Kuchynské plochy treba čistiť denne: Uhádnete, ktorých 5 je plných baktérií?

upratovanie kuchyne a plochy, ktoré čistiť denne

Plochy, ktorých sa často dotýkame sú plné mikroorganizmov (Zdroj: Freepik/freepik)

Pre niekoho je upratovanie terapia a pre niekoho skôr trest, ale niektoré plochy treba čistiť denne, aj keď sa nám do toho veľmi nechce. V kuchyni sa za celý deň udeje naozaj veľa rôznych činností. Od prípravy jedál, cez servírovanie až po kompletné upratanie. Všetko to robíme preto, aby sme mali jedlo pripravené hygienicky a zdravotne nezávadné. Ktoré plochy však vyžadujú zvýšenú starostlivosť?

Tieto plochy v kuchyni treba čistiť denne

Denné čistenie vyžadujú najmä plochy, ktorých sa najviac a najčastejšie dotýkame. Práve preto sú náchylnejšie na nečistoty aj škodlivé baktérie či vírusy. Predstavte si, že prídete domov, donesiete nákup a začnete ho vykladať a ukladať do skriniek, do chladničky a podobne. Môžete to síce robiť umytými rukami, ale pri držaní a prekladaní nových vecí si ďalej roznášate aj potenciálne škodlivé mikróby. Rovnako by ste sa mali takejto hygiene venovať aj vtedy, ak je v domácnosti niekto chorý.

1. Dvierka chladničky

Chladnička je spotrebič, ktorý sa používa denne a niekoľkokrát. Pravidelné čistenie jej vnútorných priestorov netreba podceňovať, ale dvierka sa otvárajú a zatvárajú prakticky neustále, a robia to všetci členovia rodiny.

2. Rukoväte kuchynského nábytku

Dvierka, skrinky, zásuvky sa tiež často používajú pri príprave jedla. Stále treba niečo otvoriť a vybrať a potom to samozrejme aj vrátiť. Kým predné strany týchto nábytkových dielov stačí vyčistiť približne raz za týždeň, rukoväte a držiaky by si zaslúžili častejšiu starostlivosť. Perfektne na to poslúžia dezinfekčné obrúsky alebo spreje.

3. Dvierka na mikrovlnke

Aj mikrovlnka je plná baktérií. Špeciálne jej dotykové časti alebo rukoväť. Ak ju nepoužívate každý deň, stačí ju čistiť raz za týždeň. Ale spravidla je dobré, ak vyčistíte každý priestor, ktorého sa dotýkate rukami.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Vzácna vanilka kvitne iba jeden deň! Ako sa dostane najobľúbenejšia príchuť na svete až na tanier?

4. Svetelné vypínače

Aj toto miesto je vhodné na šírenie nebezpečných mikroorganizmov. Vypínačov sa dotýkajú všetci v domácnosti a nemôžete si byť predsa istý, kto mal ruky umyté a kto nie.

5. Vodovodný kohútik alebo batéria

Drez pravdepodobne považujete za čistý, pretože po umývaní mäsa, ovocia alebo zeleniny ho zvyknete vydezinfikovať. Ale doprajete rovnakú starostlivosť aj kohútiku, ktorý uchopíte špinavými rukami ešte pred umývaním potravín? Nezabudnite aj na toto miesto.

Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku

Zdroj: Plnielanu.sk, Thespruceeats.com
Odporúčame