Whiskey alebo borovička? Väčšina Slovákov asi zvolí druhú možnosť, no aj whisky má svojich milovníkov už aj u nás. Aká je história tohto svetoznámeho nápoja?
Voda života
Prvá písomná zmienka o výrobe Scotch Whisky pochádza z roku 1494. Mních John Cor z opátstva Lindores Abbey zaznamenal 1. júna pred 520 rokmi dodávku ôsmich balení jačmenného sladu na destilovanie aqua vitae, alebo vody (nápoja) života pre panovníka. Z tohto názvu sa vyvinulo pomenovanie whisky. Podľa vtedajších mier toto množstvo sladu (asi 152,4 kg) postačovalo na prípravu 1500 fliaš nápoja, ktorý sa v tom čase považoval za medikament.
Mohlo by vás zaujímať: Vianočná klasika u vás doma: Vaječný likér, grog či hriatô zahrejú a povzbudia
Whiskey ako liek
Benediktíni v škótskych kláštoroch destilovali z jačmenného sladu špiritus, podľa vtedajších poznatkov prospešný zdraviu. Verilo sa, že whisky lieči koliku, ochrnutie alebo kiahne a jej konzumácia prispieva k predĺženiu života.
Odležaná lepšia
Whisky sa sprvoti konzumovala mladá. Predpokladá sa, že k zisteniu, že odležaný nápoj nestráca na chuti a kvalite, skôr naopak, prišli náhodou.
Máte radi whisky? Ako často si tento nápoj doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na