Objavte účinky granátového jablka: Prospieva srdcu, mozgu aj pokožke

Granátové jablko

thinkstockphotos.com

Granátové jablká boli donedávna populárne najmä v ázijských krajinách. V súčasnosti sa však obľúbeným ovocím stávajú aj v našich končinách. Čoraz viac ľudí si totiž okrem príjemnej chuti uvedomuje ich zdravotné účinky. Pôsobia proti vírusom, nádorom a majú i protizápalové vlastnosti.

Granátové jablká sú zdrojom vlákniny, kyseliny listovej, omega-6 mastných kyselín, vitamínov C, K a vitamínov skupiny B. Z minerálnych látok obsahujú železo, horčík, fosfor, draslík, mangán, selén a zinok. Pozitívne účinky majú aj vďaka vysokému obsahu antioxidantov ako sú polyfenoly, triesloviny, flavonoidy a antokyány.

Zrelé granátové jablko má červenú alebo mierne žltú farbu. Má sladkú, niekedy kyslú alebo horkú chuť. Tú spôsobuje vyššia koncentrácia trieslovín. Konzumuje sa vnútro jabĺk, v ktorom sa nachádzajú jedlé tmavočervené zrniečka. Musíte ich však vydlabať a to nie vždy ide ľahko. Pri manipulácii s granátovým jablkom buďte opatrný. Šťava, pokiaľ ide o zafarbenie, je veľmi agresívna a z látok sa len veľmi ťažko odstraňuje. Ak sa vám nechce jablká pracne vydlabávať, vyskúšajte čerstvú ovocnú šťavu z granátových jabĺk.

Prospievajú srdcu

Vďaka vysokému obsahu polyfenolov pomáhajú zlepšiť prietok krvi do srdca a vyčistiť upchaté tepny. Podľa štúdie Neapolskej univerzity z roku 2005 je šťava z granátového jablka vhodná pri prevencii a liečbe aterosklerózy. Olej z granátových jabĺk zároveň môže znížiť hladinu triglyceridov a zlepšiť hladinu zdravého cholesterolu v krvi.


Mohlo by vás zaujať: Ospevované granátové jablko: Zdravá pochúťka ako z rajskej záhrady


Regulujú krvný tlak

Účinky granátových jabĺk ocenia i ľudia trpiaci hypertenziou. Vysoký obsah antioxidantov, vitamínu C a polyfenolov stimuluje produkciu oxidu dusnatého, ktorý udržuje optimálny stav prietoku krvi a priechodnosť tepien.

Zmierňujú bolesť kĺbov

Granátové jablká majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým blokujú enzýmy, ktoré poškodzujú kĺby a spôsobujú ich bolesť a stuhnutosť. Sú vhodné pri liečbe osteoporózy, reumatoidnej artritídy a bolestí spojených s ťažkou fyzickou aktivitou.

Bojujú proti príznakom anémie

Granátové jablká by do svojho jedálnička mali zahrnúť ľudia, ktorí trpia chudokrvnosťou z nedostatku železa. Práve železo, ktoré obsahuje aj granátové jablko, zvyšuje počet červených krviniek a podporuje aj správne fungovanie krvného obehu. Vysoký obsah vitamínu C zároveň pomáha telu pri vstrebávaní železa.


Mohlo by vás zaujať: 50 najlepších potravín pre ženy


Pôsobia ako prevencia vzniku rakoviny

Protizápalové a antioxidačné účinky pôsobia v prevencii vzniku nádorových buniek v tele. Ide predovšetkým o rakovinu prostaty, prsníka, pľúc a rakoviny kože.

Zlepšujú pamäť

Granátové jablká pôsobia pri zlepšení funkcie mozgu a používajú sa aj pri prevencii a liečbe Alzheimerovej choroby. Kognitívne funkcie mozgu posilňujú práve spomínané  antioxidanty polyfenoly, konkrétne punicalagín. U ľudí v strednom veku dochádza pri pravidelnej kozumácii granátových jabĺk k posilneniu funkčnej mozgovej aktivity. U starších ľudí zasa môže dôjsť k náparave ťažkostí so zapamätávaním.


Mohlo by vás zaujať: 10 potravín proti upchávaniu ciev: Majú miesto aj na vašom tanieri?


Zlepšujú zdravie ústnej dutiny

Ďalším zdravotným prínosom granátových jabĺk je ich preventívny účinok proti vzniku zubného plaku. V dôsledku toho dochádza k podpore celkového zdravia ústnej dutiny. Znížením tvorby zubného povlaku predchádzate riziku vzniku zubného kazu, parodontózy, zápalu ďasien a zubnej stomatitídy. Granátové jalkbá zároveň obsahujú polyfenolické flavonoidy, ktoré pôsobia antibakteriálne.

Omladzujú pokožku

Granátové jablká pôsobia proti príznakom starnutia pokožky, udržiavajú ju vláčnu a hladkú. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C dochádza k tvorbe kolagénu, ktorý pomáha zmierňovať tvorbe vrások. Zároveň udržiavajú kožné bunky vyživované, napomáhajú regenerácii a podporujú hojenie. Okrem toho olej z granátových jabĺk chráni pokožku pred škodlivým ultrafialovým žiarením, ktoré spôsobuje vrásky a zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.


Ako často si granátové jablko doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close