Chutné a bohaté na výživné látky: Čo s vaším telom urobí konzumácia jednej šálky brusníc denne?

brusnice v drevenej miske

Môže šálka brusníc denne udržať demenciu na uzde? (Zdroj: Freepik/rudoelena)

Podľa novej štúdie zdraví starší dospelí, ktorí pravidelne jedia brusnice, môžu mať lepšiu pamäť a funkciu mozgu, a zároveň tiež znížiť hladinu cholesterolu.

Prekvapujúce zistenie

Štúdia, nedávno publikovaná v zahraničnom časopise Hranice vo výžive (Frontiers in Nutrition), zistila, že ľudia vo veku 50 až 80 rokov, ktorí jedli jednu šálku čerstvých brusníc denne po dobu 12 týždňov, zaznamenali výrazné zlepšenie pamäti na každodenné udalosti. Zároveň ľuďom v štúdii zaznamenali väčší tok kyslíka a glukózy do dôležitých častí mozgu, ktoré podporujú pamäť.

Zistenia sú „veľmi povzbudivé“, hovorí vedúci výskumník David Vauzour, najmä preto, že zúčastnení konzumovali brusnice len 12 týždňov a napriek tomu skončili s významným zlepšením pamäti aj lepšou funkciou mozgu.

Upozorňuje však, že štúdia zahŕňala iba zdravých starších ľudí. Nie je teda známe, či sa účinok brusníc na zvýšenie pamäte prejaví aj u dospelých, ktorí už majú problémy s pamäťou, hovorí Vauzour z anglickej univerzity (University of East Anglia Norwich Medical School).

Červené bobuľky nabité živinami

Brusnice sú bohaté na mikroživiny s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, najmä antokyány a proantokyanidíny, ktoré dodávajú bobuliam červenú farbu. Taktiež udržiavajú kolagén neporušený, čo pomáha udržiavať vašu pokožku hladkú a mladistvú.

Zhaoping Li, ktorá nebola zapojená do štúdie, ale vyjadrila sa k tejto téme, nie je prekvapená výsledkami. „Potraviny bohaté na fenolové zlúčeniny, ako sú bobule a iné ovocie, preukázateľne zlepšujú pamäť, najmä vizuálnu. Podobnú štúdiu sme urobili s granátovým jablkom s podobnými zisteniami,“ hovorí Li, ktorá vedie Centrum pre ľudskú výživu na škole medicíny UCLA.

„Kľúčovým by malo byť jesť viac prirodzených potravín, ako je ovocie a zelenina, aby sme nahradili ultraspracované potraviny, čím sa zlepší naše celkové zdravie nad rámec pamäti,“ hovorí.

Zlepšujú aj zdravie krvných ciev

V súčasnej štúdii nielenže 12 týždňov denného jedenia brusníc zlepšilo pamäť a funkciu mozgu, ale tiež znížilo „zlý“ LDL cholesterol, o ktorom je známe, že prispieva k hromadeniu plakov v tepnách. To naznačuje, že brusnice môžu zlepšiť zdravie krvných ciev, vrátane tých v mozgu. Vyšetrovatelia tvrdia, že ich štúdia položí základ pre budúci výskum brusníc a zdravia mozgu.

Vauzour však poznamenal, že nie každý by sa mal začať prejedať brusnicami každý deň. Okrem toho ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi „by mali dať na radu svojho lekára, pretože existujú hlásené nežiadúce účinky,“ povedal.

Udrží demenciu na uzde?

Heather Snyder, viceprezidentka Asociácie Alzheimerovej choroby, tiež uviedla, že „jedenie vyváženej stravy môže prispieť k zníženiu rizika kognitívneho poklesu a demencie“. K dnešnému dňu však neexistuje jediná zložka, o ktorej by sa prostredníctvom výskumu zistilo, že úplne zabraňuje alebo znižuje riziko demencie, pripomína.

„Vzhľadom na zložitosť mozgu a choroby, ktoré spôsobujú demenciu, je nepravdepodobné, že jedna potravina, zložka alebo doplnok izolovane bude mať výrazne priaznivý účinok proti ochoreniu. Zatiaľ odporúčame zamerať sa na stravu ako celok a začleniť do vašej stravy veľa zdravých potravín – zelenina, ovocie, chudé bielkoviny,“ dodáva Snyder.

Ako ich konzumovať

Môžu sa konzumovať čerstvo nazbierané, v koláčoch, sušené alebo napríklad v nápojoch, ako sú tzv. smoothies.

Ale pozor: Skorší výskum zistil, že pitie brusnicového džúsu nezlepší vaše myslenie. Hoci pitie brusnicového džúsu môže mať zdravotné výhody, mnohé produkty obsahujú veľké množstvo pridaného cukru a často sa tiež riedia vodou, čiže vo výsledku neprinášajú toľko pozitívnych účinkov.


Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: plnielanu.sk, webmd.com
Odporúčame