Slepačie vajíčka sú bežnou surovinou, ktorá nesmie chýbať v takmer žiadnej slovenskej domácnosti. Pre mnohých sú však strašiakom, najmä kvôli vplyvu na cholesterol. Jeho zvýšením trpí veľká časť populácie, z ktorých si mnoho ľudí vajíčka radšej odopiera. Ak patríte k tejto skupine, máme pre vás dobré správy – vedci prišli so zistením, že by všetko mohlo byť inak…
12 vajec týždenne
Štúdia predstavila účinky konzumácie 12 vajec týždenne. Výskumný tím sa venoval porovnaniu hladiny cholesterolu u dvoch skupín, kde boli ľudia, ktorí konzumujú vajcia a tí, ktorí nekonzumujú vajcia.
Obe skupiny si pri experimente udržali podobné hladiny cholesterolu, čo len potvrdilo predpoklad, že vajíčka môžete bez obáv konzumovať a to aj napriek tomu, že boli v minulosti kritizované lekármi.
Prelomový objav
Nová štúdia zistila, že konzumácia vajec nemá žiadny priamy vplyv na zdravie vášho srdca a ciev, či zvyšovanie cholesterolu. Je odporúčaná aj pre osoby, u ktorých je zvýšené riziko kardiovaskulárnych chorôb. Lekárka, ktorá sa podieľala na spomínanom výskume uviedla, že pokiaľ vám lekár neprikázal striktne zmeniť jedálniček, nemusíte vnímať vajíčka ako strašiaka.
Výskumu sa zúčastnilo až 140 účastníkov, vo veku 50 rokov a viac, ktorí mali kardiovaskulárne problémy alebo predpoklady na ich vznik. V priebehu štyroch mesiacov odborníci sledovali zmeny hladiny cholesterolu a zistili, že ani v jednej skupine sa nevyskytli významné rozdiely v hladine LDL (zlého cholesterolu) alebo HDL (dobrého cholesterolu).
Okrem toho sa zistilo, že výsledky zaznamenali dokonca mierny pokles vysoko citlivého troponínu, markera poškodenia srdca, a malé zvýšenie hladiny vitamínu B v skupine, ktorá konzumovala vajcia.
Všetko s mierou
Odborníci však upozorňujú, že aj napriek tomu, že sa nepotvrdila „škodlivosť“ vajec, je lepšie dbať na vyvážené stravovanie. Výživa a jej účinky na zdravie sú zložené zo všetkých zložiek, ktoré v strave prijmete.
Preto nezabúdajte ani na plnohodnotné bielkoviny z mäska, ovocie, zeleninu a prirodzené sacharidy. Na záver lekár dodávajú, že je dobré sledovať príjem tukov (a to aj tých zdravých), ktoré môžu v budúcnosti spôsobovať zdravotné ťažkosti.
Zdieľať na