Lepší zrak, trávenie aj silnejšie srdce: Pozrite, prečo sa oplatí jesť papriku!

Červená paprika

Chutná paprika so sebou prináša množstvo zdravotných benefitov (Foto: GettyImages)

Chrumkavé pestrofarebné plody nájdeme v obchode po celý rok. Cenné živiny, ktoré v sebe ukrývajú, tak máme stále poruke. Pravidelná konzumácia papriky chráni žalúdok a črevá, čo sú ideálne predpoklady dobre fungujúceho obranného systému. Ak ste jej doteraz „neprišli na chuť“, vyskúšajte ju upraviť inak, než ste boli zvyknutí.

Bohaté zloženie

Obsah bielkovín, tuku a sacharidov nie je vysoký, zato má dostatok vlákniny. Dôležitý je podiel minerálnych látok, draslíka, vápnika, horčíka, fosforu, železa, medi a zinku. Jej sila však spočíva vo vitamínoch. Červená paprika je skvelým dodávateľom vitamínu C spomedzi zeleniny. Malý plod pokryje hravo jeho dennú potrebu.

Žiarivé sfarbenie dosahuje rôznym množstvom flavonoidov. Významný je obsah betakaroténu, vitamínu E, K a B vitamínov. Za typickú vôňu a chuť môžu silice, za štipľavosť vďačí kapsaicínu. Nachádza sa v semenách a bielych deliacich stenách a používa sa na liečbu ťažkostí spôsobených nedostatočným prekrvením. Ak budete papriku jesť častejšie, môžete naplno využiť pozitívne účinky jej bohatého zloženia.

Silnejšia imunita

Vláknina povzbudzuje činnosť čriev, vitamínový mix ACE z nej urobil obranného špecialistu. Ich účinky podporuje selén a zinok, ukryté pod šupkou. Posilňujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu a chránia pred rôznymi infekciami. Kapsaicín štipľavých paprík napáda škodlivé baktérie a vírusy. Choroby z prechladnutia, zápaly nosových slizníc či ústnej dutiny tak nemajú žiadnu šancu. Čím je chuť papriky ostrejšia, tým viac sa povzbudia žľazy produkujúce žalúdočné šťavy, čo je prevenciou zápalu sliznice žalúdka – gastritídy.


Mohlo by vás zaujať: Štipľavá dáma paprika: V primeranom množstve pomáha, vo veľkom môže škodiť!


Zdravé srdce a cievy

Správny obeh krvi pomáha udržiavať zdravé srdce. Flavonoidy v paprike zrieďujú krv, chránia pred trombózami a poruchami prekrvenia, a napokon aj pred infarktom myokardu a krvácaním do mozgu. Vitamín K sa stará o optimálnu zrážavosť krvi a kyselina listová o znižovanie hladiny homocysteínu v krvi, ktorý poškodzuje cievy.

Dobrý zrak

Vysoký obsah karotenoidov, najmä luteínu a zeaxantínu, môže výrazne zlepšiť zdravie očí. Tieto látky slúžia ako prevencia šedého zákalu a makulárnej degenerácie. Bohaté sú na ne hlavne žlté plody.

Mladistvá pokožka

Vitamíny A, C a E sú „priateľmi pokožky“, pomáhajú zachovať jej pružnosť a spomaliť tvorbu vrások. Veľa vitamínu E má zelená paprika. Dostatok kyseliny listovej prospieva nervovej sústave a krvotvorbe. Najviac betakaroténu, zľahka pokrývajúceho dennú dávku, majú červené plody. Obsiahnutý lykopén chráni pred zhubnými nádormi.


Mohlo by vás zaujať: Paprika je plná zdravia: Vyskúšajte niektorý z našich receptov!


Chutná je studená i teplá

Môžeme ju jesť surovú, grilovať, variť, dusiť či zavárať. Dá sa plniť mäsom, syrom, pridať do omáčok, gulášu a zeleninových šalátov. U nás sú obľúbené plnené papriky s paradajkovou omáčkou, no existuje veľa iných chutných variácií. Patríte k ľuďom, ktorým paprika spôsobuje žalúdočné ťažkosti? Vyhnite sa zeleným plodom. Červenú papriku upečte, zaparte a po vychladnutí olúpte.

Polievka z pečenej papriky

Potrebujete: 4 veľké červené papriky, 4 PL olivového oleja, 3 vetvičky tymianu, 1 ČL údenej papriky, 1 šálka cherry paradajok, soľ, mleté čierne korenie, sladkú smotanu a citrónovú šťavu.

Postup: Očistené papriky uložte na plech, pokvapkajte olejom a pečte 25 minút pri 220 ˚C. V hrnci na oleji opražte tymian, údenú papriku a paradajky. Poduste 2 minúty, osoľte, okoreňte a podlejte vodou. Polievku nechajte zovrieť, pridajte upečenú papriku a rozmixujte. Na zjemnenie pridajte trochu smotany a citrónovej šťavy.

Plnená paprika na studeno

Potrebujete: 4 ks červenej mäsitej papriky, 250 g hrudkovitého tvarohu, 2 ks vajec uvarených natvrdo, 1 ks jarnej cibuľky, aspoň 14 %-nú kyslú smotanu, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Najskôr si pripravte plnku. Cibuľku pokrájajte nadrobno, osoľte a okoreňte. Pridajte nakrájané vajíčka, tvaroh, smotanu a dobre rozmiešajte. Paprikám zrežte vrchy, vyberte žilky a naplňte zmesou. Odložte do chladu. Po stuhnutí pokrájajte a ozdobte pažítkou. Podávajte s čerstvým pečivom a šunkou.


Objavte tajomstvá kuchyne Kamilky Magálovej: V tejto knihe nájdete najnovšie recepty z obľúbenej relácie!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close