Kvalita na prvom mieste: Trend „domácich“ potravín naberá na sile

Syr

thinkstockphotos.com

Nadšenie z veľkých hypermarketov z nás vraj pomaly opadá. Slováci sa opäť začínajú zaujímať o domáce výrobky a produkty malovýroby. Ako ste na tom vy?

Klasické slovenské potravinárske výrobky ako domáci chlieb, mäsové výrobky, rôzne druhy syrov či medu, si mohli počas minulého víkendu zakúpiť a ochutnať návštevníci v Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke v rámci prezentácie produktov zo slovenských regiónov Farm Fest. Podľa predajcov u Slovákov badať čoraz väčší záujem o domáce výrobky.

Väčšia dôvera

„Dá sa povedať, že ten záujem o domáce, slovenské rastie. Ľudia viac veria malovýrobe ako veľkovýrobe,“ uviedol Jozef z Trenčína, ktorý návštevníkom ponúkal grilované oštiepky. „Možno predpokladať, že v domácich podmienkach to ľudia nemajú až takú šancu ovplyvniť rôznymi prímesami ako náhrady sóje či rôzne éčka a podobne. Je to také prírodnejšie, a tým aj zdravšie,“ dodal Jozef. 


Mohlo by vás zaujímať: Zdravá strava nemusí byť drahá: Čo si dopriať aj pri obmedzenom rozpočte?


Povedomie sa zvyšuje

To, že Slováci začínajú vyhľadávať malovýrobcov, potvrdila aj Katarína z Banskej Bystrice, ktorá v rámci Farm Festu ponúkla domáci med či ovocie v mede. „Určite sa zvyšuje to povedomie. Dosť sa to medializuje a ľudia prichádzajú na to, čo všetko sa dováža na Slovensko,“ zdôraznila. 

Zdravšie voľby

Podľa Lucie, ktorá v rámci festivalu ponúkala bezmäsité nátierky či bezlepkový chlieb, je za nárastom záujmu o domáce výrobky aj to, že ľuďom začínajú konzervanty a podobné prísady spôsobovať zdravotné komplikácie.


Ako ste na tom vy? Ktorým výrobkom dávate prednosť a prečo? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, TASR
Odporúčame