K mäsu či na cestoviny: Spestrite si jedálny lístok chutnými omáčkami

cestoviny

photl.com

Moderná kuchyňa preferuje steaky, mäso na prírodný spôsob, či na grile. Skúste si však tieto dobroty ozvláštniť aj nejakou omáčkou. Okrem toho, že vás viac zasýti, budete chute v tejto kombinácii vnímať omnoho intenzívnejšie.

Syrovo-mrkvová

Potrebujeme:

1 balenie syrokrému

Baby mrkvičky mrazené

1 sladkú smotanu

Kuracie prsia

Olej, kari korenie

Postup: Na oleji sprudka orestujeme kuracie prsia s kari korením, zalejeme vodou a pridáme k nim baby mrkvičky. Po asi 15-20 minútach, keď je mäso už hotové, vyberieme ho a pridáme syrokrém, ktorý necháme rozpustiť. Zalejeme smotanou a podľa potreby zahustíme.


Mohlo by vás zaujímať: Cestovinové dobroty: Vyčarte zo zásob chutné jedlo dvakrát inak!


Slivková omáčka

Potrebujeme:

Slivkový lekvár

Hladká múka

Maslo

Cukor, soľ, škorica

Kôra z polovice citróna

Rum na dochutenie

Postup: Do vody dáme slivkový lekvár, alebo sušené slivky, kôru z polovice citróna v celku a trochu škorice. Necháme prevariť. V hrnci si na masle urobíme zápražku a slivkovú zmes do nej vylejeme. Dochutíme koreninami, aj rumom a necháme zavariť. Podľa potreby zahustíme, alebo zriedime vodou.


Mohlo by vás zaujímať: Škola varenia: Zábava a poučenie pre milovníkov dobrého jedla!


Boloňská omáčka

Potrebujeme:

500 gr. mletého hovädzieho mäsa

250 gr. pečienky

500 gr. paradajkovej zmesi

Olivový olej

1 dcl červeného vína

1 cibuľa

1 zeler

1 bujón

Soľ, cukor

Postup: Na olivovom oleji orestujeme cibuľku a následne pridáme nadrobno pokrájaný zeler. Pridáme mleté mäso a nadrobno nakrájané pečienky. Podusíme, podlejeme vínkom. Necháme podusiť, zalejeme vývarom z bujóna a dusíme ešte asi pol hodiny. Keď bude mäso hotové pridáme paradajkovú zmes – pyré, alebo pretlak. Povaríme ešte asi 5 minút a môžeme podávať.

Zdroj: photl.com, photl.com, Oliver
Odporúčame