Náhrada za rafinovaný biely cukor: Láka vás ryžový sirup?

Agave nektár

thinkstockphotos.com

Z času na čas každý z nás dostane neodolateľnú chuť na sladké. Väčšinou siahneme po sladkostiach, ktoré sú osladené rafinovaným cukrom. Navyše ho používame aj pri pečení, varení, sladení kávy a čaju. Pritom existujú aj zdravšie prírodné alternatívy. Jednou z nich je ryžový sirup.

Javorový či agávový sirup sa u nás postupne udomácňujú, na špaldový, datľový či ryžový si postupne zvykáme. Prednosťou sirupov na sladenie je nielen ich výnimočná chuť, ale aj zastúpenie živín. Čím je zaujímavý ryžový sirup?

Je prírodnou alternatívou bieleho cukru

Ryžový sirup je prírodnou alternatívou rafinovaného cukru. Čo sa týka živín, nachádza s v ňom malé množstvo draslíka, horčíka, mangánu a zinku. Organický ryžový sirup je aj zdrojom vitamínov skupiny B.

Neobsahuje fruktózu

Prednosťou ryžového sirupu je nulový obsah fruktózy. Nadmerný príjem fruktózy je spájaný s mnohými ochoreniami, ako kardiovaskulárne choroby, cukrovka, vaginálna mykóza a mnohé iné. V 100 g ryžového sirupu je zastúpených približne 45 g maltózy, 29 g glukózy a  22 g polysacharidov. Polysacharidy sú vlastne zložené cukry, ktoré sa vstrebávajú dlhšie. V praxi to znamená, že energia sa po skonzumovaní ryžového sirupu uvoľňuje postupne. Je síce pravda, že glukóza sa vstrebáva takmer okamžite, ale maltóze a zastúpeným polysacharidom to trvá oveľa dlhší čas.   


Mohlo by vás zaujať: Objavte javorový sirup: Zdravú a chutnú dobrotu z kanadskej divočiny


Má všestranné použitie

Ryžový sirup sa využíva pri pečení koláčov i sušienok. Hodí sa aj na dosladenie ovsených vločiek, tvarohu, jogurtov, palaciniek a ďalších sladkých pochúťok. Príliš vhodný nie je na sladenie kávy a čaju.

Ako ho využívať pri pečení?

V porovnaní s inými sirupmi disponuje ryžový neutrálnejšou chuťou. To z neho robí sladidlo, ktoré je výborne využiteľné pri pečení. Čo sa týka sladivosti, je menej sladký ako rafinovaný cukor. Zvyčajne 1 šálku cukru nahradí 1 a 1/4 šálky ryžového sirupu. Problémom však môže byť konzistencia cesta, keďže ryžový sirup je tekutý. Zvyčajne platí pravidlo, že pri použití 1 1/4 šálky ryžového sirupu ako náhrady za šálku cukru, treba z ostatných tekutých ingrediencií ubrať približne ¼ šálky.

Ako je to s kalóriami?

10 gramov rafinovaného cukru obsahuje približne 40 kalórií. V tom istom množstve ryžového sirupu sa nachádza približne 32 kalórií. Hoci má ryžový sirup menšiu energetickú hodnotu, treba si uvedomiť, že je menej sladký ako rafinovaný cukor a tým pádom sa ho spotrebuje viac. Ideálne je zvyknúť si na menej sladkú chuť a používať ryžový sirup tak isto ako bežný cukor, teda v pomere 1:1. Pravdou však zostáva, že ryžový sirup je o niečo výživnejší a nespôsobuje kolísanie cukru v krvi ako biely cukor.


Mohlo by vás zaujať: Kupujete hnedý cukor lebo je zdravší? Pozor, nie každý je trstinový!


Ryžový sirup a chudnutie

Ak patríte k tým, ktorí sa snažia redukovať svoju hmotnosť, ryžový sirup je oveľa lepšou alternatívou ako cukor. Stále však platí, že má pomerne vysokú energetickú hodnotu a je zdrojom sacharidov, ktorých príjem je v rámci diéty obmedzený. Ak však dostanete neodolateľnú chuť na sladké, vždy je lepšia polievková lyžica ryžového sirupu 1-2 razy týždenne ako bežné sladkosti.

Na čo si treba dať pozor pri nákupe

Spracovaním ryže vzniká sladká tekutina, ktorá sa ďalšími procesmi upravuje. Kvalitu ryžového sirupu ovplyvňuje nielen technologický proces, ale aj kvalita ryže. Preto si kúpte radšej produkt v bio kvalite, ktorý pochádza z ekologicky pestovanej ryže.


Vyskúšali ste už niekedy ryžový sirup? Aké s ním máte skúsenosti? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mirka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close