Trýznivé migrény môže spôsobiť aj jedlo: Ktorým potravinám sa radšej vyhýbať?

migréna

thinkstockphotos.com

Ak vás bolesť hlavy potrápi len párkrát do roka, patríte medzi hŕstku šťastlivcov. Predajnosť analgetík totiž naznačuje, že mnohí ľudia po nich siahajú aj niekoľkokrát do mesiaca. Nie vždy pritom treba za migrénou či neznesiteľnou bolesťou hlavy hľadať len stres, vyčerpanie, prechladnutie alebo dehydratáciu. Problémom totiž môžu byť aj potraviny, na ktoré sú niektorí jedinci príliš citliví. Pred ktorými z nich by ste sa mali mať na pozore?

Čokoláda

Dokáže priniesť okamžitú úľavu od psychického vypätia, potešiť chuťové poháriky a čím je horkejšia, tým viac benefitov predstavuje pre naše zdravie. Nedávny výskum dokonca naznačuje, že kakao ako také môže chrániť nervové bunky, ktoré majú na svedomí nepríjemné migrény. Súčasne však existuje 22% pacientov trpiacich bolesťami hlavy, ktorí čokoládu označili za spúšťač svojich ťažkostí. Ak sa u vás nabudúce začne rozvíjať migréna, tabuľke čokolády radšej odolajte.

Červené víno

…a iné druhy alkoholu. Ako problematické sa javia predovšetkým siričitany obsiahnuté v červenom víne, ktoré plnia funkciu konzervačných látok. Pravdou však zostáva, že alkohol vo všeobecnosti zvyšuje prietok krvi do mozgu a v metabolických procesoch môže viesť k dehydratácii. Výsledok? „Ľudia s migrénami majú tendenciu ďaleko horšie znášať opicu z akéhokoľvek druhu alkoholu,“ tvrdí profesor neurológie Dr. Robert Daroff. „Alkohol môže byť tiež spúšťačom bolesti hlavy u niekoho, kto trpí klastrovými (združenými, pozn. red.) bolesťami hlavy,“ dodáva lekár.


Mohlo by vás zaujímať: Zbavujete sa bolestí hlavy tabletkami? Pozor – môžu váš stav ešte zhoršiť!


Zradná káva

Kofeín pre mnohých ľudí predstavuje overený recept, vďaka ktorému je možné zahnať bolesť hlavy v ktoromkoľvek jej štádiu. Ak to však so šálkami čierneho moku počas pracovných dní preháňate, cez víkend vás môže potrápiť migréna. Pýtate sa, prečo? Jednoducho na vás doľahnú abstinenčné príznaky a váš mozog si pýta svoju dávku. Ak ste sa stali doslova závislými od kofeínu, platí pre vás staré známe: „klin sa klinom vybíja“. Bolesti hlavy sa zbavíte po druhej až tretej šálke kávy.

Syr

Nie hocijaký, ale práve ten najkvalitnejší, ktorý u výrobcu prešiel dlhým procesom zrenia. Vinníkom pôsobiacim ako spúšťač migrény môže byť látka nazývaná tyramín. Tá sa tvorí postupom času, ako dochádza k rozkladu proteínov. Platí teda, že čím je syr starší, tým viac tyramínu obsahuje. A ktorým druhom by ste sa vlastne mali vyhýbať? Čedaru, goude, parmezánu aj modrému syru.


Mohlo by vás zaujímať: 10 tipov, ako zatočiť s bolesťami hlavy: Zvládnete to aj bez liekov!


Sójová omáčka

…a všetko, čo obsahuje glutaman sodný. Táto látka sa totiž používa ako potravinové aditívum do mnohých ďalších výrobkov, pretože zvýrazňuje chuť aj vôňu samotného jedla. V skutočnosti však u 10 – 15% ľudí trpiacich migrénami môže spôsobiť kŕče, hnačku a neznesiteľné bolesti hlavy. Sójová omáčka je navyše špecifická výrazne slanou chuťou, čo prispieva k dehydratácii organizmu.

Mrazené výrobky

Zmrzlina, nanuky či ľadová drť – to všetko nám počas horúcich letných dní padne ako príjemné osvieženie. Ak je ale náš organizmus prehriaty a my tieto studené pochúťky zjeme príliš rýchlo, dostaví sa silná bolesť hlavy, ktorá vyvrcholí už za 30 alebo 60 sekúnd. U väčšiny ľudí síce veľmi skoro odznie, no u pacientov s migrénami sa môže zdržať oveľa dlhšie. Jediným riešením je vychutnávať si každý mrazený výrobok a konzumovať ho naozaj pomaly – takmer roztopený.


Mohlo by vás zaujímať: Migréna je u vás častým hosťom? Skúste 9 tipov, ako sa jej zbaviť!


Banány

Obľúbené ovocie, ktoré poznáme ako rýchly zdroj energie s bohatou nádielkou draslíka. Okrem cenných kalórií, vitamínov a minerálov však obsahuje aj tyramín. A práve ten u citlivejších ľudí môže narobiť rovnaké problémy ako spomínané zrejúce syry. Štúdie pritom naznačujú, že šupka banánov v sebe ukrýva až desaťnásobne viac tyramínu ako samotná dužina. Záver? Radšej si z banánu odstráňte aj tie lepkavé kúsky, ktoré sa odlúpili z kôry. Pre istotu.


Ktoré potraviny vyvolávajú bolesti hlavy u vás? Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock.sk, Emília G.
Odporúčame