Chemické hnojivá nie sú zdravou alternatívou pre ľudské telo. Hoci úrodu perfektne vyživia, nikto nechce konzumovať neprirodzené látky. Ak však nechcete nechať plody svojej práce na záhradke „na pospas“ osudu, siahnite po prírodnej alternatíve hnojív, ktoré rastlinke dodajú silu a niektoré dokonca ochranu pred škodcami.
Takmer bez nákladov
Urobiť si domáce hnojivo je hračka. Pripravte si domáce tekuté hnojivo pomocou procesu kvasenia, ktorý trvá približne 2 týždne. Postačí, ak to nekovovej nádoby nasekáte kúsky akýchkoľvek bylín. Na 10 litrov vody použite približne 1 kilogram čerstvých nasekaných byliniek podľa vlastného uváženia. Na zálievku použite dažďovú vodu.
„Odvar“ nechajte kvasiť niekoľko dní – ak je teplo, hnojivo kvasí okolo dvoch týždňov, v chladnejšom počasí aj mesiac. Proces ľahko odsledujete podľa uvoľňujúcich sa bubliniek a nepríjemného zápachu. Aj keď je táto časť nepríjemná, kvas si zaslúži občasné premiešanie, čím sa urýchľuje celkový proces. Hnojivo je pripravené k použitiu v čase, kedy sa neuvoľňujú žiadne bublinky a tekutina je úplne tmavá a smradľavá. Hotový produkt potom používajte v pomere 1:10.
Jemnejší výluh
Pokiaľ vaše čuchové bunky neznesú prípravu hnijúceho hnojiva, skúste o čosi rýchlejší (a voňavejší) spôsob. Rovnaké množstvo čerstvých bylín, teda 1 kilogram, zalejte 1 litrom vriacej vody a nechajte lúhovať 90 minút pod pokrievkou. Následne zmes sceďte a používajte zriedenú v pomere 1:5.
Aké bylinky zvoliť?
Ak hľadáte inšpiráciu na konkrétne bylinky, ktoré použiť do prípravy hnojiva tak, aby ste svojej úrode dopriali maximálnu starostlivosť a vyťažili z bylín všetky benefity, skúste siahnuť po niektorej z nasledujúcich:
- Žihľava – univerzálna, ľahko dostupná a tak efektívna. „Svedčí“ každej zelenine, ovociu, no dokonca aj kríkom a okrasným rastlinám. Je bohatá na dusík, železo, vápnik a kremík, preto postrekom skvelo ochránite rastlinky pred chorobami a dodáte im potrebnú vitalitu.
- Harmanček – kvety harmančeka sú liečivé aj pre človeka, preto nieto pochýb o tom, že budú prospešné aj pre vašu záhradu. Postrek dokáže rastliny chrániť pred hubovými ochoreniami a plesňami či podporiť ich zdravý rast.
- Púpava – prospieva ovociu a plodovej zelenine. Výluh sa hodí najmä pre teplomilnú plodovú zeleninu, ako napríklad paradajky, uhorky, cukety a iné. Pre lepší efekt sa môže používať v kombinácii so žihľavovým roztokom v pomere 1:1.
Zdieľať na