Nedajte smädu šancu: Vyskúšajte tieto domáce malinovky!

Sirup

sxc.hu

Milujete osvieženie v letných horúčavách vo forme sirupových štiav? Ale tie z obchodu, ktoré sú nabité umelými sladidlami a farbivami veľmi nemusíte? Riešenie je jednoduché. Za pár hodín si môžete vyrobiť doma svoj vlastný sirup. Nie je to žiadne umenie, stačí len chuť spraviť niečo pre svoje zdravie.

Domáci medovkový sirup

Potrebujeme:

asi 25 stoniek medovky

1 kg kryštálového cukru

1 balenie kyseliny citrónovej

1,7 l prevarenej vody

Postup: Do ochladenej prevarenej vody ponoríme natrhané lístky medovky. Lístky necháme lúhovať 24 – 48 hodín. Po vylúhovaní tekutinu prelejeme najlepšie cez plátno do hrnca. Začneme zahrievať na miernom ohni a pridáme cukor, ktorý môže byť buď klasický biely, alebo ak chcete naozaj zdravý sirup, tak trstinový. Pridáme aj kyselinu citrónovú, aby sa nám sirup nepokazil a miešame. Keď sa cukor rozpustí, necháme asi tri minúty prevrieť a sirup je hotový. Vychladnutý naplníme do fliaš.


Mohlo by vás zaujať: Lahodné osvieženie na letné dni: Prekvapte blízkych domácou zmrzlinou!


Domáci sirup z ovocia

Potrebujeme:

1 kg ovocia podľa chuti (jahody, maliny, ríbezle, černice,…)

1 l vody

½ lyžičky kyseliny citrónovej

1 kg cukru (biely, alebo trstinový)

Postup: Ovocie popučíme v hrnci, pridáme 1 liter vody a pol lyžičky kyseliny citrónovej. Necháme odstáť 24 hodín. Cez látku prelejeme a necháme prekvapkať do iného hrnca. Pridáme cukor, ktorý necháme v tekutine rozpustiť. Na 5 litrov šťavy môžeme pridať na špičke noža kyselinu sorbovú, ktorá sa predáva v potravinách, kvôli lepším konzervačným vlastnostiam.


Mohlo by vás zaujať: Experimenty s javorovým sirupom: Hodí sa k mäsu aj do sladkostí


Mätový sirup

Potrebujeme:

30-40 stoniek mäty

5 l vody

5 kg cukru

kyselinu citrónovú

Postup: Do 5 litrového pohára dáme celé stonky mäty, ktoré sme pred tým umyli. Zalejeme ich 3 litrami vody tak, aby boli ponorené a necháme 24 hodín postáť. V hrnci si uvaríme cukrový roztok: 5 kg cukru, najlepšie trstinového, zalejeme 2 litrami vody, privedieme do varu a miešame, kým nie je cukor rozpustený. Mätový roztok precedíme, pridáme k nemu cukrový roztok a 100 g kyseliny citrónovej. Všetko spolu necháme zovrieť a naplníme do fliaš.


Máte tip na dobrú domácu malinovku? Podeľte sa s ostatnými v diskusii.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Nela
Odporúčame