Tak ako každý rok pred Veľkou nocou, aj tento raz sa nachádzame v pôstnom období. Počas neho by sme nemali konzumovať mäso a výrobky z neho. Hoci tradícia pôstu je veľmi stará, ešte stále je spoločnosťou rešpektovaná a dodržiavaná mnohými z nás. A to nielen z náboženských, ale aj očistných dôvodov. A keďže pôst je najmä o zákaze mäsových jedál, preverí aj schopnosti nejedného kuchára. My vám poradíme, s čím budete v kuchyni bodovať aj počas pôstu.
Pôstna kapustnica
Potrebujeme:
- 1 kg kyslej kapusty
- 1 l mlieka
- 100 g sušených húb
- 200 g masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice polohrubej múky
- 4 ks bobkových listov
- rascu
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup: Huby namočíme večer do hrnca do vody. Ráno vodu dolejeme asi do množstva 1 litra, osolíme a privedieme do varu. Do druhého hrnca dáme variť pokrájanú kapustu, pridáme lyžicu masla, rascu, korenie a bobkové listy. Po uvarení všetko spolu zmiešame a pridáme zápražku, ktorú sme si pripravili z hladkej múky na masle. Následne prilejeme aj mlieko, v ktorom sme rozmiešali polohrubú múku. Všetko necháme spolu uvariť a ak sa nám to zdá málo kyslé, na záver môžeme pridať trochu vody z kapusty.
Mohlo by vás zaujať: Originálne a zdravé pôstne jedlá: Vaše telo z nich bude mať radosť
Cviklové placky
Potrebujeme:
- 1 cviklu
- 3 zemiaky
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 mrkvu
- 2 vajcia
- 2 lyžice špaldovej (alebo klasickej hladkej) múky
- soľ
- korenie
- rascu
- majoránku
Postup: Cviklu, zemiaky, mrkvu, cibuľu a cesnak ošúpeme a postrúhame na strúhadle. Dáme do misky a pridáme aj vajcia, múku, ktorú podľa potreby dosypeme, soľ, korenie, rascu a majoránku. Vytvoríme konzistentnú hmotu a vyprážame na horúcom oleji vo forme placiek, alebo môžeme zmes naniesť na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie a piecť pri teplote 170°C asi 30 minút ako slaný koláč.
Mohlo by vás zaujať: Aj počas pôstu si môžete pochutiť: Týmto jedlám mäso nechýba
Hlivový perkelt
Potrebujeme:
- 1 tanier pokrájanej hlivy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- 1 zemiak
- soľ
- korenie
- mletú červenú papriku
- petržlenovú vňať
- olej
Postup: Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľku. Pridáme soľ, korenie, papriku, na kúsky nakrájanú hlivu a nastrúhaný zemiak. Podlejeme vodou a necháme 10 minút dusiť. Pridáme posekanú petržlenovú vňať a dochutíme podľa chuti. Podávame s haluškami, knedľou, alebo cestovinami.
Aké ďalšie pôstne jedlá si doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na