Sladký a lahodný – kto by nemal rad karamel? Či sú to rezy, či karamelky, sladké zlatisté dobroty si určite nájdu miesto aj vo vašej kuchyni. A hoci nejde o tie najzdravšie pochúťky, raz za čas si ich pokojne môžete dopriať.
Rýchle karamelové rezy
Potrebujeme:
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
- mletú škorica
- 4 klinčeky
- mletý aníz
- 100 g kryštálového cukru
- 1,5 dl vody
- 350 g hladkej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- sušené ovocie, orechy, hrozienka
Postup: Do mixéra dáme celé vajcia, pridáme práškový cukor, mletú škoricu, klinčeky, aníz a mixujeme asi 5 minút. Cukor upálime na karamel, zalejeme vodou, rozvaríme a vychladnutý nalejeme do mixéra. Pridáme múku rozmiešanú s práškom do pečiva a premiešame. Pripravené cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech, poukladáme naň ovocie, hrozienka alebo orechy (podľa chuti) a pomaly upečieme. Upečený a vychladnutý koláč pokrájame na rezy a posypeme práškovým cukrom.
Mohlo by vás zaujať: Smotanové zákusky pre pravých labužníkov: Viete si predstaviť niečo chutnejšie?
Karamelové veľhory
Potrebujeme:
- 6 vajec
- 150 g hladkej múky
- 250 ml vody
- 125 g stuženého tuku na pečenie
- soľ
- čokoládovú polevu
Na plnku:
- 300 g kryštálového cukru
- 150 ml vody
- 500 ml mlieka
- 2 balíčky zlatého klasu
- 2 žĺtky
- 250 g hery
Postup: Tuk dáme do vlažnej vody, pridáme štipku soli a varíme, kým sa nerozpustí. Do vriacej zmesi postupne pridávame múku a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Do vlažnej masy po jednom vmiešame vajcia, cesto vyšľaháme, rozdelíme na 2 časti, ktoré roztiahneme na 2 vymastené plechy. Pečieme na 200 stupňoch 10 minút. Cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a rozmiešame. Prilejeme mlieko so zlatým klasom a žĺtkami a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej zmesi zapracujeme Heru. Plnku natrieme na jeden plát a zakryjeme ho druhým tak, aby „veľhory“ boli navrchu. Hotový koláč polejeme čokoládovou polevou a dáme do chladničky stuhnúť.
Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč
Smotanové karamelky
Potrebujeme:
- 125 g práškového cukru
- 30 g margarínu
- 15 g medu
- 2,5 dl šľahačkovej smotany
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 lyžicu kakaa
- 30 g posekaných orechov
- olej na vymastenie
Postup: Cukor skaramelizujeme na miernom ohni, pridáme margarín, med, šľahačkovú smotanu, vanilínový cukor, kakao, posekané orechy a varíme 8 až 10 minút. Potom odstavíme a rýchlo vylejeme do štvorcovej formy vymastenej olejom. Keď zmes začne tuhnúť, pokrájame ju nožom namočeným do studenej vody na podlhovasté cukríky, ktoré necháme stuhnúť a zabalíme do papierikov.
Mohlo by vás zaujať: Osviežujúce citrónové koláče: Zamaškrtíte si na nich aj vy?
Slávnostné karamelové rezy
Potrebujeme:
- 350 g hladkej múky
- štipku prášku do pečiva
- 120 g masla alebo margarínu
- 100 g práškového cukru
- soľ
- 1 vajce
- 4 lyžice mlieka
Na krém:
- 100 g kryštálového cukru
- ½ l mlieka
- 3 lyžice polohrubej múky
- 150 g masla
- 250 g práškového cukru
Na kakaovú polevu:
- 150 g kryštálového cukru
- 1 dl vody
- 10 g masla
- 40 g kakaa
Postup: Na dosku preosejeme múku s kypriacim práškom, pridáme maslo alebo margarín, cukor, soľ, vajce, mlieko a všetko spolu zmiešame. Vypracované ceste rozdelíme na štyri diely, každý diel vyvaľkáme na rovnakú hrúbku i veľkosť a jednotlivo pečieme na vymastenom plechu. Po upečení vyklopíme z plechu a necháme vychladnúť. Upečené pláty naplníme krémom, spojíme a polejeme kakaovou polevou.
Krém: Kryštálový cukor upálime do zlata, zalejeme mliekom, rozvaríme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi rozhabarkujeme múku a uvaríme hustú kašu. Maslo s cukrom vymiešame, po častiach pridáme vychladnutú kašu a znovu miešame, až kým krém nie je hladký.
Poleva: Cukor zalejeme vodou a varíme, kým sa nerozpustí, Maslo vymiešame s kakaom, postupne prilejeme trochu vychladnutý sirup a spolu vymiešame do zhustnutia.
Aké karamelové zákusky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na