Objavte liečivú silu brusníc: Ich vlastnosti prospievajú celému telu

Jablká

thinkstockphotos.com

Medzi jesenné plody prírody patria nepochybne aj brusnice. Zdravé červené bobuľky nie sú len prevenciou a účinnou zbraňou pri problémoch s močovými cestami či obličkami, ako je o nich dobre známe. Ich liečebné účinky majú omnoho širšie uplatnenie. V akých prípadoch dokážu pomôcť a ako si ich spracovať na zimu?

Liečivé vlastnosti týchto červených bobuliek poznali americkí domorodci už pred stovkami rokov. Ide pritom o jeden z najpoužívanejších amerických ľudových liekov, ktorý sa dodnes teší veľkej obľube. Američania ich dokonca v minulosti používali aj na obväzovanie rán a ako liek na tráviace a iné problémy. V období septembra a októbra je ich hlavná sezóna a prebieha ich zber, pričom najväčšími svetovými pestovateľmi, ako aj konzumentmi zároveň sú obyvatelia Severnej Ameriky.

Vitamínová smršť

Brusnice sú účinné pri mnohých neduhoch najmä vďaka svojmu obsahu. V ich útrobách sa totiž nachádza množstvo cenných látok, medzi nimi aj také, ktoré majú výnimočné vlastnosti. Čo teda obsahujú? V brusniciach nájdete:

  • množstvo vitamínu C, K, A, E
  • polyfenoly
  • antokyány a proantokyanidíny
  • flavonoidy
  • kyseliny: citrónovú, jablčnú, benzoovú, šťaveľovú, fenolové kyseliny
  • minerály: magnézium, kalcium, mangán, fosfor a sodík
  • omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny
  • vlákninu

Mohlo by vás zaujať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!


Nielen príloha ku sviečkovej

U nás sú brusnice využívané najmä ako príloha ku sviečkovej či vyprážanému camembertu, čo je veľká škoda. Ich využitie a frekvencia užívania by mali byť omnoho častejšie, no povedzme si pravdu, aj to je lepšie, ako nič. Z brusníc sa pritom dá vyrobiť vynikajúci džem, sú základom skvelého čaju, džúsu, dá sa z nich pripraviť zaváranina, ale môžete si ich dať aj zamraziť či dopriať čerstvé, alebo pohodlne vo forme sušeného prášku, ktorý stačí rozrobiť s vodou. Akú formu si vyberiete, je len na vás, no skúste ich do svojho jedálnička zakomponovať častejšie, ako doteraz. Ich pozitívny vplyv na vaše zdravie tvorí totiž siahodlhý zoznam.

Zdravotné benefity brusníc

Väčšina ľudí si brusnice spája s liečbou zapáleného močového mechúra či obličiek. Táto schopnosť samozrejme patrí medzi ich hlavný, vedecky overený účinok. Okrem neho však oplývajú aj inými schopnosťami a dokážu pomôcť pri liečbe:

  • porúch krvi, či jej otrave
  • skorbute
  • nechutenstve
  • únave a slabosti
  • hnačke
  • skleróze
  • bolestivej menštruácii
  • virózach, chrípke
  • pomáhajú chrániť aj pred zubným kazom
  • majú antikarcinogénny účinok
  • pomáhajú aj pri úniku moču
  • ťaží z nich aj kozmetický priemysel – nakoľko pomáhajú rekonštruovať bunkovú membránu, využívajú sa pri výrobe rozličných krémov, masiek, toník, či sér

Mohlo by vás zaujať: Pomáha pri rakovine, cukrovke aj chudnutí: Skúsite alkalickú stravu aj vy?


Zavárané brusnice

Potrebujeme:

1 kg brusníc

800 g cukru (môže byť aj trstinový)

Postup: Brusnice preberieme, umyjeme, dáme do hrnca, pridáme cukor a za stáleho miešania povaríme asi po dobu 10 minút. Ešte za horúca nalejeme do umytých pohárov, uzavrieme a otočíme hore dnom. Vychladnuté prevrátime a uskladníme na tmavom a chladnom mieste.


Máte radi brusnice? Ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame