Nafúknutému bruchu a nadúvaniu je koniec: Stačí piť tie správne nápoje

Žena

thinkstockphotos.com

Nadúvanie alebo plynatosť sú skutočne nepríjemnou, no často bežnou súčasťou života, preto ani v tomto prípade nezostáva priestor na hanbu. Zvyčajne sa dostavia v tej najnevhodnejšej situácii, no ide v podstate o neškodné ťažkosti. Príčin ich vzniku môže byť niekoľko a riešiť sa ich dá niekoľkými spôsobmi. Tým najľahším je predchádzať im prirodzenou prírodnou cestou, akou je aj pitie nasledujúcich nápojov.

Plynatosť či nadúvanie je zvyčajne spôsobené nesprávnym trávením potravy. Ide najmä o potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktorá je pre naše telo ťažko stráviteľná, takže pre črevá predstavuje doslova obrovské ťažkosti. Jednoducho povedané, ak jedlo nie je rozložené v tenkom čreve, putuje do hrubého čreva, kde je úlohou prírodných baktérií dokončiť túto prácu. Ako vedľajší produkt ich „žuvania“  je produkcia rôznych plynov, ktoré pre nás predstavujú celý rad problémov. Preto je dôležité obohatiť jedálniček o potraviny, ktoré potláčajú problémy už v zárodku.

Vyhýbajte sa nesprávnym potravinám

V neposlednom rade pri prevencii funguje aj vyhýbanie sa potravinám a nápojom, ktoré spôsobujú nadúvanie a celkovo črevné ťažkosti. Ide najmä o strukoviny, kapustu, karfiol, hrušky, korenené jedlá, sýtené nápoje.

Doprajte si naopak tekvicu (pečenú, dusenú, grilovanú) pokojne aj v kombinácií s iným jedlom. Žujte štipku rasce alebo (v prípade, že vám jej chuť nevyhovuje) aspoň niekoľko rascových sušienok pravidelne tak dlho, kým sa váš stav nezlepší. Raňajkujte probiotické jogurty so živými kultúrami.


Mohlo by vás zaujať: Keď nafúknutý balón v bruchu strpčuje život: Zbavte sa nadmernej plynatosti


Pomôžu vám aj nasledujúce nápoje:

Horúci mätový čaj

Mäta má skvelé upokojujúce účinky na žalúdok a pomáha zmierniť bolesti žalúdka, ktoré sú príznakom spojeným s nadúvaním či plynatosťou. Silica, ktorá sa nachádza v mäte, obsahuje mentol a ten má antispazmodický účinok na hladké svalstvo tráviaceho traktu. Znamená to, že pomáha uvoľňovať svalové kŕče. Mäta tiež upokojuje nervy, a preto ak sú vaše žalúdočné nepríjemnosti spojené s nervozitou a stresom, je tento čaj veľmi vhodnou súčasťou bežného pitného režimu.

Hoci sa príprava čaju zdá ako jednoduchá záležitosť, aj tu je – v záujme zachovania čo najväčšieho množstva prospešných látok vo vašom hrnčeku – čo vylepšovať. Preto po tom, čo zalejete vrecúško mätového čaju horúcou vodou, prikryte hrnček doskou alebo inou pokrievkou a nechajte lúhovať celých 15 minút. Po tejto dobe ešte vyžmýkajte vrecúško do šálky a prispejte tým k tomu, aby sa do nápoja dostalo čo najväčšie množstvo účinných látok. Na prípravu čaju môžete prirodzene použiť aj čerstvé mätové lístky.

Zázvorový čaj

Zázvor v akejkoľvek podobe pozitívne ovplyvňuje zažívanie a odstraňuje žalúdočné a tráviace problémy. Preto by ste po zázvore mali siahnuť už pri prvých ťažkostiach Uvoľňuje črevný trakt a zmierňuje akýkoľvek zápal. Tento koreň tiež pôsobí ako liek proti nadúvaniu tým, že zabraňuje nadmernej tvorbe plynu alebo ho plynule pomáha vylúčiť.

Pri príprave zázvorového čaju je v podstate úplne jedno, či ho nastrúhate alebo nakrájate na menšie kúsky. Dôležité je nezaliať ho vriacou vodou. Preto sa snažte zabezpečiť, aby ste vodu odstavili od ohňa ešte pred zovretím. Pohár s čajom opäť prikryte aspoň na 10 minút. Čaj pite pred alebo po jedle. Ďalším spôsobom, ako využívať výhody zázvoru je jeho žuvanie pred jedlom.


Mohlo by vás zaujať: Plynatosť a vetry sú ľudské, no veľmi nespoločenské: Ako sa im vyhýbať?


Teplá citrónová voda

Pohár teplej citrónovej vody po prebudení je nielen vynikajúcou detoxikačnou kúrou, ale v konečnom dôsledku aj skvelým nápojom v boji proti črevným problémom. Citrón je naozaj nenahraditeľným pomocníkom, pokiaľ ide o zmiernenie bolestí, ktoré sú bežným príznakom pri plynatosti. Kyslosť v citrónovej šťave stimuluje produkciu kyseliny chlorovodíkovej, ktorá rozkladá potravu. Preto platí rovnica, že viac kyseliny chlorovodíkovej efektívnejšie rozkladá potravu a tým predchádza tvorbe plynov. Citrón navyše pomáha pečeňovým enzýmom pracovať efektívnejšie. Teplá voda prečisťuje tráviaci systém a udržuje plynulé pohyby traktu.

Snažte sa teda hneď po rannom prebudí, ešte predtým než sa naraňajkujete, vypiť šálku teplej citrónovej vody.

Ak nápoje nezaberajú

Plynatosť či nadúvanie je zvyčajne spôsobené nesprávnym trávením potravy. Ide najmä o potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktorá je pre naše telo ťažko stráviteľná, takže pre črevá predstavuje doslova obrovské ťažkosti. Jednoducho povedané, ak jedlo nie je rozložené v tenkom čreve, putuje do hrubého čreva, kde je úlohou prírodných baktérií dokončiť túto prácu. Ako vedľajší produkt ich „žuvania“  je produkcia rôznych plynov, ktoré pre nás predstavujú celý rad problémov. Preto je dôležité obohatiť jedálniček o potraviny, ktoré potláčajú problémy už v zárodku.

Jedzte preto tekvicu (pečenú, dusenú, grilovanú) pokojne aj v kombinácií s iným jedlom. Žujte štipku rasce alebo (v prípade, že vám jej chuť nevyhovuje) aspoň niekoľko rascových sušienok pravidelne tak dlho, kým sa váš stav nezlepší. Raňajkujte probiotické jogurty so živými kultúrami.


Mohlo by vás zaujať: Kŕče či nadúvanie, hnačky aj zápchy: Podráždeným črevom trpí každý desiaty z nás!


Vyhýbajte sa nesprávnym potravinám

V neposlednom rade pri prevencii funguje aj vyhýbanie sa potravinám a nápojom, ktoré spôsobujú nadúvanie a celkovo črevné ťažkosti. Ide najmä o strukoviny, kapustu, karfiol, hrušky, korenené jedlá, sýtené nápoje.


Aké recepty z domácej lekárne pri nadúvaní najúčinnejšie pomáhajú vám? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

 
Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame