Niektoré potraviny môžu spôsobovať migrénu: Skúste sa im vyhnúť

Migréna

gettyimages

Migréna je záchvatové neurologické ochorenie mozgu, ktoré väčšinou trápi ženy, no ani muži nie sú výnimkou. Jej spúšťačom nie je len stres či hluk, ale aj to, čo máte na tanieri. Až tretinu migrén majú na svedomí potraviny. Viete, ktoré? A naopak, viete ktoré potraviny pomáhajú migréne predísť?

Zapisujte si, kedy prichádza

Podľa lekárov je veľmi dôležité sledovať, kedy migréna prichádza. Zažívali ste väčší stres, alebo prišla bolesť po zjedení camembertu alebo paradajok? Zapíšte si to do denníčka a sledujte, ktorý faktor sa vyskytuje najčastejšie. Pozor však na to, ak sa migréna objaví po zjedení nejakej potraviny len raz. Na to, aby sa potravina potvrdila ako spúšťací faktor, musí k migréne dôjsť viackrát. Inak môže ísť len o náhodu.

Glutaman sodný

O glutamane sodnom sa toho popísalo už veľa a zvyčajne to nie je nič pozitívne. Hovorí sa, že práve táto látka môže za to, ak ste od nejakého jedla závislí. Takisto sa považuje aj za spúšťač migrény. Je nielen veľmi nezdravý, ale môže spôsobiť aj bolesti hlavy. Vyhýbajte sa teda najmä ázijským reštauráciám, ktoré ho používajú do každého jedla. Obsahujú ho napríklad aj paradajky či niektoré druhy syra.


Mohlo by vás zaujímať: Trýznivé migrény môže spôsobiť aj jedlo: Ktorým potravinám sa radšej vyhýbať?


Káva

Za ďalší spúšťač migrény sa považuje aj káva, respektíve predovšetkým kofeín. Samozrejme, ak kávu pijete len raz či dvakrát do dňa, nič zlé sa stať nemôže. To však neplatí v prípade, ak ste na káve závislí a denne vypijete tri a viac šálok. Takéto množstvo kofeínu škodí a môže spôsobiť migrénu.

Kofeín pôsobí na viaceré receptory v mozgu, ktoré migrénu vyvolávajú. A ak sa stane, že ráno nestihnete vypiť svoju šálku kávy, môže takisto dôjsť k bolestiam. Vaše telo bude cítiť deficit kofeínu. Takže pozor na závislosť od kávy.

Zrelé syry

Medzi ďalšie potraviny, ktoré sa neodporúčajú jesť ľuďom, ktorých často trápi migréna, sa radia aj zrelé syry. Patrí sem napríklad gorgonzola, čedar či obľúbený camembert. Všetky tieto druhy obsahujú látku, ktorá sa nazýva tyramín a ktorá priamo súvisí so vznikom migrény. Preferujte teda iné syry, ako je napríklad mozzarella alebo ricotta, ktoré sú úplne neškodné.


Mohlo by vás zaujímať: Preč s migrénou: Čo ju spôsobuje a ako sa jej zbaviť?


Spracované mäso

Ak máte radi hot dog a často vás trápia migrény, môže to spolu súvisieť. Párky, saláma, ale aj mäso v hamburgeroch obsahuje rovnakú látku, ako zrelé syry – tyramín. Odporúčajú sa tak nahradiť kuracím mäsom, rybami alebo hovädzím stejkom.

Na druhej strane si však treba sledovať, či skutočne patríte do skupiny ľudí, ktorej tieto výrobky škodia. Ak sa bolesti neopakujú pravidelne, spúšťačom bude u vás niečo iné.

Čokoláda a víno sú mýtus

Vo všeobecnosti sa za najhorší spúšťač migrény považuje červené víno, ktoré mnohí ľudia a špeciálne ženy, považujú za ťažké. Talianska štúdia si však práve na tento mýtus posvietila a skúmala účinky červeného vína u vyše tristo Talianov. Výsledok bol jednoznačný. Žiadna súvislosť medzi červeným vínom a migrénou neexistuje. Samozrejme, neráta sa, ak niekto vypije celú fľašu a na druhý deň ho bolí hlava, pretože má opicu.

Predtým, než sa migréna objaví, príde najprv obrovská chuť na niečo sladké. Práve vďaka tomu sa čokoláda častokrát spája s migrénou a považuje sa za jej spúšťač. Ide však len o varovný symptóm, ktorý naznačuje, že sa čoskoro objaví bolesť hlavy. Viaceré výskumy však jasne dokázali, že čokoláda migrénu nespôsobuje a práve naopak, pomáha jej predchádzať.


Ktoré potraviny vyvolávajú migrénu u vás? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Lenka
Odporúčame