Kurkuma môže prospieť aj vám: Spoznajte jej účinky na vaše telo

Kurkuma

thinkstockphotos.com

Kurkumu pravdepodobne poznáte ako korenie v podobe oranžového prášku. Možno neviete, že je príbuznou ďumbiera (zázvoru), ibaže má o niečo menšie hľuzy sýtooranžovej farby. Rastlina, z ktorej koreňa sa toto korenie vyrába, sa nazýva kurkumovník dlhý a pochádza z južnej Ázie. Jeho najväčším producentom je India, kde má svoje nezastupiteľné miesto aj v tamojšej kuchyni. Kvôli svojmu výraznému odtieňu sa totiž používa aj ako farbivo v rôznych jedlách. Kurkuma sa však nepreslávila len vďaka indickým pokrmom, ale hlavne pre jej neobyčajné liečivé schopnosti, ktoré sú v tradičnej indickej medicíne známe už po stáročia.

Oranžové pozitíva

Kurkuma nie je známa iba ájurvédskej medicíne, ale i v Číne. Využíva sa pri liečbe:

  • ochorení pečene
  • kožných problémov
  • dýchacích a tráviacich ťažkostí
  • natiahnutých svalov
  • bolestí kĺbov
  • pri hojení rán
  • vysokom cholesterole
  • slabej imunite

Nečudo, kurkuma je totiž známy silný antioxidant. Môže za to kurkumín,prírodné žlté až oranžové farbivo, ktoré sa používa i v potravinárskom priemysle. Podobne ako ostatné flavonoidy chráni bunky pred voľnými radikálmi.


Mohlo by vás zaujať: Nedajte zápalom šancu: V boji proti nim vám pomôžu tieto potraviny


Zaberá aj na rakovinu

Jednou z najúžasnejších schopností kurkumínu je jeho potenciál v boji proti rakovine. Existujú rôzne vedecké štúdie zaoberajúce sa vplyvom kurkumínu na spomalenie rastu rakovinových buniek. Najväčší efekt pritom má na rakovinu prsníkov, čriev, žalúdka a kože. Podľa údajov z Cancer Research UK sa u 25 pacientov, ktorým podávali kurkumín, zastavili rakovinové zmeny v rôznych orgánoch. Taktiež uvádzajú, že isté druhy rakoviny sa oveľa menej vyskytujú v krajinách, kde ľudia konzumujú 100 až 200 mg kurkumínu denne počas dlhšej doby. Ďalší americký výskum z roku 2007 na myšiach dokázal, že kurkumín zabránil rozširovaniu rakovinových buniek do iných častí tela.

Ochráni váš tráviaci trakt

Kurkumín je ale všestranným pomocníkom pri udržaní si dobrého zdravia. Kurkumín totiž zaberá aj pri tráviacich problémoch spôsobených baktériou Helicobacter pylori, ako gastritída či žalúdočné vredy. Táto baktéria je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie jedným z najrozšírenejších karcinogénov a postihuje viac ako polovicu svetovej populácie. Bežne sa lieči antibiotikami, no pri zvyšujúcej sa rezistencii na liečbu môže byť kurkumín vhodnou alternatívou. Podľa výskumu, ktorý v 2009 realizovala Americká spoločnosť pre mikrobiológiu, kurkumín zastavil šírenie tejto baktérie bez ohľadu na to, o aký poddruh išlo.


Mohlo by vás zaujať: Bolia vás kĺby, alebo máte zápal? Pomôžte si týmito potravinami


Ako získať kurkumín

Kurkumu už dostať bežne kúpiť v obchodoch, no pre dosiahnutie zdravotných výsledkov nestačí používať toto korenie pri varení. Samotný koreň kurkumy totiž obsahuje asi iba 3 percentá kurkumínu, ktorý sa v takejto podobe vstrebáva do ľudského tela len veľmi málo. Preto, ak chcete užívať kurkumín, musíte ho hľadať v iných zdrojoch.

  1. Nájdite vysokokvalitný kurkumový extrakt – hľadajte taký, ktorý obsahuje stopercentne organické prísady s minimálne 95 percentným obsahom kurkumínu. Mal by byť bez pridaných farbív a doplnkov. Tiež pozorne sledujte údaje o výrobcovi a spôsobe spracovania. Takýto extrakt by ste mali užívať tri až štyrikrát denne po troch gramoch.
  2. Spravte si vlastnú emulziu s kurkumínovým práškom – zmiešajte jednu lyžičku prášku s jedným alebo dvomi bielkami a lyžičkou kokosového oleja. Pomocou mixéra vytvorte zmes. Majte na pamäti, že kurkumín je veľmi silné farbivo, ktoré zašpiní nielen vaše prsty, ale aj kuchynský riad. Takýmto spôsobom zlepšíte vstrebávanie kurkumínu.
  3. Prevarte kurkumínový prášok – ďalší spôsob, ako zvýšiť vstrebávanie kurkumínu. Nasypte jednu lyžičku kurkumínového prášku do litra vriacej vody. Varte 10 minút a nechajte vychladnúť. Tento roztok by ste mali vypiť do niekoľkých hodín po uvarení. 

Ako často používate kurkumu pri varení vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close