Jeseň bez tekvice a pochúťok z nej, je niečo ako Egypt bez pyramíd. Táto superzdravá zelenina je doslova nabitá výživnými látkami. Schovávajú sa v nej vitamíny C, B, minerály: draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík, ako aj cenné nenasýtené mastné kyseliny a vláknina. Tekvica pôsobí priaznivo na krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje aj riziko mŕtvice a infarktu. Navyše aj skvelo detoxikuje telo, pomáha chudnúť a omladzuje. Tak prečo si z tejto dostupnej a zdravej pochúťky nepripraviť niečo chutné?
Tekvicové placky
Potrebujeme:
- 1 strednú tekvicu
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- majoránku
- 1 vajce
Postup: Tekvicu očistíme a postrúhame. Do misky s tekvicou pretlačíme cesnak (množstvo podľa chuti, môže byť menej aj viac ako 4 strúčiky) a pridáme soľ, korenie, majoránku a rozšľahané vajíčko. Všetko zmiešame a vysmážame vo forme placiek na rozohriatom oleji. Taktiež si môžete tekvicovú zmes naniesť rovnomerne na vymastený plech a dať piecť do rúry pri teplote 180°C asi na 30 – 40 minút.
Mohlo by vás zaujať: Tekvica je aktuálna delikatesa: Objavte túto sezónu jej tajomstvá aj vy
Tekvicový koláč
Potrebujeme:
- ½ kg tekvice
- 200 g polohrubej múky
- 3 vajcia
- 1 strednú cibuľu
- 6 strúčikov cesnaku
- 100 g syra
- 100 g nadrobno nakrájanej šunky
- 1 prášok do pečiva
- soľ
- korenie
Postup: Syr a šunku nadrobno nakrájame, tekvicu postrúhame a cesnak prelisujeme. Všetky ingrediencie zmiešame, vyklopíme na maslom vymastený plech a dáme piecť do rúry pri teplote 180°C na zhruba 50 minút.
Mohlo by vás zaujať: Chcete schudnúť, ale trápi vás neustály hlad? Doprajte si tieto potraviny
Tekvicová pomazánka
Potrebujeme:
- 1 malú tekvicu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 – 3 lyžice syra (najlepší je parmezán)
- 2 – 3 lyžice olivového oleja
- soľ
Postup: Očistenú tekvicu postrúhame a osolíme. Po zhruba 20 – 30 minútach zlejeme vodu a zvyšok vyžmýkame od nadbytočnej vody. Pretlačíme do nej cesnak a celú zmes dáme krátko (na zhruba 5 minút) opražiť na maslo. Zmes odstavíme a vmiešame do nej nastrúhaný syr. Zamiešame a podávame s čerstvým celozrnným chlebom.
Máte radi tekvicu? Aké chutné jedlá si z nej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na