Letná grilovačka je ideálna príležitosť predviesť svoje kulinárske schopnosti. K vychutnávaniu dobrého jedla budete určite potrebovať aj mäkké hamburgerové žemle, ktoré zvládnete pripraviť do jednej hodiny. A to dokonca aj s vymiesením, kysnutím a pečením. Už ste niekedy vyskúšali piecť domáce hamburgerové žemle? Máme pre vás jednoduchý a rýchly recept.
Potrebujeme
- 2 PL instantného droždia
- 1 šálka a 2 PL teplej vody
- ⅓ šálky rastlinného oleja
- ¼ šálky cukru
- 1 veľké vajce, rozšľahané
- 1 ČL soli
- 3 ž 3 a ½ šálky hladkej múky
- 1 žĺtok
- 1 PL vody
- 2 PL sezamových semienok
Postup
- Do veľkej misy pridáme instantné droždie a teplú vodu. Prilejeme olej a prisypeme cukor. Premiešame a necháme stáť 5 minút. Po tomto čase by zmes mala byť penová s bublinkami.
- Vmiešame vajíčko a pomaly primiešame aj soľ a múku. Pokračujeme v pridávaní múky, až kým nezískame jemné a mäkké cesto.
- V kuchynskom robote vymiešame cesto hákom, asi po 3 až 5 minútach by malo byť elastické a nelepivé. Nenechajte cesto vykysnúť.
- Rúru predhrejeme na 220 °C. Vytvoríme si 8 bochníkov z cesta, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom vyložený plech na pečenie. Prikryjeme ich bavlnenou utierkou a necháme 10 minút kysnúť.
- Po 10 minútach mäkké hamburgerové žemle potrieme žĺtkom rozmiešaným s vodou a posypeme ich sezamovými semienkami. Pečieme 8 až 12 minút, kým nie sú zlatohnedé.
Zdieľať na