Recept na dnes: Zabudnite na ťažké maslové zákusky! Vyskúšajte lahodné tvarohové koláče s ovocím

Ovocný koláč

Ovocným koláčom sa zavďačíte celej rodine (Zdroj: GettyImages)

V sladkých receptoch ukazuje tvaroh svoju tvárnosť a široké využitie. Na rozdiel od maslových a šľahačkových plniek môžete mať z tvarohu lepší pocit. Je bohatým zdrojom bielkovín (v 100 g tvarohu sa nachádza až 18 g bielkovín) a ak sa rozhodnete pre odtučnený tvaroh, máte pod kontrolou aj množstvo prijatých tukov. Ak hľadáte tipy na výnimočné maškrtenie, inšpirujte sa nasledujúcimi dobrotami.

Dvojfarebný hrnčekový koláč s drobným ovocím

Cesto

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 0,5 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1 vajce
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 lyžica kakaa
  • 3 lyžice mlieka

Plnka

  • 500 g jemného tvarohu
  • 200 ml mlieka
  • 1 vanilkový puding (alebo Zlatý klas)
  • 4 lyžice cukru
  • 2 vajcia
  • 2 hrnčeky drobného ovocia (ríbezle, maliny, čučoriedky, černice – mix alebo jeden druh)

Postup

  1. Tento hrnčekový tvarohový koláč s ovocím je na prípravu veľmi jednoduchý. Najskôr si pripravíme cesto. Cukor vymiešame s vajcami, pridáme mlieko a olej. Do múky zamiešame kypriaci prášok a sypkú zmes pridávame postupne po lyžiciach do mokrej zmesi.
  2. Po niekoľkých minútach mixovania získame hladké liate svetlé cesto. Do zvlášť misky oddelíme dve tretiny cesta. Do zostávajúcej tretiny zamiešame 1 kopcovitú lyžicu kakaa a aby sme uchovali rovnakú hustotu cesta, tak aj 3 lyžice mlieka.
  3. Dve tretiny svetlého cesta vylejeme na plech štandardnej veľkosti približne 40 × 30 cm. Tvaroh, mlieko, vanilkový puding (prášok), vajcia a cukor vymiešame v hladkú konzistenciu. Zľahka rozprestrieme sladkú tvarohovú plnku na cesto na plechu.
  4. Na plnku rovnomerne poukladáme drobné ovocie. Koláč je výborný s viacerými druhmi, no rovnako tak aj so samotnými ríbezľami alebo čučoriedkami. Pomocou vidličky ovocie zľahka pritlačíme do plnky. Dávame si pozor na to, aby sme ho nezatlačili až do cesta.
  5. Na ovocno-tvarohovú vrstvu opatrne rozprestrieme kakaovú časť cesta a zarovnáme do roviny. Pečieme pri teplote 180 °C približne 30 až 35 minút. Po vychladnutí a nakrájaní poprášime koláč práškovým cukrom.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Tvarohový cheesecake s čučoriedkami: Lahôdka už na pohľad!


Strúhaný tvarohový koláč plný tradičných chutí

Cesto

  • 450 až 470 g polohrubej múky
  • 200 g masla alebo margarínu
  • 180 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor
  • ½ balíčka kypriaceho prášku

Plnka

  • 500 g jemného tvarohu
  • 3 vajcia
  • 200 g práškového cukru
  • 1 vanilkový puding
  • slivky alebo marhule, cca 20 až 25 kusov, podľa veľkosti

Mrvenička

  • 70 g práškového cukru
  • 50 g polohrubej múky
  • 50 g masla
  • 100 g posekaných orechov (vlašské, lieskové, mandle)

Postup

  1. Z múky, masla, cukrov a kypriaceho prášku vypracujeme cesto. Ak cesto lepí, po malom množstve ho podsypávame. Valec cesta zabalíme do mikroténového vrecka a odložíme do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu.
  2. Za ten čas si pripravíme tvarohovú plnku a ovocie. Tvaroh vymiešame s cukrom, pudingom a vajíčkami do jemnej zmesi. Samotné cesto aj plnka sú sladké, preto je do kontrastu dobré zvoliť kyslejšie ovocie. Výborné sú čerstvé marhule aj slivky. Ovocie umyjeme a prepolíme. Každú polovicu nakrájame na niekoľko mesiačikov.
  3. Plech vystelieme papierom na pečenie. Stuhnuté cesto rovnomerne nastrúhame na celú plochu plechu. Prstami zľahka upravíme, aby bolo z cesta v každej časti narovnako. Na cesto prelejeme tvarohovú plnku. Na plnku následne husto ukladáme ovocie.
  4. Z masla, cukru, múky a podrvených orechov si pripravíme mrveničku. Orechy dodajú koláču vôňu a chrumkavosť. Ak nemáte radi orechy, postačí klasická mrvenička. Rukou rozsypeme mrveničku na ovocie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 až 50 minút.

Náš tip: Strúhaný koláč môžete pripraviť aj do dvoch menších okrúhlych foriem a mesiačiky ovocia ukladať od stredu do špirály smerom von.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame