Poriadna oslava či posedenie s priateľmi sa nezaobídu bez chutnej nátierky. Sezóna paradajok, paprík a cibule práve vrcholí, preto si pripravte jemne pikantné nátierky práve z nich.
Ak máte radi štipľavé, určite máte aj vy v zálohe svoj overený postup na pikant, ktorý je najlepší práve z domácej úrody. A ako bonus navyše, ostré pokrmy nám prinášajú množstvo zdravotných benefitov. Urýchľujú metabolizmus, pomáhajú odbúravať škodlivý vnútorný brušný tuk a dokonca upravujú zlý cholesterol a krvný tlak.
Výrazná chrenovo-syrová nátierka
Potrebujeme:
- 5 lyžíc jemno nastrúhaného chrenu
- 100 g tvrdého syra
- 100 g plesňového syra
- 100 – 120 g neutrálneho smotanového syra (1 vanička)
- 200 ml smotany na šľahanie
- čerstvú pažítku
Postup: Celá príprava tejto chuťovo silnej lahôdky sa skladá z dvoch fáz. V úvode smotanový syr vidličkou rozmiešame nahladko a postupne do neho vmiešame najemno nastrúhaný tvrdý syr a nadrobený plesňový syr. Smotanu na šľahanie vyšľaháme, opatrne vmiešame nastrúhaný chren a spojíme so syrovo-cesnakovým základom. Vložíme do chladničky stuhnúť a podávame s čerstvým či opečeným pečivom. Vrch posypeme nasekanou pažítkou.
Náš tip na zaujímavé podujatie: HEX 30 / KEĎ SME S VAMI TOUR 2019
Mrkvová chilli paráda
Potrebujeme:
- 2 – 3 mrkvy
- 100 g parmezánu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice tatárskej omáčky
- 100 g taveného syra
- chilli
- soľ, čierne korenie
Postup: Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Rovnako pokračujeme aj s cesnakom a parmezánom. Pridáme tatársku omáčku, tavený syr, trochu soli, čierneho korenia a na špičku lyžičky aj chilli korenie. Dôkladne premiešame. Nátierka má príjemnú ostro-sladkú chuť. Ľahko ju možno premeniť aj na zdravšiu verziu – stačí vymeniť tatársku omáčku a tavený syr za 1 zrelé avokádo a 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a všetko spolu rozmixovať ponorným mixérom.
Mohlo by vás zaujímať: Štyri nátierky pre pravých chlapov: Hitom je chrenová či oškvarková
Ostrá papriková nátierka s mäsom
Potrebujeme:
- 200 g červenej papriky
- 200 g paradajok
- 100 g cibule
- 200 g bravčového bôčika
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
- feferónky, ocot a cukor podľa chuti
Postup: Pri tomto recepte je postup prípravy o niečo dlhší. Paradajky, papriky, cibuľu aj mäso nakrájame na menšie kúsky, premiešame a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme prepučené strúčiky cesnaku, soľ a čierne korenie. S feferónkami opatrne, na úvod radšej menej a neskôr pridať. Chuť doladíme troškou cukru a octu. Za občasného miešania varíme v rajnici aspoň 1,5 hodiny. Nátierka musí prejsť varom a prebytočné tekutiny sa musia odpariť. Z uvedeného množstva získame po zvarení dávku na jedno či dve rodinné posedenia. Ak sa množstvá ingrediencií navýšia (napríklad 1 kg papriky, 1 kg paradajok, atď… ) a pridáme sterilizačný prípravok na zaváranie zeleniny, môže sa uvarená nátierka naložiť do zaváracích pohárov a sterilizovať aspoň 20 minút.
Aké ďalšie chutné nátierky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.