Poznáte slovenské superpotraviny? Objavte naše liečivé poklady plné cenných látok

Kúska jablka

Aj obyčajné jablko patrí medzi superpotraviny (Zdroj: GettyImages)

Podľa celonárodných potravinových predstavujú spracované potravinové výrobky 25 % až 60 % denného energetického príjmu. Obsahujú vysoké percento cukru, soli či umelých prísad a ako je známe, spolu s nimi súvisia mnohé zdravotné riziká. Aj preto silnejú hlasy, ktoré do popredia dávajú superpotraviny.

Majú supervlastnosti? Áno, sú zásobárňou živín a pre ľudské telo ponúkajú to najlepšie z prírody. Je ich až prekvapivo veľa, no nemusíte sa báť, netreba siahať po neznámych exotikách, ktoré k nám cestovali cez pol sveta. V našich zemepisných podmienkach rastú poklady priamo na dosah rúk.

Prírodné antibiotiká cesnak a cibuľa

Cesnak a cibuľa nesmeli chýbať v komorách našich babičiek a boli používané ako prírodné antibiotiká. Perfektne potvrdzujú, že všetky moderné výživové trendy čerpajú z rokmi preverených tradícií. Obom potravinám sa pripisujú antibakteriálne, antivírusové aj protizápalové účinky. S ich pomocou sa môžete rýchlejšie dostať z prechladnutia aj chrípky. Cibuľa je tiež zaujímavá pre jej účinky na libido. Podporuje totiž prekrvenie mužských pohlavných orgánov.

Jablká zlepšia trávenie

Jablká sú dokonalou ukážkou, že superpotraviny nemusia stáť veľa peňazí. Obsahujú veľa vlákniny a sú dobré pre naše trávenie. Sú skvelým zdrojom pektínu, polysacharidu, ktorý prečisťuje črevá, podporuje vylučovanie škodlivých usadenín. Je taktiež potravou pre dobré črevné baktérie. Avšak pre dostupnosť mnohých exotických druhov ovocia sa jablká dostali do úzadia. Sú však najrozšírenejším druhom ovocia v našich končinách a čo je najlepšie, môžete si ich kúpiť vo vysokej bio kvalite aj z lokálnych zdrojov.


Mohlo by vás zaujať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!


Vlašské orechy pre zdravý mozog

Výnimočne chutné sú v koláčoch, ale aj v ľahších zeleninových šalátov. Už tvar vlašských orechov dáva tušiť, pre aký orgán ľudského tela budú najprospešnejšie. Čo nám môžu ponúknuť? Je to predovšetkým vyšší obsah zdravých tukov a omega 3-mastných kyselín, ktoré aktívne podporujú zdravie mozgových funkcií. Dokonca ich niektorí považujú aj za prírodný prostriedok na depresiu a sú skvelou dobrotou na večerné maškrtenie.

Brokolica, zdroj vitamínu C

Výborná je zapekaná, dusená, aj v krémovej polievke. Majte však na pamäti, že brokolica dlhou tepelnou prípravou stráca množstvo zo svojich cenných živín. Už v 100 gramoch brokolice je obsiahnutá denná dávka vitamínu C, no vysokým teplom o tento dôležitý antioxidant prichádza. Prínosom je tiež vyšší obsah vitamínu K, ktorý podporuje vstrebávanie vápnika.

Cvikla

Cvikla je spomedzi všetkých druhov zeleniny azda najsladšia. Je známa pre vysokú koncentráciu dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré ovplyvňujú tvorbu krvi. Pôsobí preventívne proti nádorovým ochoreniam, pomáha s vysokým tlakom a prečisťuje pečeň. Aj vďaka tomu patrí k potravinám číslo 1 pri detoxikačných kúrach.


Mohlo by vás zaujať: Objavte liečivú silu brusníc: Ich vlastnosti prospievajú celému telu


Bobuľovité ovocie na zlepšenie imunity

Jeden z najsilnejších antioxidačných potenciálov sa ukrýva v na pohľad nenápadných bobuliach. Ešte šťastie, že sú také chutné a nesmú chýbať v koláčoch a smoothie. Čučoriedky, černice, maliny aj ríbezle pomáhajú zbavovať telo škodlivín a ako zdravá maškrta sú vhodné pre diabetikov. Chránia mozog, sú prospešné pre trávenie, zvyšujú odolnosť organizmu a prospievajú omladeniu. Vyskúšajte tiež menej známe plody josty – kríženca egreša a čiernej ríbezle. Chutia výborne a podporujú metabolizmus v činnosti.

Červené odrody hrozna

Je lepšie jesť biele alebo červené hrozno? Ak máte na výber, siahnite po tmavých bobuliach, najlepšie od lokálneho pestovateľa alebo z vlastnej záhradky. Tmavo sfarbená šupka je zdrojom polyfenolov, organických zlúčenín, z ktorých vyniká resveratrol. Tomu sa pripisujú protizápalové účinky. Taktiež slúži ako ochrana ciev pred škodlivým cholesterolom či kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ako silný antioxidant chráni bunky pred účinkom voľných radikálov, preto nečudo, že sa extrakty z hrozna dostali aj do omladzujúcich krémov.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame