Lahodné nátierky pre návštevu aj na oslavu: Ich výraznú chuť si zamilujete

Nátierka

gettyimages

Poriadna oslava či posedenie s priateľmi sa nezaobídu bez chutnej nátierky. Sezóna paradajok, paprík a cibule práve vrcholí, preto si pripravte jemne pikantné nátierky práve z nich.

Ak máte radi štipľavé, určite máte aj vy v zálohe svoj overený postup na pikant, ktorý je najlepší práve z domácej úrody. A ako bonus navyše, ostré pokrmy nám prinášajú množstvo zdravotných benefitov. Urýchľujú metabolizmus, pomáhajú odbúravať škodlivý vnútorný brušný tuk a dokonca upravujú zlý cholesterol a krvný tlak.

Výrazná chrenovo-syrová nátierka

Potrebujeme:

  • 5 lyžíc jemno nastrúhaného chrenu
  • 100 g tvrdého syra
  • 100 g plesňového syra
  • 100 – 120 g neutrálneho smotanového syra (1 vanička)
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • čerstvú pažítku

Postup: Celá príprava tejto chuťovo silnej lahôdky sa skladá z dvoch fáz. V úvode smotanový syr vidličkou rozmiešame nahladko a postupne do neho vmiešame najemno nastrúhaný tvrdý syr a nadrobený plesňový syr. Smotanu na šľahanie vyšľaháme, opatrne vmiešame nastrúhaný chren a spojíme so syrovo-cesnakovým základom. Vložíme do chladničky stuhnúť a podávame s čerstvým či opečeným pečivom. Vrch posypeme nasekanou pažítkou.

Náš tip na zaujímavé podujatie: HEX 30 / KEĎ SME S VAMI TOUR 2019

Mrkvová chilli paráda

Potrebujeme:

  • 2 – 3 mrkvy
  • 100 g parmezánu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice tatárskej omáčky
  • 100 g taveného syra
  • chilli
  • soľ, čierne korenie

Postup: Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Rovnako pokračujeme aj s cesnakom a parmezánom. Pridáme tatársku omáčku, tavený syr, trochu soli, čierneho korenia a na špičku lyžičky aj chilli korenie. Dôkladne premiešame. Nátierka má príjemnú ostro-sladkú chuť. Ľahko ju možno premeniť aj na zdravšiu verziu – stačí vymeniť tatársku omáčku a tavený syr za 1 zrelé avokádo a 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a všetko spolu rozmixovať ponorným mixérom.

Mohlo by vás zaujímať: Štyri nátierky pre pravých chlapov: Hitom je chrenová či oškvarková

Ostrá papriková nátierka s mäsom

Potrebujeme:

  • 200 g červenej papriky
  • 200 g paradajok
  • 100 g cibule
  • 200 g bravčového bôčika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • feferónky, ocot a cukor podľa chuti

Postup: Pri tomto recepte je postup prípravy o niečo dlhší. Paradajky, papriky, cibuľu aj mäso nakrájame na menšie kúsky, premiešame a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme prepučené strúčiky cesnaku, soľ a čierne korenie. S feferónkami opatrne, na úvod radšej menej a neskôr pridať. Chuť doladíme troškou cukru a octu. Za občasného miešania varíme v rajnici aspoň 1,5 hodiny. Nátierka musí prejsť varom a prebytočné tekutiny sa musia odpariť. Z uvedeného množstva získame po zvarení dávku na jedno či dve rodinné posedenia. Ak sa množstvá ingrediencií navýšia (napríklad 1 kg papriky, 1 kg paradajok, atď… ) a pridáme sterilizačný prípravok na zaváranie zeleniny, môže sa uvarená nátierka naložiť do zaváracích pohárov a sterilizovať aspoň 20 minút.

Aké ďalšie chutné nátierky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: Lucia, gettyimages

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close