Jednoduché letné menu poslúži rodine i hosťom: Presvedčte sa sami!

Mozzarella

thinkstockphotos.com

Ste unavení po celom týždni a na prípravu sobotného či nedeľného obeda vám už nezostala energia? Alebo sa vám ohlásila návšteva a vy rýchlo premýšľate, čo im naservírovať? Prípravu tohto časovo nenáročného, ľahkého a hlavne lahodného menu zvládne takmer každý.

Surimi nátierka

Potrebujeme:

  • balíček (cca 250 g) krabích surimi tyčiniek
  • 1 cibuľu
  • 250 g bieleho jogurtu
  • 3 polievkové lyžičky tatárskej omáčky
  • 200 g syru eidam
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Cibuľu nakrájajte na drobné kocky, surimi tyčinky na kocky. Primiešajte biely jogurt, tatársku omáčku a najemno nastrúhaný syr eidam. Nakoniec nátierku dochutíte soľou a korením. Môžete ju, rovnako ako v prvom prípade, podávať na nakrájaných bagetkách.


Mohlo by vás zaujať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Zeleninová strúhaná

Potrebujeme:

  • 5-8 ks mrkvy
  • 5-8 ks petržlenu
  • 1 ks kalerábu
  • 50 g masla
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • rascu
  • mleté čierne korenie
  • 1 kocku zeleninového bujón
  •  na rezance hladkú múku a vajce

Postup: Mrkvu, petržlen a kaleráb očistite a postrúhajte na hrubšom strúhadle. V hrnci nechajte rozpustiť maslo, pridajte nastrúhanú zeleninu a za občasného miešania nechajte dusiť cca 5 minút, až kým zelenina pustí šťavu. Potom pridajte vodu, soľ a koreniny podľa chuti, bujón a nechajte variť, až kým zelenina nezmäkne. Tesne pred dovarením pridajte nasekanú petržlenovú vňať tak, aby nestratila svoju farbu.

Doma si môžete pripraviť aj cestoviny do polievky. V miske vymiešajte jedno vajíčko s takým množstvom hladkej múky, aby nevzniklo príliš riedke cesto. Cesto potom cez haluškovač vylejte do vriacej vody a za občasného miešania nechajte variť pokiaľ cestovina nezmäkne.


Mohlo by vás zaujať: Rýchle chuťovky nielen pre návštevy: Na teplé letné večery sú ako stvorené


Zottarella v obale

Potrebujeme:

  • zottarellu (podľa počtu hostí)
  • schwarzwaldskú alebo inú údenú šunku (tiež podľa počtu hostí)
  • zeleninu na šalát
  • bagetu

Postup: Každý kus zottarelly prekrojte na dva kúsky. Každý prekrojený kúsok potom obaľte z dvoch strán šunkou tak, aby bola úplne zakrytá. Na plech položte papier na pečenie a všetky kúsky obalenej zottarelly položte na papier. Dajte piecť do predhriatej rúry na cca 10-15 minút. Zottarella je hotová, keď začne púšťať šťavu a keď je šunka chrumkavá. Medzitým si pripravte zeleninový šalát zo zeleniny podľa vašej chuti. Paprika, paradajka, uhorka, reďkovka, jarná cibuľka, čínska kapusta – šalát si môžete pripraviť z vašej obľúbenej zeleniny, dôležité je pripraviť ho v dostatočnom množstve, pretože to bude zároveň vaša príloha. Zottarella a šunka ako hlavné ingrediencie na prípravu tohto chodu sa vám môžu zdať finančne náročnejšie, ale v skutočnosti ide o veľmi sýte jedlo, preto bude jednému hosťovi stačiť jeden – dva kusy celého syra. Zároveň je to dôvod, prečo k nemu nie je potrebné pripravovať inú prílohu. Odporúčame nakrájať aj 2-3 kúsky bagety.


Mohlo by vás zaujať: Letné šaláty: Zdravé a chutné inšpirácie, ktoré vás zasýtia


Domáca študentská pečať

Potrebujeme:

  • 250 g Cery
  • 250 g práškového cukru
  • 3 polievkové lyžice kakaa
  • 3 vajcia
  • 100 g nasekaných orechov
  • 100 g hrozienok
  • 100 g želé cukríkov
  • 2 horalky

Postup: Nad parou vymiešajte ceru, práškový cukor, vajcia a kakao. Miešajte asi 15 minút, až kým hmota nezhustne. Potom si nasekajte orechy, želé cukríky aj horalky na menšie kúsky. Všetky nasekané ingrediencie pridajte do odstavenej horúcej hustej zmesi a všetko spolu poriadne premiešajte.

Formu na srnčí chrbát vyložte papierom na pečenie alebo rozrezaným mikroténovým vreckom a vlejte do nej pripravenú čokoládovú zmes. Vložte ju do chladničky a nechajte tuhnúť. Dôkladne stuhnutú čokoládu vyklopte, nakrájajte na tenšie rezy a môžete podávať.


Poznáte ešte nejaké ďalšie recepty na letné jedlá? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close