Kvasená kapusta trikrát inak: Ako si ju pripravíte vy?

Kyslá kapusta

thinkstockphotos.com

Slovenská, národná, nesmierne zdravá a ešte aj sezónna pochúťka – všetkými týmito prívlastkami sa môže celkom jednoznačne popýšiť kvasená kapusta. Dnes, keď zo zásob čerstvej zeleniny a ovocia stále ubúda, je treba doplniť si vitamíny z iných zdrojov. Najlepším spôsobom ako na to, je práve konzumácia kyslej kapusty. Presvedčte sa sami, že sa z nej dajú pripraviť vynikajúce a nenáročné jedlá.

Kapusta v placke

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g kvasenej kapusty
  • 2 cibule
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 3 – 4 lyžice hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • korenie
  • rascu
  • majoránku
  • olej

Postup: Zemiaky ošúpeme a postrúhame. Pridáme ku nim pretlačený cesnak, vajce, soľ, korenie, majoránku, rascu a múku. Vypracujeme cesto a vypražíme placky. Na oleji v druhej panvici opražíme pokrájanú cibuľku, do ktorej pridáme pokrájanú kvasenú kapustu a dusíme kým nezmäkne. Naplníme ňou placky a môžeme podávať posypané strúhaným syrom.


Mohlo by vás zaujať: Čo tak skúsiť kapustnicu trochu inak? Inšpirujte sa jedným z týchto troch receptov!


Kapustové halušky

Potrebujeme:

  • 3 zemiaky
  • 1 vajce
  • 10 – 12 lyžíc hladkej múky
  • ½ kg kvasenej kapusty
  • trochu mlieka
  • olej
  • soľ
  • korenie

Postup: Zemiaky ošúpeme a postrúhame. Pridáme múku, vajce, soľ, korenie a trochu mlieka. Vypracujeme na husté cesto a pretláčame cez haluškár do vriacej osolenej vody. Povaríme cca 5 minút a scedíme. Zároveň na oleji alebo bravčovej masti opražíme cibuľku, ku ktorej pridáme kyslú kapustu, soľ, korenie a dusíme do mäkka. Udusenú kapustu pridáme ku haluškám, premiešame a môžeme podávať.


Mohlo by vás zaujať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


Kura na kapuste

Potrebujeme:

  • 1 kura, alebo naporciované stehná, či iné časti kuraťa podľa chuti
  • 1 a ½ kg zemiakov
  • ½ kg kyslej kapusty
  • grilovacie korenie
  • soľ
  • rascu
  • korenie
  • vegetu
  • olej

Postup: Mäso naporciujeme a umyjeme, kapustu pokrájame a zemiaky ošúpeme a pokrájame na kolieska. Zemiaky poukladáme do vymastenej zapekacej misy, ochutíme koreninami, na to poukladáme mäso, ktoré taktiež ochutíme koreninami a nakoniec pridáme na mäso kapustu. Prikryté pokrievkou, alebo alobalom dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 200°C asi na 60 minút.


Aké špeciality z kvasenej kapusty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close