Uvariť čosi chutné, veľa sa pri tom nenarobiť a nezababrať horu riadov? Ak fandíte takejto myšlienke a namiesto dlhého státia nad hrncami radšej využijete svoj čas inak, skúste nasledujúce recepty.
Grécka kuracia polievka
Potrebujeme:
- 1 kg kuracieho mäsa bez kostí
- 350 g ryže
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 500 g mrkvy
- soľ
- citrón
Postup: Umyté mäso nakrájame na väčšie kocky, zalejeme studenou vodou a dáme spolu s ryžou variť do veľkého hrnca s objemom 7l. Osolíme a na miernom plameni necháme asi hodinu variť, občas premiešame, aby ryža na dne neprihorela. Medzitým si očistíme zemiaky, ktoré nakrájame na kocky a mrkvu na kolieska. Pridáme do polievky a varíme ešte 20-30 minút domäkka. Nakoniec polievku dochutíme čerstvou citrónovou šťavou. Polievka je hustá, výdatná a má sviežu chuť. Je diétna, s nízkym obsahom tuku, výborná pri liečbe nachladnutia a pri rekonvalescencii, do tela dodá všetky potrebné živiny. Bielkoviny z mäsa, sacharidy z ryže a zemiakov, vlákninu z mrkvy a ryže, vitamíny A (mrkva), B (zemiaky, mäso), C (citrón, mrkva).
Mohlo by vás zaujať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!
Švédsky tvarohovník
Potrebujeme:
- 1 kg jemného tvarohu
- 4 vajcia
- hrnček kryštálového cukru (250 ml)
- 5 lyžíc hrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 malé maslo (125 g)
- 1 vanilkový cukor
- hrozienka podľa chuti
- horká čokoláda
Postup: Cesto na tento koláč vymiešame v jednej veľkej mise, suroviny nie je potrebné vážiť. K tvarohu pridáme vajcia, cukor, vanilkový cukor a rozpustené maslo, pridáme múku, hrozienka a prášok do pečiva. Rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech alebo na papier na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme do zlatista – asi 40 minút pri 180ºC. Horúci koláč posypeme nahrubo postrúhanou čokoládou. Krájame na štvorce. Koláč má plnú tvarohovú chuť, je jemný a šťavnatý, vhodný aj ako olovrant alebo večera.
Mohlo by vás zaujať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!
Bryndzové zemiaky
Rýchly recept pre milovníkov tradičných bryndzových halušiek a pirohov, zjednodušená verzia, ak nemáte čas alebo chuť na veľké varenie.
- 1 kg zemiakov
- 250 g bryndze
- kúsok masla
- soľ
- pažítka (môže byť aj mrazená alebo sušená)
Postup: Očistené zemiaky nakrájame a uvaríme domäkka v slanej vode. Zlejeme vodu, k horúcim zemiakom pridáme maslo a popučíme ich na kašu. Pridáme bryndzu a znovu použijeme nástroj na pretláčanie zemiakov, rovnomerne spracujeme na hladkú hmotu. Pridáme pažítku a servírujeme. Môžeme podávať s kyslou smotanou alebo opraženou slaninkou.
Mohlo by vás zaujať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy
Cestoviny so zeleninou
- 500 g cestovín
- 4 paradajky
- 150 g mrazeného hrášku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- oregáno
- soľ
- tvrdý syr
Postup: Cestoviny vložíme do hrnca, pridáme nakrájané paradajky, hrášok, cibuľu nadrobno, olej a soľ. Zalejeme vriacou vodou, aby bolo všetko zakryté a varíme 10-12 minút, kým sa cestoviny uvaria a šťava odparí. Občas premiešame. Nakoniec dochutíme oregánom a servírujeme so strúhaným syrom.
Mohlo by vás zaujať: Kuracie minútky prídu počas týždňa vhod: Na stole ich máte za pár minút
Rizoto s hráškom
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 menšia cibuľa
- 1 šálka ryže (250 ml)
- 1 šálka mrazeného hrášku
- 1/2 l vody
- 1 bujón kurací vývar
- soľ
- 70 g parmezánu
Postup: Na rozpálenom oleji opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme ryžu, osolíme a miešame do zhnednutia. Pridáme hrášok, vodu a bujón, dobre premiešame, prípadne dosolíme, prikryjeme a varíme 15-17 minút. Hotové rizoto posypeme parmezánom, premiešame a podávame.
Aké ďalšie chutné recepty s rýchlou prípravou poznáte vy? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.