Karamelové sladkosti pre mlsné jazýčky: Pripravte si cukríky či výborné rezy

Karamelový cukrík

thinkstockphotos.com

Sladký a lahodný – kto by nemal rad karamel? Či sú to rezy, či karamelky, sladké zlatisté dobroty si určite nájdu miesto aj vo vašej kuchyni. A hoci nejde o tie najzdravšie pochúťky, raz za čas si ich pokojne môžete dopriať.

Rýchle karamelové rezy

Potrebujeme:

  • 3 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • mletú škorica
  • 4 klinčeky
  • mletý aníz
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1,5 dl vody
  • 350 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • sušené ovocie, orechy, hrozienka

Postup: Do mixéra dáme celé vajcia, pridáme práškový cukor, mletú škoricu, klinčeky, aníz a mixujeme asi 5 minút. Cukor upálime na karamel, zalejeme vodou, rozvaríme a vychladnutý nalejeme do mixéra. Pridáme múku rozmiešanú s práškom do pečiva a premiešame. Pripravené cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech, poukladáme naň ovocie, hrozienka alebo orechy (podľa chuti) a pomaly upečieme. Upečený a vychladnutý koláč pokrájame na rezy a posypeme práškovým cukrom.


Mohlo by vás zaujať: Smotanové zákusky pre pravých labužníkov: Viete si predstaviť niečo chutnejšie?


Karamelové veľhory

Potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 150 g hladkej múky
  • 250 ml vody
  • 125 g stuženého tuku na pečenie
  • soľ
  • čokoládovú polevu

Na plnku:

  • 300 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • 500 ml mlieka
  • 2 balíčky zlatého klasu
  • 2 žĺtky
  • 250 g hery

Postup: Tuk dáme do vlažnej vody, pridáme štipku soli a varíme, kým sa nerozpustí. Do vriacej zmesi postupne pridávame múku a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Do vlažnej masy po jednom vmiešame vajcia, cesto vyšľaháme, rozdelíme na 2 časti, ktoré roztiahneme na 2 vymastené plechy. Pečieme na 200 stupňoch 10 minút. Cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a rozmiešame. Prilejeme mlieko so zlatým klasom a žĺtkami a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej zmesi zapracujeme Heru. Plnku natrieme na jeden plát a zakryjeme ho druhým tak, aby „veľhory“ boli navrchu. Hotový koláč polejeme čokoládovou polevou a dáme do chladničky stuhnúť.


Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč


Smotanové karamelky

Potrebujeme:

  • 125 g práškového cukru
  • 30 g margarínu
  • 15 g medu
  • 2,5 dl šľahačkovej smotany
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 lyžicu kakaa
  • 30 g posekaných orechov
  • olej na vymastenie

Postup: Cukor skaramelizujeme na miernom ohni, pridáme margarín, med, šľahačkovú smotanu, vanilínový cukor, kakao, posekané orechy a varíme 8 až 10 minút. Potom odstavíme a rýchlo vylejeme do štvorcovej formy vymastenej olejom. Keď zmes začne tuhnúť, pokrájame ju nožom namočeným do studenej vody na podlhovasté cukríky, ktoré necháme stuhnúť a zabalíme do papierikov.


Mohlo by vás zaujať: Osviežujúce citrónové koláče: Zamaškrtíte si na nich aj vy?


Slávnostné karamelové rezy

Potrebujeme:

  • 350 g hladkej múky
  • štipku prášku do pečiva
  • 120 g masla alebo margarínu
  • 100 g práškového cukru
  • soľ
  • 1 vajce
  • 4 lyžice mlieka

Na krém:

  • 100 g kryštálového cukru
  • ½ l mlieka
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 150 g masla
  • 250 g práškového cukru

Na kakaovú polevu:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 dl vody
  • 10 g masla
  • 40 g kakaa

Postup: Na dosku preosejeme múku s kypriacim práškom, pridáme maslo alebo margarín, cukor, soľ, vajce, mlieko a všetko spolu zmiešame. Vypracované ceste rozdelíme na štyri diely, každý diel vyvaľkáme na rovnakú hrúbku i veľkosť a jednotlivo pečieme na vymastenom plechu. Po upečení vyklopíme z plechu a necháme vychladnúť. Upečené pláty naplníme krémom, spojíme a polejeme kakaovou polevou.

Krém: Kryštálový cukor upálime do zlata, zalejeme mliekom, rozvaríme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi rozhabarkujeme múku a uvaríme hustú kašu. Maslo s cukrom vymiešame, po častiach pridáme vychladnutú kašu a znovu miešame, až kým krém nie je hladký.

Poleva: Cukor zalejeme vodou a varíme, kým sa nerozpustí, Maslo vymiešame s kakaom, postupne prilejeme trochu vychladnutý sirup a spolu vymiešame do zhustnutia.


Aké karamelové zákusky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame