Tekvica je aktuálna delikatesa: Objavte túto sezónu jej tajomstvá aj vy

Tekvica

freedigitalphotos.net

Tekvica je nízkokalorická surovina, ktorá je vhodná aj pri diétach. Či už redukčných, alebo zdravotných. Až 90 – 95% z nej tvorí voda a zvyšok sú samé prospešné látky. No nebolo by hriechom, nevyužiť ju aj vo vašej kuchyni, keď práve je jej sezóna? Zistite, čo všetko sa v nej nachádza a inšpirujte sa našim tipom na jej prípravu.

Ďakujeme, Krištof…

Odborníci zistili, že tekvica sa s obľubou používala už v starom Ríme a Grécku. Okrem nich si však na nej s veľkou obľubou pochutnávali aj americkí indiáni. Do strednej Európy ju však vraj dostal až preslávený Krištof Kolumbus a tak vďačíme tomuto objaviteľovi a moreplavcovi nielen za objavenie Ameriky, ale aj za „objavenie“ tekvice. V súčasnosti si môžete vybrať až z 27 druhov tejto zeleniny. Ak vám predsa len tekvica nechutí, vyskúšať môžete tekvicový olej, ktorý sa získava lisovaním tekvicových semienok a má skvelú chuť. Za 250 ml dáte okolo 8,- Eur.

Čo obsahuje?

V prvom rade treba vyzdvihnúť to, že tekvica obsahuje viac ako 90% vody, čo z nej robí veľmi diétnu potravinu. Zvyšných 10% látok, ktoré sa v nej nachádzajú, sa podieľajú na vašom zdraví a kráse. Tekvica obsahuje vlákninu a rôzne minerály: horčík, zinok, železo, či meď, ale aj karotenoidy, antioxidanty a bielkoviny. Ešte väčší poklad sa však skrýva v jej semienkach. Tekvicové semienka totiž obsahujú dôležité nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, zinok, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík. Semienka preto nikdy nevyhadzujte, ale nechajte ich vysušiť a jedzte namiesto sladkostí či chipsov, napríklad pri pozeraní televízie.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kôstky z hrozna či marhúľ a ďalšie semienka: Sú pre vaše zdravie hitom


Prečo jesť tekvicu?

  • je vhodná pre prekyslený organizmus alebo keď potrebujete očistu
  • regeneruje a omladzuje organizmus
  • znižuje cholesterol
  • pôsobí močopudne
  • vhodná pri problémoch s obličkami
  • priaznivo pôsobí na mozog a nervy

Správne skladovanie

Výhodou tekvice je, že ak je v dobrom stave a jej kôra je neporušená, vydrží vám pri správnom uskladnení aj niekoľko týždňov. Ideálne je pre ňu tmavé, chladnejšie a dobre odvetrané miesto. Keď je už nakrojená, treba ju dať do chladničky, ideálne v zavretej plastovej nádobe.

Čo s ňou?

Tekvica je super zdravá potravina, s konzumáciou ktorej by ste určite nemali ani na okamih váhať. Je vhodná aj pre alergikov, pretože neobsahuje nebezpečné alergény. Pripraviť ju môžete na stovky rôznych spôsobov. My vám ponúkame jeden z nich, ktorý je chutný a zároveň aj rýchlo hotový.


Tiež by vás mohlo zaujať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii


Rýchla tekvicová polievka

Potrebujeme:

  • 600 g očistenej tekvice
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 200 ml mlieka
  • 1 malú cibuľu
  • 2 lyžice hladkej múky
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie

Postup: Na olivovom oleji opečieme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme na kúsky nakrájanú ošúpanú tekvicu, pridáme soľ, korenie, zalejeme vodou a necháme variť asi 15 – 20 minút. Keď je tekvica uvarená, rozmixujeme ju, necháme ešte raz prevariť a zahustíme s mliekom, v ktorom sme rozmiešali hladkú múku. Opäť prevaríme a vlejeme ešte aj smotanu. Môžeme podávať.


Máte radi tekvicu? Aké ďalšie recepty na jej prípravu poznáte? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close