„Obyčajné“ jablká: Pomôžu vám zachovať mladosť aj vo vyššom veku

Jablko

sxc.hu

Jablká – ovocie, ktoré je v tomto období ozdobou mnohých záhrad. Škoda by bola, keby zostalo len ozdobou. Dopriať by ste si totiž mali čo najviac čerstvých jabĺk, pretože sú nielen zdrojom vitamínov, ale obsahujú aj pektín, ktorý sa dokáže naviazať na toxické látky a dostať ich von z organizmu. Jablká sú mimoriadne vhodné najmä pre staršiu generáciu, pretože dokážu udržať v krvi správnu hladinu cholesterolu i cukru a sú skvelou prevenciou pred chrípkou. A okrem toho sa z nich aj chudne.

Prirodzený zdroj vlákniny

Presne to môžeme tvrdiť o jablkách. Tie totiž prirodzene obsahujú vo vode rozpustnú vlákninu, nazývajúcu sa pektín, ktorá dokáže naozaj divy. Okrem toho, že napomáha procesu trávenia, prečisťuje črevá a stolici dodáva objem. Pektín zabraňuje vstrebávaniu a pomáha tiež dostať z tela toxické látky a ťažké kovy, ako napríklad aj nebezpečné a rádioaktívne Stroncium. V 1 kg jabĺk sa nachádza až 15 gramov pektínu.

Jablčný pektín je pre náš organizmus prospešný v týchto veciach:

  • odstraňuje z krvi nadbytočný cholesterol
  • udržuje optimálne množstvo cukru v krvi
  • dbá na správnu hladinu lipidov v krvi
  • čistí pečeň
  • obnovuje črevnú mikroflóru
  • pohlcuje toxíny
  • čistí a alkalizuje prekyslenú krv
  • zlepšuje vylučovanie kyseliny močovej
  • pomáha pri bolestiach hlavy a závratoch
  • pomáha pri zápche (kyslé jablká) aj hnačke (sladké jablká)

Tiež by vás mohlo zaujať: Poklad z našich končín: Jablká môžu byť aj vaším elixírom zdravia


Koľko pektínu je denne potrebné prijať?

Na to, aby mali vo vašom tele jablká ochranný účinok a pomáhali mu korigovať všetky spomínané funkcie a hodnoty, na ktoré majú vplyv, nestačí dať si jedno jablko za mesiac. To je asi jasné. Podľa odborníkov je odporúčaná denná dávka jabĺk približne na úrovni dvoch-troch kusov. Sú ľudia, ktorým stačí zjesť jedno jablko a hneď pocítia prečisťujúcu silu prírodnej vlákniny. Iní, ktorí zas jablká milujú, ich môžu zjesť denne pokojne aj viac.

Jablká sú nabité prospešnými látkami:

  • obsahujú až 13 vitamínov – A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín
  • minerály – vápnik, fosfor, železo, horčík, draslík, jód (nachádza sa hlavne v jadierkach)
  • obsahujú množstvo flavonoidov
  • antioxidantov (chránia pred rakovinou)
  • a až 85 % vody

Schudnite a nedajte šancu chrípke, ani prechladnutiu

Konzumáciou jabĺk si zabezpečíte nielen zdravé telo a dobre fungujúci tráviaci systém, ale môžete pomocou nich aj zhodiť nejaké to kilečko. Tým, že sa vaše telo prečisťuje a neuskladňuje sa v ňom prebytok toxínov ani zvyškov v črevách, prirodzene aj niečo zhodíte. Nakoľko jablká obsahujú vitamín C, sú veľmi vhodné aj v tomto období ako prevencia pred chrípkou a neželaným prechladnutím.


Tiež by vás mohlo zaujať: Bohatá úroda jabĺk? Poradíme vám, čo s ňou!


Šupku neskrajujte – obsahuje najviac vitamínov

Mnohí to tak dodnes robia a pritom si neuvedomujú, že tým jablko vlastne znehodnocujú. V šupke a tesne pod ňou obsahujú totiž jablká najviac vitamínov. Teoreticky čím je jablko menšie, tým viac vitamínov obsahuje, pretože podiel šupky k dužine je väčší. Ak dozrelo na slnku, má viac vitamínu C ako to, ktoré dozrievalo v tieni.


Ako často jedávate jablká? Zdá sa vám, že naozaj pomáhajú? Podeľte sa o svoj názor s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo inú z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Oliver
Odporúčame