Jedlá na ihle ulahodia aj vám: Vyskúšajte ich menej tradičné variácie

špíz

freedigitalphotos.net

Jedlá pripravené na ihle sa nesmierne hodia k letu. Či už si ich pripravíte na grile, či v rúre, večer pri posedení s priateľmi, alebo si ich dáte na obed, nemusí ísť len o klasické ražniči s mäsom, zemiakmi, slaninou a cibuľkou. Vábne vyzerajúce jedlá na ihle, existujú aj v rôznych iných obmenách. Máme pre vás pár tipov na inšpiráciu. Vyskúšate?

Syrová lahôdka na ihle

Potrebujeme:

  • 150 g eidamu
  • 150 g hermelínu
  • 150 g syru niva
  • 100 g šunky
  • 2 vajcia
  • 1 papriku
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľu
  • kúsok slaninky
  • olej
  • hladkú múku
  • strúhanku

Postup: Zeleninu, cibuľu aj syry si nakrájame na veľkosťou približne rovnaké kusy. Šunku a slaninu si nakrájame na plátky. Kúsky syra obalíme striedavo v plátkoch šunky a slaninky. Na ihly napichujeme striedavo všetky suroviny. Obalíme v múke, vajci a strúhanke a vyprážame. Výborne sa hodí ku opekaným zemiakom.


Mohlo by vás zaujímať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!


Šíp Robina Hooda

Potrebujeme:

  • 250 g hovädzej sviečkovice
  • 100 g slaninky
  • 50 g strúhaného syra
  • 1 cibuľu
  • olej
  • soľ
  • mleté korenie

Postup: Sviečkovicu pokrájame na menšie kúsky, zľahka je opatrne naklepeme, posolíme ju a okoreníme. Na ihlu napichujeme striedavo mäso, cibuľu a plátky slaniny.Na záver potrieme špízy olejom a dáme do zakrytého pekáča do rúry piecť pri teplote 200°C asi na 40 – 60 minút. Na záver, tesne pred dopečením posypeme postrúhaným syrom a necháme ešte chvíľu do zlatista dopiecť.


Mohlo by vás zaujímať: Pochúťka pre rodinu aj pre návštevy: Skúste pizzu trikrát inak


Pečienkový špíz

Potrebujeme:

  • 300 g bravčového mäsa
  • 150 g bravčovej pečienky
  • 100 g viedenských párkov
  • 50 g slaniny
  • 2 cibule
  • olej
  • soľ
  • mleté korenie

Postup: Mäso a pečienku nakrájame na približne rovnaké kusy. Mäso naklepeme, osolíme a okoreníme. Slaninu, cibuľu a párky tiež nakrájame na veľkosť podobnú nakrájanému mäsu. Keď sú všetky ingrediencie napichané na ihle, ešte celý špíz okoreníme a osolíme (pečienku nie). Opečieme zo všetkých strán na oleji, alebo na grile.Vynikajúco sa hodí ku čerstvému zeleninovému šalátu.


Ktoré ďalšie chutné jedlá na ihle by ste odporučili čitateľom? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: freedigitalphotos.net, aldifood.blogspot.com, Nela
Odporúčame