Počas pôstu ide mäso bokom: Na čom si pochutíte rovnako dobre?

Repné lievance s omáčkou

thinkstockphotos.com

Tak ako každý rok pred Veľkou nocou, aj tento raz sa nachádzame v pôstnom období. Počas neho by sme nemali konzumovať mäso a výrobky z neho. Hoci tradícia pôstu je veľmi stará, ešte stále je spoločnosťou rešpektovaná a dodržiavaná mnohými z nás. A to nielen z náboženských, ale aj očistných dôvodov. A keďže pôst je najmä o zákaze mäsových jedál, preverí aj schopnosti nejedného kuchára. My vám poradíme, s čím budete v kuchyni bodovať aj počas pôstu.

Pôstna kapustnica

Potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1 l mlieka
  • 100 g sušených húb
  • 200 g masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice polohrubej múky
  • 4 ks bobkových listov
  • rascu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup: Huby namočíme večer do hrnca do vody. Ráno vodu dolejeme asi do množstva 1 litra, osolíme a privedieme do varu. Do druhého hrnca dáme variť pokrájanú kapustu, pridáme lyžicu masla, rascu, korenie a bobkové listy. Po uvarení všetko spolu zmiešame a pridáme zápražku, ktorú sme si pripravili z hladkej múky na masle. Následne prilejeme aj mlieko, v ktorom sme rozmiešali polohrubú múku. Všetko necháme spolu uvariť a ak sa nám to zdá málo kyslé, na záver môžeme pridať trochu vody z kapusty.


Mohlo by vás zaujať: Originálne a zdravé pôstne jedlá: Vaše telo z nich bude mať radosť


Cviklové placky

Potrebujeme:

  • 1 cviklu
  • 3 zemiaky
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkvu
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice špaldovej (alebo klasickej hladkej) múky
  • soľ
  • korenie
  • rascu
  • majoránku

Postup: Cviklu, zemiaky, mrkvu, cibuľu a cesnak ošúpeme a postrúhame na strúhadle. Dáme do misky a pridáme aj vajcia, múku, ktorú podľa potreby dosypeme, soľ, korenie, rascu a majoránku. Vytvoríme konzistentnú hmotu a vyprážame na horúcom oleji vo forme placiek, alebo môžeme zmes naniesť na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie a piecť pri teplote 170°C asi 30 minút ako slaný koláč.


Mohlo by vás zaujať: Aj počas pôstu si môžete pochutiť: Týmto jedlám mäso nechýba


Hlivový perkelt

Potrebujeme:

  • 1 tanier pokrájanej hlivy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 1 zemiak
  • soľ
  • korenie
  • mletú červenú papriku
  • petržlenovú vňať
  • olej

Postup: Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľku. Pridáme soľ, korenie, papriku, na kúsky nakrájanú hlivu a nastrúhaný zemiak. Podlejeme vodou a necháme 10 minút dusiť. Pridáme posekanú petržlenovú vňať a dochutíme podľa chuti. Podávame s haluškami, knedľou, alebo cestovinami.


Aké ďalšie pôstne jedlá si doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela
Odporúčame