Podávanie pohárikov alkoholu sa stalo súčasťou nielen osláv, ale aj bežných návštev či posedení. Túžite prekvapiť svojich známych likérom vlastnej výroby? Vyskúšajte niektorý z našich tipov – sú nenáročné na suroviny a jednoduché na prípravu.
Mätový likér
Potrebujeme:
- 0,75 l vodky, slivovice alebo koňaku
- mätové listy
- 200 g cukru
Postup:
Do prázdnej litrovej sklenenej fľaše vlejte vybraný alkohol a doplňte listami mäty. Fľašu dôkladne uzavrite a nechajte odstáť tri týždne na slnku. Počas tohto obdobia fľašu niekoľkokrát premiešajte. Potom tekutinu preceďte a zmiešajte s 200 g cukru rozmiešaného v troche vody. Vytvorený likér uchovávajte v chlade.
Mohlo by vás zaujímať: Štamperlíky od babičky: Likéry, ktoré skvele chutia a liečia zároveň!
Kávový likér
Potrebujeme:
- 120 g čerstvo pomletej kávy
- vanilkový cukor
- 800 ml liehu
- 650 g cukru
Postup:
Pomletú kávu zalejeme litrom vriacej vody a po vychladnutí ju precedíme. V 200 ml vody povaríme cukor spolu s vanilkovým cukrom a tiež necháme vychladnúť. Následne zmiešame kávu so sirupom a prilejeme lieh. Zmes dôkladne pretrepeme a precedíme cez plátno do fliaš. Tie uzavrieme a na 4 týždne uložíme do chladu.
Mohlo by vás zaujímať: Vianočná klasika u vás doma: Vaječný likér, grog či hriatô zahrejú a povzbudia
Citrónový likér
Potrebujeme:
- 2 citróny
- 100 g cukru
- 500 ml vodky
Postup:
Citróny omyjeme horúcou vodou, oškrabeme z nich tenké plátky kôry a vytlačíme šťavu. Kôru aj šťavu zmiešame s vodkou a 1 litrom vody. Zmes nalejeme do väčšej nádoby. Cukor uvaríme spolu so 125 ml vody a po vychladnutí pridáme do likéru. Všetko poriadne pretrepeme a nádobu uzatvoríme. Necháme odstáť v chladničke po dobu 24 hodín a precedíme cez sitko vystlané gázou do fliaš a dobre ich uzavrieme.
Mohlo by vás zaujímať: Bylinný likér alebo borovička: Ktorý digestív na dobré trávenie si dáte vy?
Pomarančový likér
Potrebujeme:
- kôru z 8 veľkých pomarančov
- šťavu z 1 pomaranča
- kúsok škorice
- 5 klinčekov
- 700 ml liehu
- 600 g cukru
Postup:
Čerstvo olúpanú kôru z pomaranča zbavíme spodnej bielej vrstvy a nakrájame na tenké prúžky. Zalejeme liehom a pomarančovou šťavou, pridáme škoricu a klinčeky. Pohár uzavrieme a necháme stáť 3-4 týždne. Potom zvaríme cukor s 800 ml vody, po vychladnutí ho zmiešame s pomarančovým extraktom a nalejeme do fliaš. Tie uzavrieme a na 4 týždne uložíme do tmavej a chladnej miestnosti.
Mohlo by vás zaujímať: Pravá škótska whisky oslavuje 520 rokov: Spoznajte jej históriu
Čokoládový likér
Potrebujeme:
- 150 g čokolády na varenie
- 50 g cukru
- 3 dcl mlieka
- 2,5 dcl rumu
Postup:
Čokoládu polámeme do hrnčeka, pridáme cukor a necháme zmäknúť vo vodnom kúpeli. Primiešame mlieko, povaríme a necháme vychladnúť. Následne k tomu prilejeme rum. Zmes precedíme, nalejeme do fľašiek a necháme niekoľko dní odležať na chladnom mieste.
Pripravujete si doma likéry vlastnej výroby? Podeľte sa o recept s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.