Luxus menom cibetková káva: Ochutnáte ju aj vy?

Káva

sxc.hu

Najdrahšia, najlahodnejšia, najvzácnejšia, najexotickejšia, najjemnejšia… Taká je cibetková káva. Vzniká neobvyklým tradičným spôsobom a ročne sa jej preto pre celý svet vyrobí asi len 500 až 800 kilogramov. Zároveň sa môže pýšiť nezameniteľnou čokoládovo-karamelovou chuťou.

Znalci kávy sú ňou nadšení  a nevedia ju vynachváliť. Tvrdia, že šálka tejto kávy má nesmierne silnú a výraznú arómu a chuť, pripomínajúcu skôr čokoládu, ako kávu. Nápoj sa vyznačuje plnou chuťou a vyššou hustotou. Cibetková káva je delikatesou pre ozajstných labužníkov.

Jedinečný spôsob výroby

Cibetková káva sa vyrába zvláštnym spôsobom, ktorý môže byť niekomu až nechutný. Vyrába sa totiž z kávových zŕn, ktoré vylúčia malé zvieratká– cibetky. Tie sa živia tými najkvalitnejšími kávovými zrnami a vedia si z nich vybrať len zrelé plody. „Trus“, ktorý cibetky vylúčia, sa musí zbierať čerstvý, pretože by sa mohol znehodnotiť.


Tiež by vás mohlo zaujať: Klasické mýty o káve: Čo je na nich pravdy?


Cibetky žijú len v Indonézii a Malajzii

Nakoľko sa táto káva vyrába prostredníctvom „tráviaceho systému“ cibetiek, jej produkcia prebieha len v tých krajinách, kde cibetky žijú. Domovom týchto zvieratiek je Malajzia a Indonézia, konkrétne ostrovy Jáva, Sumatra a Bali.. Navyše vylúčené plody sa musia zbierať vo voľnej prírode, keďže u cibetiek je problém s ich chovom v zajatí. Z ázie však prichádzajú správy, že istej farme sa podarilo vytvoriť farmu, na ktorej cibetky bez problémov produkujú túto svetovú špecialitu.

Proces vzniku kávy

Cibetky zjedia celé plody, ktoré sa nepoškodia ani počas jedenia, ani počas prechodu tráviacim traktom. Vylúčia sa celé a v tele cibetky sa navyše obohatia o enzýmy, ktoré štiepia bielkoviny na peptidy a aminokyseliny. Vďaka tomu má cibetková káva takú nezameniteľnú chuť a stráca horkosť. Zrná potom prechádzajú len jemným pražením, tak aby čo najviac vynikla ich prirodzená chuť. Distribuujú sa do vyspelých krajín sveta, kde je o ňu veľký záujem, najmä zo strany skutočných milovníkov kávy.


Tiež by vás mohlo zaujať: Káva ako liek: Znižuje riziko cukrovky, rakoviny aj Alzheimera


Za kvalitu si zaplatíte

Tak ako pri každom výnimočnom a kvalitnom produkte, aj v tomto prípade sa vysoká kvalita odráža nepochybne v cene. Jeden kilogram cibetkovej kávy stojí na celom svete približne rovnako – okolo 600 Eur. Jedna malá šálka cibetkovej kávy, ktorú si môžete dopriať už vo viacerých kaviarňach na Slovensku stojí asi 8 Eur.

Kávu produkujú aj papagáje

Zaujímavosťou je, že po úspechu s cibetkami, sa začali aj iné krajiny snažiť produkovať kávu podobným spôsobom. Nepoužívajú však na to cibetky, pretože tie u nich nežijú. Ide napríklad o Vietnam a východný Timor, kde žijú podobné zvieratá a tiež sa živia kávovými zrnami, ktoré potom neporušené vylúčia. V brazílskych pralesoch sa zas zrelými kávovými zrnami živia papagáje Jacu.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close