Nový rok bez bolestí hlavy: Ako piť alkohol, ale vyhnúť sa opici?

Alkohol

thinkstockphotos.com

Rodinné stretnutia, množstvo potravy, veľa prípitkov – aj tak vyzerajú sviatky mnohých z nás. Najmä Silvester je povestný popíjaním alkoholu. Ak nechcete mať na druhý deň opicu, myslite dopredu. Často totiž nejde ani tak o to, koľko pijete, ale čo a ako pijete.

Tie pocity zrejme dôverne poznáte špeciálne v tomto ročnom období. Treštiaca hlava, sucho v ústach a neustávajúci pocit nevoľnosti, ktorý sa nedarí zahnať žiadnym zaručeným prostriedkom. Pár dobrých rád preto nie je nikdy na škodu!

Etanol na rôzne spôsoby

Všetky druhy alkoholu sú variáciami na chemickú látku etanol, a pečeň a mozog ju odbúravajú rovnakým spôsobom. Príčinou opice ale prevažne ingrediencie pridané navyše, ako je cukor a ďalšie zložky, ktoré sa starajú o najbolestivejšie následky konzumácie alkoholu.

Vyberte si ten správny alkohol

,,Keď trávime alkohol, musí ho telo premeniť na acetaldehyd. Ten predstavuje záťaž pre telesný systém a môže vyvolať nepríjemné symptómy opice. Ovšem ak chcete ich pravdepodobnosť znížiť, vyberte si číry alkohol, ako je vodka,povedala odborníčka na holistickú výživu Joko Inueová. ,,Vodka najmenej toxínov spôsobujúcich opicu, zvlášť v porovnaní s tmavšími destilátmi, ako je whisky, odporúča Inueová. Látky , ktoré sú v alkohole navyše okrem etanolu, či už vznikli napríklad pri zrení vína, brandy či whisky, alebo ich do nápoja pridal výrobca pre zlepšenie chuti alebo farby, môžu opicu ešte zhoršiť tým, že narušia hladinu PH v tele.


Mohlo by vás zaujímať: Raz za čas si dá takmer každý: Čo ste o alkohole možno ani netušili!


Proti bolestiam hlavy

Pokiaľ ide o treštiacu hlavu, u tej je na vine najčastejšie dehydratácia. Preto na každý pohár s alkoholom vypite pohár nealka, ideálne čistej vody. A za nevoľnosť môže nadmerné množstvá alkoholu, ktoré dráždia žalúdok a nútia ho okrem iného produkovať príliš veľa žalúdočnej kyseliny.

Šampanské môže byť zákerné

A čo tradičné sviatočné šampanské? Problém prípitku spočíva v tom, že sa zvyčajne vypije veľmi rýchlo, a ak je pred jedlom, potom aj na prázdny žalúdok. Bublinky často spojené s opicou kvôli oxidu uhličitému, ktorý je vháňaný do fliaš, aby sa postaral o šumivý efekt. Vďaka tomu je alkohol tiež rýchlo absorbovaný do krvného obehu. ,,Dostanete rýchlejšie vstrebávanie, vyššiu hladinu alkoholu v krvi a tiež v mozgu ak pijete šampanské namiesto nesýteného alkoholu,povedal Boris Tabakoff, profesor farmakológie Coloradskej univerzity. ,,Zhruba dve tretiny ľudí sa opije rýchlejšie, keď pijú šampanské alebo ďalšie sýtené nápoje,dodal.


Mohlo by vás zaujímať: Alkoholový test. Ako sa opijete z rôznych druhov alkoholu?


Proti opici pomocou stravy a byliniek

Najrozumnejšie je piť s mierou, ale môžete tiež vyskúšať malé triky, ktoré by mohli opicu zahnať. Traduje sa, že piť sa má na dobrý základ v podobe tučného jedla. Ale Inueová odporúča iné potraviny. ,,Jedlá, ako je brokolica, kel, citrón, kurkuma alebo červená repa, skvelé pre vašu pečeň,radí. ,,A tiež bylinky, ako pestrec mariánsky, púpava lekárska, Phyllanthus niruri nazývaný drvič kameňov, lopúch či bobule schizandry čínskej pri zaradení do stravy pomáhajú s fungovaním pečene.

Čo ak ste to predsa len neodhadli?

Keď cítite, že ste to s alkoholom už možno trochu prehnali, dajte si predovšetkým pauzu. Prelaďte na nealko – čistú vodu, alebo bublinkové nápoje, aby ste sa vygrgali. Na ranné nepríjemné pocity existuje niekoľko tipov:

  • Čím skôr doplňte potrebné tekutiny – skúste vodu, či slabý zelený čaj, kávu radšej nie.
  • Za vyskúšanie stoja tiež rôzne šumienky typu Bystrinka či priamo nápoj určený na „vyprostenie“ z opice.
  • Na boľavú hlavu pomáhajú lieky na báze paracetamolu či ibuprofenu.
  • Niečo malé zjedzte. Pomôže hoci aj obyčajná lyžička medu.
  • Ako jedlo je vhodný slabý vývar, pokojne aj instatný, ak nemáte po ruke ten pravý.
  • Niektorým ľuďom pomáhajú kyslé chute – šťava zo zaváraných uhoriek, kyslá kapusta či zavináče.

 


Aké skúsenosti máte s opicou vy? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, ČTK, News.com.au

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close