Nadúvanie už nebude váš problém: Stačí vyskúšať naše tipy

Bolesť brucha

thinkstockphotos.com

Plynatosť je prirodzený proces a zdravý človek potrebuje vypustiť vetry 10 až 14-krát denne. O problémoch hovoríme, ak je plynatosť nadmerná, príliš zapácha, spôsobuje bolesti a hlavne obmedzuje pri bežnom aj spoločenskom živote. Ak plynatosti potrebujete venovať pozornosť, niekde je chyba. Dobre miernené rady pomôžu balón v bruchu eliminovať.

Dajte si čaj

Banské recepty vedia účinkovať aj v 21. storočí. Medzi najúspešnejších likvidátorov plynatosti patria čaje z feniklu, mäty alebo harmančeka. Príprava je jednoduchá. Bylinu zalejete vriacou vodou a necháte ju zakrytú pariť približne 10 minút. Takýto elixír by mal pomôcť do niekoľkých minút.

Upravte pitný režim

Ak holdujete popíjaniu počas jedla, nečudujte sa, že po obede máte brucho ako balón. Úprava pitného režimu vie veľmi efektívne poraziť nafukovanie. Ideálne je nepiť 15 minút pred jedlom a 30 minút po jedle, aby ste tým neriedili tráviace šťavy. Ak pijete napríklad pivo alebo bublinkové nápoje, proces plynatosti naštartujete ešte intenzívnejšie.

Pozor na ovocie po jedle

Nie je dôležité iba to čo jete, ale aj v akom čase. Ovocie ako samostatná desiata či olovrant je v poriadku. Ovocný tanier po jedle je však nie je pre váš organizmus to nie je najlepšie. Keďže je v črevách až za množstvom inej potravy, ostáva v čreve dlhšie. Vznikajú tak procesy, ktoré môžu spôsobovať nadúvanie a často aj nepríjemné tráviace ťažkosti.


Mohlo by vás zaujať: Keď nafúknutý balón v bruchu strpčuje život: Zbavte sa nadmernej plynatosti


Nahraďte kávu nalačno

Káva nalačno zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny a môže podráždiť črevá, ktoré začnú produkovať plyny vo vyššej miere. Alternatívou k rannej káve je v prípade nadúvania bylinný alebo zelený čaj.

Neprehĺtajte vzduch

Stáva sa to najmä vtedy, ak jednotlivé sústa nedostatočne prežujete a hovorovo povedané, jedlo nahádžete do seba. Okamžite začnete pociťovať tlak a nadúvanie. To je daň aj za nepravidelné jedenie, kedy pocity poriadneho nasýtenia striedajú dlhé obdobia hladu. Jedávajte pravidelne a pomaly, potom nadúvanie ustúpi samo.

Použite klasické uhlie

Hoci je na trhu niekoľko moderných prípravkov, ktoré sa chvália porazením plynatosti, ak potrebujete akútnu rýchlu prvú pomoc, dajte si klasické živočíšne uhlie. Absorbuje prebytočný plyn v črevách a vy môžete pokojne cestovať, alebo sedieť na pracovnej porade.


Mohlo by vás zaujať: Plynatosť a vetry sú ľudské, no veľmi nespoločenské: Ako sa im vyhýbať?


Pozor na alergie

Strukoviny vedia nafukovať, ale sú zdravé. Jednou z možností, ako poraziť tento druh nafukovania je črevá na vlákninu navyknúť častejšou konzumáciou. Preto ak nechcete mať brucho ako balón po hrachovej polievke, paradoxne je potrebné ju jesť častejšie. Pomáha tiež, keď strukoviny na noc namočíte, potom vodu vylejete a pripravujete ich v čerstvej. Plynatosť obmedzíte aj  pridaním majoránky, bazalky či tymiálnu. Rozdiel je v prípade alergií na niektorú zložku stravy. Nafukovanie si môžete všímať aj po obilninách, kvasených a mliečnych výrobkoch, po niektorom druhu ovocia. Ak to zbadáte, je viac ako pravdepodobné, že vaše trávenie je na niektoré z látok alergické. V tomto prípade nepomôže častejšia konzumácia, naopak, vyčlenenie potraviny z jedálneho lístka. Pre potvrdenie alergie je vhodné navštíviť aj imunológa.

Navštívte lekára

Ak trpíte neustálou plynatosťou, navyše spojenou s bolesťami, je na mieste vyhľadať lekára. Môže ísť o diagnózu syndrómu dráždivého čreva, ochorenie žlčníka, podžalúdkovej žľazy, poruchy vyprázdňovania čreva, nedostatok črevných baktérií v čreve alebo iných ochorení, ktoré pri včasnej diagnostike a vhodnej liečbe môžu váš problém veľmi rýchlo vyriešiť.


Čo pri nadúvaní najúčinnejšie pomáha vám? Napíšte a poraďte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Alex

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close