Káva je celosvetovo najobľúbenejším horúcim nápojom. V minulosti to bolo najmä kvôli kofeínu, ktorý tvorí spolu s trigonelínom až 2% váhy zrnka pred upražením. Kávové zrnko počas praženia síce stráca iba časť niektorých látok ale iné na oplátku získava. Správne upražená káva má potom viacero pozitívnych účinkov na organizmus človeka, okrem toho krásne vonia a chutí.
Káva pomáha pri psychickej záťaži
Kofeín v káve stimuluje centrálny nervový systém a tak podporuje mozog v tvorivosti, lepšej pozornosti, dokonca zlepšuje aj krátkodobú pamäť.

Káva pomáha predísť Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe
Ešte stále ostaneme pri kofeíne a jeho schopnosti preniknúť do mozgu cez bunkové membrány, ktoré tvoria ochrannú bariéru mozgu. Kofeín ale túto bariéru nenarúša, ale pôsobí podobne ako lieky proti parkinsonovej chorobe a tak sa vedeckými štúdiami podarilo dokázať, že u ľudí, ktorí pijú pravidelne kávu, je riziko tohoto ochorenia o 30% menšie. Vysokým cholesterolom sa môže ďalej poškodiť ochranná bariéra mozgu, čo môže mať za nésledok ochorenie Alzheimerom. Vedci však dokázali, že trvalé pitie kofeínu pomáha chrániť túto ochrannú bariéru a pomáha tak predísť tomuto ďalšiemu vážnemu ochoreniu.
Pomáha pri fyzickej záťaži
Kofeín okrem nervového systému stimuluje aj činnosť srdca a krvného obehu, vďaka čomu máme viac energie, ktorú potrebujeme pri fyzickej činnosti. Zvýšením krvného tlaku tiež pomáha pri problémoch s hypotenziou ( nízkym krvným tlakom) a zúženie mozgových ciev, zase priaznivo pôsobí pri niektorých typoch bolesti hlavy. Nie je preto divu, že je kofeín súčasťou aj niektorých liekov proti bolesti hlavy. Kofeín a jeho nadmerná konzumácia ale môže mať aj vedľajšie účinky ako sú napríklad: nervozita, podráždenosť, tras rúk a celého tela, potenie a poruchy spánku, ktoré sa ale s obmedzením príjmu kávy zase stratia.

Pomáha ako prevencia proti rakovine hrubého čreva a prostaty
Konečne môžeme prejsť k iným látkam ako sú napríklad protizápalové a antioxidačné látky, ktoré upražené kávové zrnko obsahuje. Tieto látky vplývajú ako prevencia proti rakovine prostaty. Okrem toho pitie kávy pôsobí priaznivo aj na trávenie. Vďaka tejto funkcii znižuje náchylnosť na zhubné ochorenia hrubého čreva. Nikdy by ste ale nemali piť kávu na prázdny žalúdok a taktiež môže mať táto stimulácia trávenia opačný, teda negatívny efekt u ľudí s poruchami trávenia.
Zlatá stredná cesta
Či už sú pre vás tieto 4 fakty novinkou alebo nie, vedzte že všetky účinky kávy sú u každého jedinca odlišné v závislosti od jeho životného štýlu, okolitého prostredia a samotnej jedinečnosti človeka. Nezaškodí aj spomenúť starú ľudskú múdrosť – všetko s mierou. Pozitívne účinky kávy neznásobíme tým, že jej budeme piť viac.
Odporúčaná dávka je 1-4 šálky kvalitnej kávy denne. Kávu by sme mali vždy prefiltrovať od zomletého zrna, aby chuť bola čistejšia a samotný nápoj menej zaťažujúci pre žalúdok. Kávu by sme nemali piť na lačno a ak sa zobúdzame unavení, a máme chuť si dať kávu hneď zrána, treba obmedziť jej pitie na minimum a zlepšiť kvalitu spánku. Kofeín a jeho pozitívne účinky v káve totiž nenahradí pozitívne účinky kvalitného spánku na našu psychickú aj fyzickú pohodu.
VYSKÚŠAJTE KÁVU OD ZLATÉHO ZRNKA

Zdieľať na