Netreba ich zohrievať: Vyskúšajte jedlá, ktoré chutia výborne i za studena

Frittata

thinkstockphotos.com

Mikrovlnná rúra patrí k spotrebičom, ktoré prípravu a najmä ohrev jedál výrazne uľahčili. V poslednom období sa však čoraz častejšie ozývajú hlasy odborníkov tvrdiace, že jej používanie nie je pre ľudský organizmus ideálne. Jedlá z nej sú totiž zbavené väčšiny výživných látok, vitamínov a antioxidantov. Aj preto vám ponúkame niekoľko skvelých tipov na jedlá, ktoré zohrievať nemusíte, pretože výborne chutia i studené.

Mrkvovo-karfiolová polievka

Potrebujeme:

  • 1 menší karfiol
  • 5 ks mrkvy
  • 2 natvrdo uvarené vajíčka
  • 1 sladkú smotanu
  • 2 PL hladkej múky
  • vodu
  • maslo
  • ocot
  • soľ
  • cukor a kôpor

Postup: Karfiol spolu s mrkvou nastrúhame a osmažíme v hrnci na masle. Po asi piatich minútach pridáme hladkú múku, premiešame a zalejeme potrebným množstvom vody. Privedieme k varu, potom dochutíme soľou, cukrom a octom. Pridáme sladkú smotanu, nastrúhané vajíčka. Opäť spolu povaríme a nakoniec pred dovarením pridáme kôpor.


Mohlo by vás zaujať: Rýchle polievky za pár korún: A večera je na stole!


Polievka Gazpacho

Potrebujeme:

  • 5 krajcov bieleho chleba bez kôrky
  • 1,5 šalátovej uhorky
  • 1 kg čerstvých paradajok (prípadne pretlak)
  • 1 zelenú papriku
  • 1 menšiu cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 15 ml červeného octu
  • 100 ml panenského olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Chlieb, z ktorého sme odstránili kôrku, pokrájame na kocky, ktoré pokvapkáme olejom. Necháme ho vsiaknuť. Medzitým si na kocky nakrájame uhorku, cibuľu, papriku aj paradajky. Všetko vložíme do hrnca s olivovým olejom. Pridáme aj nasiaknutý chlieb a cesnak. Všetko spolu poriadne rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa potreby dochutíme octom, soľou a korením. Keď má polievka dokonale hladkú konzistenciu, vložíme ju do chladničky na niekoľko hodín a podávame ju až dobre vychladenú.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Výborné kuracie placky: Blesková príprava a skvelá chuť si získa aj vás


Kuracie placky

Potrebujeme:

  • 3 vykostené kuracie stehná (alebo 2 kuracie prsia)
  • 300 g diétnej salámy vcelku
  • 150 ml leča
  • 4 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 15 ml oleja
  • 4 PL škrobovej múčky (solamyl)
  • vegetu
  • olej na opekanie

Postup: Kuracie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na rezančeky. Rovnako nakrájame aj salámu. Lečo scedíme. Následne ho vo väčšej mise spolu zmiešame spolu so salámou, rozšľahanými vajcami, vegetou, olejom a škrobom rozmiešaným v troche vody. Keď je zmes premiešaná, pridáme kuracie mäso. Všetko spolu premiešame, misu prikryjeme a zmes necháme odstáť v chladničke aspoň 3 hodiny (ideálne je však ponechať v chladničke 12 hodín). Potom k zmesi primiešame aj nasekanú cibuľu a roztlačený cesnakový strúčik. Vytvarujeme menšie placky, ktoré z oboch strán opečieme na oleji.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Diétny bojovník proti rakovine: Pripravte si karfiolovú polievku


 

Slaná kuracia torta so šunkou a syrom

Potrebujeme:

  • 4 kuracie prsia
  • 300 g nastrúhaného tvrdého syra podľa chuti
  • 100 g nakrájanej šunky
  • 2 vajcia
  • 2 PL kyslej smotany
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ
  • korenie

Postup: Tortu budeme piecť v okrúhlej forme s priemerom cca 24 cm. Umyté kuracie mäso nakrájame na tenké plátky, ktoré podľa chuti osolíme a okoreníme. Vajíčka vymiešame s kyslou smotanou a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Kuracie kúsky najskôr obalíme v hladkej múke a v potom vo vajíčkovo-smotanovej zmesi. Formu vystelieme papierom na pečenie a ako prvú vrstvu naukladáme obaľované kuracie kúsky. Na to nasypeme syr, položíme zopár plátkov šunky. Postup opakujeme, až kým neminieme všetky suroviny, necháme si však trochu syra na finálne posypanie. Formu prikryjeme alobalom a pečieme pri teplote 220 stupňov asi 25 až 30 minút. Pred dopečením ešte mäso odkryjeme, posypeme zvyšným syrom.


Mohlo by vás zaujať: Osvieženie v podobe jedla: Vymeňte horúce polievky za studené


Frittata

Potrebujeme:

  • 170 g naružičkovanej brokolice
  • 8 vajec
  • 30 g nastrúhaného parmezánu
  • 1 červená cibuľa
  • 45 g prerastenej slaniny alebo šunky
  • čerstvý tymián
  • soľ
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • olivový olej

Postup: Do vriacej vody ponoríme brokolicové ružičky na 2 minúty a potom scedíme a necháme vychladnúť.  Medzitým vyšľaháme v miske vajcia so syrom. Pridáme nasekaný tymián, soľ, korenie a muškátový oriešok podľa chuti. Na panvici (ktorá je vhodná i do rúry) si na olivovom oleji opražíme slaninu/šunku. Keď je hotová, vyberieme ju z panvice do misky. Na rozohriatu panvicu pridáme nakrájanú cibuľu, ktorú si opražíme domäkka. Pridáme brokolicu a po asi jednej minúte spoločného praženia pridáme aj vajíčkovú zmes. Za občasného miešania varíme 3 minúty. Potom posypeme opraženou slaninou/šunkou a celú zmes vložíme do vopred rozohriatej rúry. Pečieme 12 minút pri 350°.

Tip: Podľa chuti môžete pridať akúkoľvek obľúbenú zeleninu. K receptu sa výborne hodia rajčiny, ale aj cuketa, či fazuľa.


Poznáte ďalšie podobné jedlá, ktoré dobre chutia aj za studena? Napíšte a poraďte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame