V sladkých receptoch ukazuje tvaroh svoju tvárnosť a široké využitie. Na rozdiel od maslových a šľahačkových plniek môžete mať z tvarohu lepší pocit. Je bohatým zdrojom bielkovín (v 100 g tvarohu sa nachádza až 18 g bielkovín) a ak sa rozhodnete pre odtučnený tvaroh, máte pod kontrolou aj množstvo prijatých tukov. Ak hľadáte tipy na výnimočné maškrtenie, inšpirujte sa nasledujúcimi dobrotami.
Dvojfarebný hrnčekový koláč s drobným ovocím
Cesto
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček mlieka
- 0,5 hrnčeka rastlinného oleja
- 1 vajce
- 1 kypriaci prášok
- 1 lyžica kakaa
- 3 lyžice mlieka
Plnka
- 500 g jemného tvarohu
- 200 ml mlieka
- 1 vanilkový puding (alebo Zlatý klas)
- 4 lyžice cukru
- 2 vajcia
- 2 hrnčeky drobného ovocia (ríbezle, maliny, čučoriedky, černice – mix alebo jeden druh)
Postup
- Tento hrnčekový tvarohový koláč s ovocím je na prípravu veľmi jednoduchý. Najskôr si pripravíme cesto. Cukor vymiešame s vajcami, pridáme mlieko a olej. Do múky zamiešame kypriaci prášok a sypkú zmes pridávame postupne po lyžiciach do mokrej zmesi.
- Po niekoľkých minútach mixovania získame hladké liate svetlé cesto. Do zvlášť misky oddelíme dve tretiny cesta. Do zostávajúcej tretiny zamiešame 1 kopcovitú lyžicu kakaa a aby sme uchovali rovnakú hustotu cesta, tak aj 3 lyžice mlieka.
- Dve tretiny svetlého cesta vylejeme na plech štandardnej veľkosti približne 40 × 30 cm. Tvaroh, mlieko, vanilkový puding (prášok), vajcia a cukor vymiešame v hladkú konzistenciu. Zľahka rozprestrieme sladkú tvarohovú plnku na cesto na plechu.
- Na plnku rovnomerne poukladáme drobné ovocie. Koláč je výborný s viacerými druhmi, no rovnako tak aj so samotnými ríbezľami alebo čučoriedkami. Pomocou vidličky ovocie zľahka pritlačíme do plnky. Dávame si pozor na to, aby sme ho nezatlačili až do cesta.
- Na ovocno-tvarohovú vrstvu opatrne rozprestrieme kakaovú časť cesta a zarovnáme do roviny. Pečieme pri teplote 180 °C približne 30 až 35 minút. Po vychladnutí a nakrájaní poprášime koláč práškovým cukrom.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Tvarohový cheesecake s čučoriedkami: Lahôdka už na pohľad!
Strúhaný tvarohový koláč plný tradičných chutí
Cesto
- 450 až 470 g polohrubej múky
- 200 g masla alebo margarínu
- 180 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- ½ balíčka kypriaceho prášku
Plnka
- 500 g jemného tvarohu
- 3 vajcia
- 200 g práškového cukru
- 1 vanilkový puding
- slivky alebo marhule, cca 20 až 25 kusov, podľa veľkosti
Mrvenička
- 70 g práškového cukru
- 50 g polohrubej múky
- 50 g masla
- 100 g posekaných orechov (vlašské, lieskové, mandle)
Postup
- Z múky, masla, cukrov a kypriaceho prášku vypracujeme cesto. Ak cesto lepí, po malom množstve ho podsypávame. Valec cesta zabalíme do mikroténového vrecka a odložíme do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu.
- Za ten čas si pripravíme tvarohovú plnku a ovocie. Tvaroh vymiešame s cukrom, pudingom a vajíčkami do jemnej zmesi. Samotné cesto aj plnka sú sladké, preto je do kontrastu dobré zvoliť kyslejšie ovocie. Výborné sú čerstvé marhule aj slivky. Ovocie umyjeme a prepolíme. Každú polovicu nakrájame na niekoľko mesiačikov.
- Plech vystelieme papierom na pečenie. Stuhnuté cesto rovnomerne nastrúhame na celú plochu plechu. Prstami zľahka upravíme, aby bolo z cesta v každej časti narovnako. Na cesto prelejeme tvarohovú plnku. Na plnku následne husto ukladáme ovocie.
- Z masla, cukru, múky a podrvených orechov si pripravíme mrveničku. Orechy dodajú koláču vôňu a chrumkavosť. Ak nemáte radi orechy, postačí klasická mrvenička. Rukou rozsypeme mrveničku na ovocie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 až 50 minút.
Náš tip: Strúhaný koláč môžete pripraviť aj do dvoch menších okrúhlych foriem a mesiačiky ovocia ukladať od stredu do špirály smerom von.
Zdieľať na
Zdieľaní