14 %-nú kyslú smotanu, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Najskôr si pripravte plnku. Cibuľku pokrájajte nadrobno, osoľte a okoreňte. Pridajte nakrájané vajíčka, tvaroh, smotanu a dobre rozmiešajte. Paprikám zrežte vrchy, vyberte žilky a naplňte zmesou. Odložte do chladu. Po stuhnutí pokrájajte a ozdobte pažítkou. Podávajte s čerstvým pečivom a šunkou.


Objavte tajomstvá kuchyne Kamilky Magálovej: V tejto knihe nájdete najnovšie recepty z obľúbenej relácie!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame