Máte radi horkú čokoládu alebo kávu bez cukru? Pravdepodobne máte predispozíciu byť zdravší!

káva a sladké

Chuť horkej čokolády či kávy máme v génoch (Zdroj: Freepik/user17581499)

Horká čokoláda či káva bez cukru. Nie každý má pri týchto jedlách a nápojoch rád absenciu sladkej chuti. Pokiaľ ich preferujete, pravdepodobne to máte zapísané v génoch. Najnovší výskum taktiež ukazuje, že máte väčšiu predispozíciu k zdravému životnému štýlu.

Štúdie zistili, že konzumácia mierneho množstva čiernej kávy, čiže tri až päť šálok denne, znižuje riziko niektorých chorôb. Napríklad môže ísť o Parkinsonovu chorobu, kardiovaskulárne choroby, cukrovku 2. typu a dokonca aj niekoľkých typov rakoviny. Odborníci však upozorňujú, že tieto výhody sú pravdepodobne prítomné najmä vtedy, keď káva neobsahuje rôzne pridané látky, ako napríklad mlieko, cukry a rôzne iné príchute.

Genetická predispozícia k zdraviu

Výskumníčka Marilyn Cornelisová spolu so svojim tímom zistila, že práve genetická predispozícia môže prispieť k tomu, že si niektorí ľudia doprajú väčší počet šálok kávy denne ako ostatní. „Ľudia s génom metabolizujú kofeín rýchlejšie, takže stimulačné účinky rýchlejšie vyprchajú a musia piť viac kávy,“ povedala doktorka Corneliová pre webový portál CNN.

Rovnaký gén bol prítomný aj u ľudí, ktorí uprednostňujú obyčajný čaj pred sladeným a horkú tmavú čokoládu pred jemnejšou mliečnou. Avšak na základe tohto výskumu tím nepredpokladá, že tieto preferencie sú v dôsledku samotnej chuti jedál. „Ľudia s týmto génom uprednostňujú čiernu kávu a čaj, preto, že horkú príchuť si spájajú so zvýšením duševnej bdelosti. Tú im dopraje kofeín.“ Ide o ich myšlienkové pochody, v ktorých si kofeín automaticky spájajú s horkou chuťou.

Horká čokoláda a zdravie

Horká čokoláda je síce plná kalórií, takže si môžete povedať, že znížením jej príjmu prospievate svojmu zdraviu. Nie je to však úplná pravda. Štúdie zistili, že malé sústo tmavej čokolády denne môže prispieť k zdravému fungovaniu srdce a znížiť riziko cukrovky.

Je to pravdepodobne preto, že kakao obsahuje veľké množstvo látok, nazývaných flavanoly a antioxidantov. o ktorých je známe, že zlepšujú prietok krvi. Ďalšie potraviny, ktoré obsahujú flavanoly sú napríklad aj zelenýa čierny čaj, červené víno, kel, cibuľa a bobuľové ovocie.



Zdroj: plnielanu.sk, cnn.com

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close