Kuracie mäso je ľahké, nie je drahé a ak sa dobre pripraví, je aj veľmi chutné. Okrem toho je dobrým zdrojom proteínov, pyridoxínu, niacínu či aminokyselín. Výhodou tohto mäska je aj fakt, že z neho veľa nepriberiete. Dožičte sebe aj svojej rodine chutný obed či večeru a pripravte si kurča na niektorý z nasledujúcich spôsobov!
Kura na víne
Potrebujeme:
- kura
- asi 2 dcl bieleho vína
- 1 lyžicu hladkej múky
- smotanu
- asi 100 gramov masla
- soľ, korenie
- bylinky podľa chuti
Postup: Očistené kurča osolíme, okoreníme a opečieme na masle. Dáme ho do pekáča, podlejeme bielym vínom a pečieme. Snažíme sa ho čo najčastejšie vínom celé prelievať a podľa potreby víno dolievame. Keď je kura hotové, odložíme si ho na chvíľku do tepla a pripravíme si k nemu omáčku. Ku šťave, ktorá ostala v pekáči pridáme trochu horúcej vody a smotanu so zapracovanou múkou. Povaríme a dochutíme podľa potreby soľou, korením či bylinkami. Podávame najlepšie s pečenými zemiakmi.
Mohlo by vás zaujať: Jednoduché kuracie prsia trikrát inak: Ktorý recept vyskúšate vy?
Kurča na šľahačke
Potrebujeme:
- 1 kura (resp. podľa chuti jeho časti, napr. stehná)
- 1 kg zemiakov
- 2 paradajky
- 1 papriku
- 1 šľahačku na varenie
- soľ, korenie, vegetu alebo bujón
Postup: Kurča umyjeme, nakrájame na porcie podľa potreby, osolíme ho, okoreníme a rýchlo opečieme na oleji. Potom ho dáme do zapekacej misy a pridáme aj ošúpané, na osminky nakrájané zemiaky. Na vrch dáme nakrájanú zeleninu.Podlejeme vodou s rozmiešanou vegetou alebo bujónom. Všetko zalejeme sladkou smotanou a dáme piecť.
Mohlo by vás zaujať: Kontroverzné kuracie mäso: Viete, čo všetko sa v ňom skrýva?
Kura na pive
Potrebujeme:
- kura
- 3 strúčiky cesnaku
- olej
- 1 pivo
- 1 kápiu
- mletú papriku – sladkú
- soľ
Postup: Cesnak si prelisujeme, kura ním potrieme a dáme ho do vyhriatej rúry. Olej zmiešame so soľou, sladkou paprikou, pivom a nadrobno nakrájanou kápiou. Touto zmesou kura počas pečenia pravidelne polievame. Najlepšie chutí s pečenými zemiakmi a šalátom.
Na aké rozličné spôsoby si kura doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na