Objavte benefity kozieho mlieka: Poradí si s ekzémom, anémiou aj stresom

Kozie mlieko

thinkstockphotos.com

Kozie mlieko má svoju typickú arómu, ktorá niekomu môže pripadať nepríjemná, no rozhodne by ste ho nemali odmietnuť pre jeho nesporné vynikajúce vlastnosti. V minulosti bol chov kôz úplne bežnou záležitosťou a ich mlieko súčasťou každodennej stravy. Dnes znovu objavujeme jeho skvelé účinky na ľudské zdravie a tak sa kozie mlieko opäť objavuje na pultoch obchodov.

V čom spočíva jeho sila?

Kozie mlieko je neobyčajný nápoj vďaka svojej nutričnej hodnote. Obsahuje minerály ako vápnik, horčík, sodík, draslík a fosfor a stopové prvky ako zinok a mangán. Práve na vápnik je mimoriadne bohaté – už len jeden pohár denne dokáže pokryť až 35 % telesnej potreby. Jeho pitím sa neukrátite ani o príjem vitamínov, keďže ich obsahuje celý rad – A, B1, B2, B12, C, E, D a kyselinu listovú (vitamín B9). Jeho nesporne najväčšou výhodou oproti kravskému mlieku je porovnateľný obsah bielkovín, ktoré však majú iné zloženie ako v kravskom a preto kozie mlieko dobre znášajú aj ľudia s alergiami. Takisto je na rozdiel od kravského ľahšie stráviteľné a to vďaka tukovým časticiam, ktoré sú veľmi podobné tým v materskom mlieku. Sú prirodzene homogénne, čím neprispievajú k vzniku artériosklerózy. Kozie mlieko tiež obsahuje oveľa menej laktózy (mliečny cukor), než kravské, práve preto je tak vhodné pre ľudí s intoleranciou na laktózu.


Mohlo by vás zaujať: Všetko o mlieku: Ako sa spracováva a ktoré je pre vás najzdravšie?


Ako prospieva nášmu organizmu

  • Nervová sústava – pravidelné pitie pomáha znižovať stres, nervozitu či migrény
  • Ochorenia kĺbov – protizápalové účinky kozieho mlieka pri reumatických ochoreniach boli známe už našim predkom 
  • Imunitný systém – keďže slúžia ako potrava pre dobré baktérie v črevnom systéme, posilňuje aj imunitu
  • Kožné choroby – lieči najmä ekzémy, no je výborné aj pri astme či alergiách
  • Ochorenia tráviaceho traktu – skvele účinky má najmä na choroby pečene a slinivky

Špeciálna sila kozieho mlieka však spočíva najmä v jeho schopnosti chrániť naše bunky pred rakovinou. Kozy samotné nikdy netrpia touto chorobou, pretože si dokážu vytvárať látky účinné proti množeniu rakovinových buniek. Preto u ľudí, ktorí pravidelne pijú ich mlieko, je riziko rakoviny oveľa menšie.

Kozie mlieko vyhráva

Benefity kozieho mlieka nad kravským majú aj vedecký základ. Porovnávacia štúdia vedcov z Katedry fyziológie na Univerzite v Granade priniesla jedinečné výsledky. Podľa výskumu chráni pred ochoreniami ako anémia a demineralizácia kostí. Tiež zlepšuje metabolické vstrebanie minerálov ako železo, vápnik, fosfor a horčík. Zvýšené pitie kozieho mlieka preukázateľne pomáha pri liečbe týchto ochorení a jeho pravidelná konzumácia zvyšuje vstrebávanie minerálov viac ako pri kravskom mlieku.

Kozie mlieko však prevyšuje to kravské aj v iných oblastiach. Kým to kravské obsahuje aj rastové hormóny a hormóny určené na zvýšenie produkcie mlieka, v kozom ich nenájdete. Kozy sa zväčša chovajú na malých ekofarmách a podobné hormonálne prípravky sú im podávané len veľmi zriedka. Chov kôz je tiež oveľa šetrnejší voči životnému prostrediu,  pretože na rozdiel od kráv, ktoré sú chované vo veľkom, neprodukujú metán.


Mohlo by vás zaujať: Pre alergikov aj proti rakovine: Skúšali ste už kozie mlieko?


Treba si naň zvyknúť

Jedinou nevýhodou kozieho mlieka môže byť snáď len jeho atypická chuť a zvláštna vôňa, najmä, keď je teplé. Riešením je piť ho vychladené, alebo si ho pridávať do kávy či čaju. Ak mu stále neprídete na chuť, vyskúšajte iné výrobky z neho – chutné syry či kefír. Pozitívny efekt kozieho mlieka nemusíte prijímať iba jeho pitím – pridáva sa aj do rozličných kozmetických prípravkov, mastí a krémov, ktoré ochránia vašu pokožku a dodajú jej hebkosť a jemnosť. 


Máte radi kozie mlieko? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Eva S.
Odporúčame