Mrkva na tri spôsoby: Poteší skvelou chuťou aj jednoduchou prípravou

mrkva

thinkstock.com

Mrkva sa v našich končinách stala povinnou výbavou špajze, ktorú spolu s ostatnou koreňovou zeleninou využívame najmä na prípravu polievok a vývarov. Pre nás je mrkva tak všedná, že jej blahodarné účinky a výbornú chuť mnohokrát ani nedoceňujeme. V skutočnosti si však z nej môžeme pripraviť vynikajúci koláč či chutné karbonátky. Vyskúšajte niektorý z nasledujúcich receptov a uvidíte, že z mrkvy sa dá vyčarovať pochúťka za pár drobných.

Mrkvový hrnčekový koláč

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať:

  • 3 hrnčeky nastrúhanej mrkvy
  • 2,5 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 1 hrnček posekaných orechov (môžete pridať aj semienka podľa svojej chuti alebo hrozienka)
  • ½ hrnčeka mlieka
  • 1 lyžičku prášku do pečiva (približne pol balíčka)
  • 4 vajíčka
  • 2 lyžičky mlatej škorice
  • štipku soli

Postup: Žĺtka vyšľaháme s cukrom do jemnej peny a za stáleho miešania postupne pridávame olej. Do hmoty prisypeme múku, prášok do pečiva, škoricu, štipku soli a všetko dobre premiešame. Cesto zriedime pridaním mlieka a postupne doň zľahka primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Nakoniec pridáme mrkvu, orechy, semienka a opatrne premiešame. Hotové cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Plech vložíme do stredne vyhriatej rúry a pečieme približne 35 – 40 minút. Koláč po upečení posypeme múčkovým cukrom a môžeme ho servírovať k čaju na raňajky.

Tip: Z uvedeného receptu môžete vykúzliť aj svieži nedeľný koláč. Stačí, ak cesto vylejete do vymastenej a pomúčenej tortovej formy. Po upečení nechajte korpus poriadne vychladnúť. Prekrojte ho na polovicu (ak vám vyjde, tak aj na tretiny) a každú časť natrite hrubšou vrstvou marhuľového džemu. Navrch už džem nedávajte, ale polejte ho spolu s bokmi citrónovou polevou. Nechajte stuhnúť a servírujte so sladkou šľahačkou.


Mohlo by vás zaujať: Jesenná pochúťka menom tekvica: Tri variácie aj na váš stôl


Mrkvová krémová polievka

Ingrediencie:

  • pol kila mrkvy
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • ¾ litra zeleninového vývaru
  • 150 ml kyslej smotany
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky
  • čierne korenie
  • soľ
  • petržlenová vňať

Návod: Mrvu aj cibuľu si nakrájame na menšie kocky, cesnak na plátky. Všetko spolu vložíme do hrnca, zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme červenú papriku s maslom a dusíme pod pokrievkou domäkka. Keď je zelenina uvarená, rozmixujeme ju ponorným mixérom. Do polievky pridáme kyslú smotanu, hrniec vrátime na sporák a privedieme k varu. Na záver dochutíme soľou a korením, dozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.

Prečo maslo? Mrkva je významným zdrojom betakaroténu, ktorý je rozpustný v tukoch. Vďaka maslu je polievka navyše jemnejšia a chutnejšia.


Mohlo by vás zaujať: Sezóna gaštanov je opäť tu: Využite ju naplno!


Mrkvové fašírky

Suroviny:

  • ¾ kila mrkvy
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 2 vajíčka
  • rasca, majoránka, soľ, prípadne čierne korenie
  • strúhanka na obaľovanie
  • maslo na opekanie

Ako na to? Mrkvu umyjeme, očistíme a nahrubo postrúhame do hrnca. Takto pripravenú mrkvu podlejeme vodou a udusíme pod pokrievkou domäkka. Keď je mrkva hotová, vodu zlejeme a precedenú mrkvu necháme vychladnúť. Medzitým si nadrobno nakrájame cibuľu a prelisujeme strúčiky cesnaku. Cibuľu spolu s cesnakom a rozšľahanými vajíčkami pridáme k vychladenej mrkve a dobre zamiešame. Vzniknutú zmes osolíme, okoreníme a zahustíme strúhankou. V rukách formujeme malé fašírky, ktoré ešte obalíme v strúhanke a následne vyprážame na masle.

Zdroj: thinkstock.com, thinkstock.com, Emma
Odporúčame