Recept na dnes: Mäkké hamburgerové žemle – budete prekvapení, ako rýchlo ich upečiete

mäkké hamburgerové žemle

Rýchly recept využijete najmä počas leta (Zdroj: Freepik/freepik)

Letná grilovačka je ideálna príležitosť predviesť svoje kulinárske schopnosti. K vychutnávaniu dobrého jedla budete určite potrebovať aj mäkké hamburgerové žemle, ktoré zvládnete pripraviť do jednej hodiny. A to dokonca aj s vymiesením, kysnutím a pečením. Už ste niekedy vyskúšali piecť domáce hamburgerové žemle? Máme pre vás jednoduchý a rýchly recept.

Potrebujeme

  • 2 PL instantného droždia
  • 1 šálka a 2 PL teplej vody
  • ⅓ šálky rastlinného oleja
  • ¼ šálky cukru
  • 1 veľké vajce, rozšľahané
  • 1 ČL soli
  • 3 ž 3 a ½ šálky hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • 1 PL vody
  • 2 PL sezamových semienok

Postup

  1. Do veľkej misy pridáme instantné droždie a teplú vodu. Prilejeme olej a prisypeme cukor. Premiešame a necháme stáť 5 minút. Po tomto čase by zmes mala byť penová s bublinkami.
  2. Vmiešame vajíčko a pomaly primiešame aj soľ a múku. Pokračujeme v pridávaní múky, až kým nezískame jemné a mäkké cesto.
  3. V kuchynskom robote vymiešame cesto hákom, asi po 3 až 5 minútach by malo byť elastické a nelepivé. Nenechajte cesto vykysnúť.
  4. Rúru predhrejeme na 220 °C. Vytvoríme si 8 bochníkov z cesta, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom vyložený plech na pečenie. Prikryjeme ich bavlnenou utierkou a necháme 10 minút kysnúť.
  5. Po 10 minútach mäkké hamburgerové žemle potrieme žĺtkom rozmiešaným s vodou a posypeme ich sezamovými semienkami. Pečieme 8 až 12 minút, kým nie sú zlatohnedé.

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk, Foxandbriar.com
Odporúčame