Nie sú síce veľmi zdravé, ale raz za čas vám rozhodne neuškodia. Pochúťky ako klobáska či dobrý špekáčik by sme si naozaj nemali dávať každý deň, ale len s mierou. Výhodou cestovinových receptov je, že hoci v nich cítite chuť obľúbeného mäsového výrobku, v skutočnosti ho zjete menej, ako keby ste si ho samotný naservírovali na tanier.
Špagety so špekáčikmi
Potrebujeme:
- 300 g špagiet
- olivový olej
- soľ
- 50 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 špekáčiky
- 100 g tvrdého syra
Omáčka:
- olej
- cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 400 g paradajok
- mleté čierne korenie
- oregano
- petržlenovú vňať
Postup: Špagety uvaríme podľa návodu, scedíme, polejeme olejom a premiešame. Na rozohriatom masle opražíme pretlačený cesnak rozmiešaný so soľou a vmiešame do špagiet. Kým sa špagety varia, špekáčiky po dĺžke prekrojíme na polovicu, vrchnú stranu viackrát narežeme nožom a na suchej panvici z oboch strán opečieme. Na omáčku si nadrobno nakrájame cibuľu a cesnak a opražíme ich na rozohriatom oleji. Pridáme sparené, ošúpané a nakrájané paradajky, korenie, soľ, oregano, prikryjeme a podusíme. Nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou. Špagety podávame poliate omáčkou, posypané strúhaným syrom a ozdobené špekáčikom.
Mohlo by vás zaujať: Večera chutne, rýchlo a lacno: Tieto cestovinové recepty poslúžia aj vám
Špagety s hydinovou pečeňou
Potrebujeme:
- 300 g špagiet
- olej
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- 1 cibuľu
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 300 g kuracej pečene
- 200 g šampiňónov
- soľ
- mleté čierne korenie
- tymián
Postup: Špagety uvaríme v osolenej vode, scedíme, polejeme olejom a premiešame s parmezánom. Kým sa špagety varia si na rozohriatom oleji opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme pretlak, osolíme, prikryjeme a niekoľko minút dusíme. Pridáme umytú a osušenú pečeň nakrájanú na jemné rezance, očistené šampiňóny nakrájané na plátky, okoreníme, posypeme tymiánom a niekoľko minút za stáleho miešania pražíme. Špagety podávame poliate omáčkou a posypané syrom.
Mohlo by vás zaujať: Zapekané cestoviny s brokolicou: Jednoduchá príprava a výborná chuť dostane aj vás
Rezance so šampiňónmi a hráškom
Potrebujeme:
- 400 g širokých rezancov
- 30 g masla
- soľ
- petržlenovú vňať
- 70 g anglickej slaniny
- 1 cibuľu
- 200 g šampiňónov
- 150 g sterilizovaného hrášku
- citrónovú šťavu
- 100 g tvrdého syra
Postup: Cestoviny uvaríme v osolenej vode, scedíme a polejeme rozohriatym maslom zmiešaným so soľou a posekanou vňaťou. Medzitým si slaninu nakrájame na drobné kocky, rozškvaríme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme. Pridáme očistené a na plátky nakrájané šampiňóny, citrónovú šťavu, osolíme a necháme podusiť domäkka. Hrášok necháme odkvapkať a zmiešame s hubami. Rezance rozdelíme na taniere, na každú porciu dáme hubovo-slaninovú zmes a posypeme postrúhaným syrom.
Mohlo by vás zaujať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!
Kolienka s párkami a pórom
Potrebujeme:
- 450 g kolienok
- soľ
- olej
- 2 póry
- 75 g paradajkového pretlaku
- 2 párky
- 1 strúčik cesnaku
- petržlenovú vňať
Postup: Kolienka uvaríme v osolenej vode, scedíme a premiešame s trochou oleja. Medzitým si na rozohriatom oleji opražíme očistený a umytý pór nakrájaný na kolieska, pridáme rajčinový pretlak, nakrájané párky, pretlačený cesnak a za občasného miešania dusíme 15 minút. Pórovú zmes premiešame s kolienkami a posypeme posekanou vňaťou.
Mohlo by vás zaujať: Rýchle cestovinové šaláty: Originálna chuť vás poteší nielen v lete
Lasagne s klobáskou
Potrebujeme:
- 6 plátkov cestoviny
- olej
- 200 g pikantnej klobásy
- 2 cibule
- 300 g paradajok
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu pikantného kečupu
- 2 zelené papriky
- soľ
- oregano
- 100 g mozzarelly
Omáčka:
- 30 g masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 5 dl mlieka
- soľ
- mleté biele korenie
- petržlenovú vňať
- 4 lyžice strúhaného parmezánu
Postup: Cestovinu dáme na 5 minút spariť do vriacej vody s 1 lyžicou oleja, vyberieme a rozložíme. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a dusíme 10 minút. Pridáme ošúpané nakrájané rajčiny (pred šúpaním ich na chvíľu ponoríme do vriacej vody) a dusíme, kým nepustia šťavu. Klobásu, nakrájanú na malé kúsky, papriku na rezance, pridáme k rajčinám spolu s pretlačeným cesnakom, kečupom a dusíme 15 minút. Omáčku si urobíme tak, že na masle opražíme múky, zalejeme mliekom, posolíme, okoreníme a povaríme. Do uvarenej omáčky vmiešame posekanú vňať, syr a premiešame. Do vymastenej zapekacej misy striedavo ukladáme plátky cestoviny, klobásovej zmesi a polievame omáčkou. Obložíme plátkami mozzarelly a zapečieme vo vyhriatej rúre.
Aké ďalšie chutné cestovinové jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.