Zázračný elixír, najcennejšie zlato, či liek takmer na všetko – aj tak možno nazvať jeden z pokladov matky prírody, med. Vďaka svojej chuti a liečivým vlastnostiam dokáže pohladiť na tele, ale aj na duši. Nájdete v ňom množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré vám v kombinácii s lahodným ovocím pomôžu zahnať jarnú únavu a postavia vás opäť na nohy. Je len na vás, ktorý z týchto chutných receptov si vyberiete!
Medové rezy s banánom
Potrebujeme:
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 2 ks vajec
- 2 PL medu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 150 g práškového cukru
- 50 g palmarínu
Plnka:
- 1 liter mlieka
- 2 ks Zlatého klasu
- 2 litre hladkej múky
- 3 ks žĺtok
- 1 ks vanilkového cukru
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 2 ks šľahačkovej smotany
- 2 ks stužovač na šľahačku
- 5 ks banány
Postup: Zo surovín vypracujeme tuhé cesto. Rozdelíme ho na 2 polovice a dáme piecť. Z mlieka, zlatých klasov, múky, žĺtkov a vanilkového cukru uvaríme hustý puding. Maslo zmiešame s cukrom a spojíme s vychladeným pudingom. Na prvé cesto dáme pudingovú plnku, poukladáme banány, poprípade iné ovocie, polejeme šľahačkou a zakryjeme druhým cestom. Navrch môžeme posypať granko alebo škoricu.
Mohlo by vás zaujať: Ochutnajte med na tri spôsoby: Ako sušienky, domácu „marlénku“ či perníkový koláč
Medový koláč s tvarohom a jablkami
Potrebujeme:
Cesto:
- 250 g múky
- 120 g masla
- 1 kus škorice
- 2 PL medu
- 1 vajce
Plnka:
- 3 ks 250 g tvarohu
- 5 polievkových lyžíc medu
- 100 g masla
- 4 vajcia
- 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy pre chuť
Navrch:
- 7 nakrájaných/nastrúhaných jabĺk
- 2 PL masla
- 2 PL medu
- Podľa chuti – škorica, citrónová kôra, granko
Postup: Z ingrediencií vymiešame cesto, ktoré necháme na hodinku odstáť. Zatiaľ si zmiešame tvaroch, maslo, med, citrónovú šťavu, žĺtky a pridáme vyšľahané bielka a hrozienka. Cesto vylejeme do tortovej nádoby, vyhladíme a pridáme tvarohovú zmes. Jablká opražíme na masle (poprípade môžeme nechať skaramelizovať na cukre) a pridáme na tvaroh. Pečieme pri 175 stupňoch.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Sacherova torta: Pripravte si viedenskú lahôdku priamo vo vašej kuchyni
Koláč s medom a citrónovou polevou
Potrebujeme:
Cesto:
- 230 g polohrubej múky
- 120 g masla
- 5 lyžíc medu
- 2 vajcia
- šťavu z 3 citrónov
- citrónovú kôru
- 60 g kryštálového cukru
- 2 lyžice kypriaceho prášku
- 140 ml mlieka
Poleva:
- preosiaty práškový cukor
- citrónovú šťavu
- 1 lyžicu medu pre chuť
Postup: Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo a med. V miske zmiešame a vyšľaháme celé vajcia, nastrúhanú kôru a citrónovú šťavu, cukor, polohrubú múku a kypriaci prášok. Pridáme mlieko a rozpustený med s maslom. Vylejeme na plech a pečieme pri 180 stupňoch. Cesto necháme vychladnúť, polejeme pripravenou polevou a môžeme ozdobiť citrónovou kôrou.
Mohlo by vás zaujať: Trvanlivý medový závin, ktorému neodoláte
Máte radi med? Pri varení akých jedál ho používate? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na