Mäsové klasiky bez mäsa: Skúste držkovú či stejk po vegetariánsky

Poľská držková polievka so zeleninou

thinkstockphotos.com

Pre množstvo z nás je mäso ešte stále základnou potravinou, bez ktorej si nevieme predstaviť chutný obed. Vegetariánska kuchyňa nás však dokáže ľahko presvedčiť o opaku. Aj klasicky mäsové jedlá, akými sú tatarský biftek alebo steak, si dokážete pripraviť v bezmäsitej verzii. A keďže taká držková či surové mäso v tataráku nepatria k pokrmom, ktoré by obľubovali úplne všetci, možno objavíte aj celkom nové chute.

Tatarák zo zemiaku

Potrebujeme:

  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 vajce
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipku mletej papriky
  • 1 ČL čierneho korenia
  • soľ
  • 1 PL kečupu
  • 1 PL horčice
  • 3 PL oleja

Postup: V šupke uvarené zemiaky necháme trocha vychladnúť a následne ošúpeme a postrúhame, prípadne roztlačíme vidličkou. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a ostatné ingrediencie vrátane kečupu, horčice a surového vajca. Všetko dobre premiešame a necháme chvíľu oddýchnuť v chlade. Podávame k hriankam.


Mohlo by vás zaujímať: Deň ako vegetarián, vegán či vitarián: Skúste naše menu!


Držková polievka z hlivy

Potrebujeme:

  • 400 g hlivy
  • olej
  • 2 kocky zeleninového bujónu
  • hrsť ovsených vločiek
  • 3 ČL papriky
  • 1 cibuľu
  • 2 väčšie zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • bobkový list

Postup: Očistenú hlivu nakrájame na prúžky podobné držkám. V hrnci ju asi 5 minút restujeme na rozpálenom oleji spolu s na jemno nakrájanou cibuľou a cesnakom, následne ju zalejeme horúcou vodou. Pridáme kocky bujónu. Po chvíli dodáme očistené zemiaky – jeden nakrájaný na kocky, druhý na maličké kúsky, ktoré sa rozvaria a zahustia nám polievku. Okoreníme bobkovým listom, 3 čajovými lyžičkami mletej papriky, soľou a čiernym korením. Na záver, keď už budú väčšie kúsky zemiaku uvarené, zahustíme hrsťou ovsených vločiek.


Mohlo by vás zaujímať: Famózny burger bez mäsa? Poradíme, ako na to! Je jednoduchý a chutí výborne


Vegánsky stejk z melóna

Potrebujeme:

  • Červený melón
  • 2 ČL balzamika
  • 1 ČL medu
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Červený melón konzistenciou no i chuťou pripomína pekne šťavnatý a krvavý stejk. Najskôr si melón narežeme na rovné trojuholníčky, hrubé asi 3-5 cm. Odrežeme z nich okraje. Na panvicu pridáme pár kvapiek olivového oleja a na miernom ohni restujeme melón z každej strany asi 5 minút. Počas toho ho posypeme štipkou soli a čierneho korenia. Následne na silnom ohni opečieme každú stranu ešte asi 1-2 minúty, aby melón chytil hnedastý nádych. Podávame poliate dresingom z balzamika a medu k opečenému chlebu, zemiaku alebo šalátu.


Ako výživné bezmäsité jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close