Odpovedá výživová poradkyňa: Na detoxikačné kúry tabletkami zabudnite, toto vám pomôže viac

Detox

Detoxikačná kúra tabletkami Vám nepomôže ( Zdroj: Gettyimages)

Dobrý deň,

kamoška ma presviedča, aby som sa dala na detoxikačnú kúru nejakými tabletkami. Vraj detox je nevyhnutnosť a treba ho absolvovať aspoň raz ročne. Nedá sa to aj nejako inak ako tabletkami?


Milá čitateľka,

ďakujem za vašu otázku. Škoda, že Ste mi nenapísali, či kamarátka nie je náhodou dílerkou nejakej spoločnosti predávajúcej výživové doplnky, poprípade, akými pozitívnymi účinkami sa vás snažila presvedčiť o nevyhnutnosti detoxikačnej kúry raz do roka. Poďme však k odpovedi na vašu otázku.

Je možné detoxikovať organizmus aj inak ako tabletkami? Treba si uvedomiť jednu zásadnú skutočnosť – naše telo disponuje prirodzeným detoxikačným systémom, ktorý mu pomáha s odstraňovaním škodlivín (pesticídov, ftalátov, ťažkých kovov, hormónov, antibiotík…). Prirodzená detoxikácia v našom tele prebieha non-stop. Ak by sa to tak nedialo,  neboli by sme tu!

To znamená, že nepotrebujeme na sebe aplikovať žiadne špeciálne metódy, procesy či postupy detoxu na to, aby sme telo očistili. Zmena stravovania a vôbec životného štýlu je najlepší spôsob, ako maximalizovať potenciál nášho tela odstraňovať toxíny. Čo je dôležité?

Kľúčová je strava

Jedným z kľúčov, ktoré podporujú prirodzené detoxikačné mechanizmy nášho tela, je zdravá strava. Ak sa pokúsime vylúčiť z jedálnička nezdravé potraviny, doprajeme telu dostatok výživných látok a potravín s prirodzenými detoxikačnými účinkami, sme na dobrej ceste. V praxi to znamená vylúčiť, alebo aspoň výrazne obmedziť vysoko priemyselne spracované produkty, potraviny z bielej múky, s obsahom rafinovaného cukru a soli.

Naopak, jedálniček postaviť na kvalitných lokálnych a sezónnych potravinách, ktoré sa budeme snažiť pripravovať šetrne napríklad v pare. Nemali by v ňom chýbať celé zrná, strukoviny, orechy, semená, veľké množstvo čerstvej zeleniny a ovocia (0,5 kg denne), za studena lisované panenské oleje, vajíčka z voľného chovu a tak ďalej.

Môžeme ho obohatiť o potraviny s prirodzeným detoxikačným účinkom, ako napríklad ružičkový kel, bobuľové ovocie, cviklu, chren či bylinky v podobe rasce, bazalky, petržlenovej vňate alebo pažítky. Ak bude v jedálnom lístku dostatok vyššie uvedených potravín, potom dodržíme aj odporúčaný denný príjem vlákniny v množstve 25 – 30 g. Tá živí prospešné črevné baktérie, ale zároveň napomáha odchodu škodlivín z hrubého čreva.

Dôležitý je aj spánok, pohyb a schopnosť zvládať stres

Súčasťou zdravého životného štýlu je aj kvalitný pitný režim, ktorý by mal byť založený na pití  čistej alebo filtrovanej vody, poprípade minerálnych vôd určených na bežné pitie. Na spestrenie i podporu očisťovania tela môžeme zaradiť bylinkové čaje, čerstvé zeleninové a ovocné šťavy zriedené s vodou. Na jar je výborná 2-týždňová žihľavová kúra pozostávajúca z pitia čerstvej žihľavovej šťavy v množstve polievkovej lyžice ráno i večer.

Nemožno opomenúť ani dôležitosť spánku v trvaní približne 8 hodín a samozrejmosťou by mal byť aj pohyb. Ak nie sme športové typy, je priam nevyhnutné dopriať si denne aspoň 30 minút svižnej chôdze na čerstvom vzduchu. V neposlednom rade by sme si mali nájsť spôsob, ako sa naučiť lepšie zvládať stres.

Môže sa jednať o šport, ale aj meditáciu, jogu či hlboké dýchanie. Výbornou formou relaxu, ktorá napomáha detoxikácii, je aj pobyt v saune, masáž či bankovanie. Okrem toho môžeme svojmu telu pomôcť aj tak, že ho nebudeme zaťažovať ďalšími zbytočnými chemikáliami v používanej kozmetike či čistiacich prostriedkoch určených na domácnosť, obmedzíme čas strávený sledovaním televízie či na sociálnych sieťach a podobne.

Milá čitateľka, verím, že som Vás naviedla správnym smerom a držím päste, aby Ste sa postupne prepracovali k zdravému životnému štýlu, ktorý so sebou prináša nielen pevnejšie zdravie, štíhlejšiu postavu, ale aj viac radosti do života.

S úctou, Mirka


Na vaše otázky odpovedá Mgr. Miroslava Suchárová, ktorá sa problematike výživy venovala roky ako novinárka. Počas tohto obdobia sa stretla s rôznymi výživovými smermi, názormi a odporúčaniami, a preto sa rozhodla pre „upratanie“ a rozšírenie svojich vedomostí formou výživových kurzov. Výrazne ju ovplyvnil seminár u známeho českého odborníka, Mgr. Martina Jelínka. Vďaka nemu sa, okrem iného, naučila v rámci stravy uplatňovať holistický prístup, teda pri tvorbe jedálnych lístkov zohľadňovať nielen príjem kalórií, makroživín a zdravotný stav človeka, ale napríklad aj krvnú skupinu, acidobázické pôsobenie či termický efekt potravín. Svoje otázky jej môžete posielať na adresu plnielanu@plnielanu.sk.


Chcete čítať viac takýchto článkov? Sledujte nás aj na Facebooku!

 

Zdroj: plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close